G4Media.ro

Crescătorii de vaci se simt șantajați de procesatori și cer intervenția statului…

Sursa foto: Pixabay

Crescătorii de vaci se simt șantajați de procesatori și cer intervenția statului / Fermier: ”Am fost anunțat de către procesatori că prețul laptelui va fi mai mic de la 1 februarie pentru că pe piață este lapte din Ucraina mult mai ieftin”

Fermierii români, crescători de vaci de lapte, sunt disperați și fac un apel de urgență către autorități să stopeze importurile de lapte din Ucraina și alte țări care fac oferte procesatorilor români, anunță Agrointeligența.

Laptele adus din țări precum Ungaria, Polonia și Ucraina a stricat piața fermierilor din România, iar începând cu luna februarie, aceștia au fost înștiințați că vor primi de la procesatori prețuri de minim 1,5 lei pe litru, în scădere cu circa 15% comparativ cu luna ianuarie. Asta în ciuda faptului că procesatorii au beneficiat de un ajutor de stat de până la 500.000 de euro, bani ce le-au intrat în conturi ca sprijin de la bugetul național.

Citește și:

Fermier: S-au tranzitat 9 milioane de tone de cereale prin România şi mare parte au rămas/ E un exces de cereale care a dus la scăderea preţului cu 30%/ Ne paşte falimentul / Preşedintele Asociaţiei Fermierilor: Provin din seminţe ameliorate genetic

Fermierul  Iulian Siminic din comuna Mitoc, județul Botoșani, care lucrează o suprafață de 150 de hectare și deține o fermă de 70 de vaci de lapte, a spus că fermele de familie sunt într-un real pericol din cauza politicilor prost gestionate la nivel de țară.

”Am fost anunțat de către procesatori că prețul laptelui va fi mai mic de la 1 februarie având în vedere că pe piață este lapte din Ucraina mult mai ieftin, iar la noi în țară nu mai pot susține prețul acesta, având în vedere că s-a micșorat și prețul la raft, lucru pe care eu nu l-am constatat. Vine foarte mult lapte din afară și asta este, am act adițional de la procesatori”, a menționat fermierul botoșănean.

Citește și:

Agricultorii polonezi protestează la graniță împotriva importului de cereale din Ucraina

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

 1. Nu este nici un șantaj, se numește legea cererii și ofertei.

  • Ar trebui jumulit bine acesti samsari procesatori. Cum sa iei laptele cu 1.5 lei și la raft sa fie 9.5 – 10? La mega 1.7 l de lapte Napolact e 20 de lei..

  • Trebuie Să boicotat tot e ce este din Ucraina!

  • @Mihai P: Nu mai cumpăra de de la ei, daca le scad vânzările vor reduce pretul…
   Altfel Mega este extrem de scump.

  • In poza de la stanga la dreapta apar florin zis flo.cea, riki zis kiki aka cioby zis koiobi si eugen zis damigeana 😆 🤣 😂 niste tembelli buni doar de luat in ras 😆 🤣 😂 😹

  • Melania, de ce jignesti bietele vaci? Au mai mult bun simt si minte fata de cei pe care i-ai pomenit mai sus.

  • @Voi boicota total companiile… – Ca orice postac pruost de altfel! Citeste bine stirea, vezi ca sunt mai multe tari care „strica” piata la lapte – „Laptele adus din țări precum Ungaria, Polonia și Ucraina”, iar acel „precum” ne spune ca sunt si alte tari care exporta la preturi mici. Deci, hai, adapteaza si tu textul de la seful tau cu realitatea din teren.

  • @Voi boicota total companiile… – Ca orice postac pruost de altfel! Citeste bine stirea, vezi ca sunt mai multe tari care „strica” piata la lapte – „Laptele adus din țări precum Ungaria, Polonia și Ucraina”. Deci, hai, adapteaza si tu textul de la seful tau cu realitatea din teren.

  • Exact , fermierii sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite nu sa se plângă de concurenta

 2. Oare Daea pricepe si el ceva?

  • Zece lei litru pe raft.
   Daca producătorii de lapte ar vinde cu zero lei, prețul pe raft ar fi 8lei?

