G4Media.ro

Creştere susţinută a concentraţiei de gaze cu efect de seră, în pofida…

Creştere susţinută a concentraţiei de gaze cu efect de seră, în pofida măsurilor de izolare asociate COVID-19

Concentraţia de gaze cu efect de seră a crescut în 2019 atingând un nou nivel record, tendinţă care a continuat în acest an, în pofida unei scăderi preconizate a emisiilor ca urmare a perioadelor de izolare asociate COVID-19, a anunţat luni Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), relatează Reuters.

Numeroşi oameni de ştiinţă se aşteaptă în acest an la cea mai importantă scădere anuală a nivelului de emisii de carbon din ultimele generaţii după ce aeronavele au fost ţinute la sol, navele au fost ancorate în porturi, iar navetiştii au rămas în locuinţele lor ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului.

Cu toate acestea, OMM a descris scăderea prognozată pentru 2020 drept „un impuls minuscul” şi a indicat că impactul rezultat asupra concentraţiilor de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală nu va fi mai mare decât fluctuaţiile anuale normale. „Pe termen scurt, impactul măsurilor de izolare asociate COVID-19 nu se disting de variabilitatea naturală”, se arată în Buletinul Gazelor cu Efect de Seră al OMM.

Raportul anual publicat de agenţia ONU cu sediul în Geneva ia evaluează concentraţia atmosferică a gazelor – dioxid de carbon, metan şi oxizi de azot – care ne încălzesc planeta şi declanşează evenimente meteorologice extreme.

Nivelurile de dioxid de carbon, un produs rezultat în urma arderii combustibililor fosili care reprezintă factorul cu cea mai mare contribuţie la încălzirea globală, a atins un nou nivel de 410,5 părţi la milion în 2019, se arată în buletin.

Creşterea anuală este mai mare decât în anul precedent şi depăşeşte media din ultimul deceniu.

„O asemenea rată de creştere nu a mai fost văzută niciodată în istoria înregistrărilor noastre”, a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas, cu referire la creşterile consemnate după 2015, lansând totodată un apel la o „aplatizare susţinută a curbei (emisiilor)”.

Datele globale pentru 2020 nu sunt disponibile deocamdată, însă tendinţa de creştere a concentraţiei pare să fie neschimbată, a indicat OMM pe baza datelor iniţiale obţinute de la staţiile sale din Tasmania şi Hawaii.

La fel ca alte organisme ştiinţifice, OMM a declarat că se aşteaptă la o reducere a emisiilor anuale de carbon la nivel global în 2020 ca urmare a măsurilor asociate COVID-19 şi s-a aventurat să facă o estimare preliminară, cuprinsă între 4,2 şi 7,5%.

O asemenea scădere nu ar conduce la o reducere a dioxidului de carbon din atmosferă, însă ar încetini temporar creşterea până la un nivel care se încadrează în variaţii normale, potrivit organizaţiei.

Indiferent de ceea ce se întreprinde în prezent pentru reducerea emisiilor, o mare parte din dioxidul de carbon emis deja, chiar şi cu zeci de ani în urmă, se menţine în atmosferă şi contribuie la încălzirea globală, conform climatologilor.

În perioada 2018-2019, concentraţia de metan, mai potent din punct de vedere al capacităţii de captare a căldurii, a crescut cu 8 părţi la miliard, indică raportul, o uşoară scădere în comparaţie cu intervalul anual anterior, însă peste media din ultimii zece ani.

Datele privind concentraţia de metan sunt monitorizate cu atenţie de oamenii de ştiinţă deoarece acest gaz riscă să înregistreze scurgeri neaşteptate, cum ar fi cele din industria bazată pe combustibili fosili. Acest lucru face ca nivelurile atmosferice ale acestuia să fie mai dificil de prezis decât cele ale dioxidului de carbon.

Nivelurile de oxid de azot, care erodează stratul de ozon din atmosferă şi expune oamenii la raze ultraviolete nocive, a crescut în 2019, însă cu o rată mai mică în comparaţie cu anul precedent şi la egalitate cu creşterea medie din ultimul deceniu.

Sursa: Agerpres

Image by marcinjozwiak from Pixabay 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. 00

  Ati uitat sa spuneti ca China e cel mai mare poluator mondial.

 2. 00

  Nu imi pasa! Modul nostru de viata nu va fi schimbat nici de epidemii nici de advertoriale globaliste si nici istericalele unei starlete esuate. You’ll have to pry the steering wheel from my cold dead hands! Nu l-ati mai vrut pe Tump? In 2024 o sa-l aveti pe Alex Jones !
  Pe aici nu se trece!

  • 00

   Din păcate lumea va fi condusă de acești experți din umbra marilor organizații și condiții de tipul OMS sau forumul economic mondial, Davos, sau această organizație mondială a meteorologilor despre care aflam abia acum…Multe din ele conduse din umbra de partidul comunist chinez, precum cazul celebru de acum al OMS.
   „You will own nothing and you will be happy”, citat exact de pe pagina forumului economic mondial. Sper din tot sufletul să mă înșel, dar în momentul ăsta pare game over.
   Instituțiile, prințul Charles, papa Francisc, Greta, Billy, Soros, Trudeau, micron, au grăit….

  • 00

   in 20-30 de ani o sa umblam cu butelia de oxigen dupa noi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.