  • @M: Nu, ar rămâne aproximativ la fel.

 3. E vrajeala la fel ca la companiile de energie care au profituri uriașe.
  O săptămână sa nu le mai lucrați nimic si or sa ofere preturi bune.
  Eu prefer sa cumpăr lapte direct de la producători, 5-6 lei litrul, nu apa de ploaie cu 0-1,5 grăsime.

 4. La fel vor proceda si procesatorii de carne daca legea privind exportul oilor vii va fi votata. Le vor da crescatorilor praful de pe toba. Procesatorii scumpesc cu 600 % pretul produselor, apoi se plang ca marfa e prea scumpa, nu pot vinde si producatorul trebuie sa le dea moka materia prima.

 5. Nasol. O problema asemanatoare a fost si in vest in 90′-00′. Prea mult lapte, ajunsesera fermierii belgieni si francezi sa il verse pe strada din cisterne in semn de protest.

 6. De ce e laptele 10 lei la raft atunci?? ANAF ce pazeste? Ăștia iau laptele cu 1.5 lei și vând de 7 ori mai scump…ca vezi domne ei fac toată treaba, fierb laptele și ambalează..

 7. Afară cu Firma din Franța !

 8. Lapte din Ucraina pasteurizat la Cernobîl

 9. Procesatorii paulei mele ….
  Daca pretul laptelui din Ucraina e mai mic de ce nu scade pretul produselor lor in supermarketurile paulei mele ?

  Mai exista un nimeni din industria carnii de porc care tot spune pe unde apuca faptul ca la poarta fabricii kilogramul de carne de porc e 9 lei . Daca intru intr-un magazin de desfacere carne de porc nu gasesc decit oase la 9 lei kilogramul . Tilhari si mincinosi si in mediul bugetar si in mediul privat .

 10. E mai bun de procesare cand vaca umbla printre mine si rachete. Cum sa vina bre laptele din ucraina cand un camion trebuie sa stea la granița cel putin 10 ore. Ca sa vezi lună trecută vacile ucrainiana nu prea dădeau lapte dar luna asta si-au dublat producția de când au auzit de tancuri leopard si avram.

 11. Nu, nu știm, arătați-ne date din care să reiasă că cernoziomul din Ucraina e mai bun ca cel din România

 12. Camionul cu lapte nu sta 10 ore in vama, vine prin conductele prin care odata venea gazul sau petrolul 🙂

 13. @Petru
  Eu zic să îți pui la treabă „smartphone-ul” ăla, că la tine nici măcar telefonul nu pare inteligent, nu mai zic de tine, să afli unde este cernoziom în România. În mult mai multe locuri decât „la Dunăre”. Află și tu că cel mai bun e prin Moldova, iar asta se învață în geografia de clasa a 6-a la care tu îți dădeai corijența.
  Deci lasă aburelile și încercările ridicole de a părea inteligent, că nu te prinde.
  Pune mâna și studiază.

 14. Lpatele in marile lanturi de magazine este foarte scump de parca am fi in arabia saudita nu in romania,la fel ca uleiiul,zahar,faina asta intr-o tara ca romania unde asemea produse ar trebui sa fie ieftine.

 15. La noi toți vor cultura mare unde cu un tractor se face lucrări multe se lucrează câteva luni pe an banii sunt mulți și nemeritati.

 16. Exact prietene, marea problema a acestor jigodii numite fermieri este ca nu se asociază. Ei știu doar sa se plângă ca statul nu ii ajută dar cât?!?!? Statul trebuie sa intervină urgent și sa dea subvenții doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite nu vor , eliminați de la plata subvențiilor și a tuturor beneficiilor din bugetul statului.

 17. Exact prietene, marea problema a acestor jigodii numite fermieri este ca nu se asociază. Ei știu doar sa se plângă ca statul nu ii ajută dar cât?!?!? Statul trebuie sa intervină urgent și sa dea subvenții doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite nu vor , eliminați de la plata subvențiilor și a tuturor beneficiilor din bugetul statului.