G4Media.ro

Cota de popularitate a lui Emmanuel Macron revine la minimul record din…

Sursa foto: captura video

Cota de popularitate a lui Emmanuel Macron revine la minimul record din perioada „vestelor galbene”

După promulgarea reformei pensiilor, cota de popularitate a lui Emmanuel Macron a căzut la cel mai scăzut nivel, de 26%, iar un sfert dintre francezi se declară resemnați, arată un sondaj BVA pentru RTL publicat vineri și citat de Le Figaro.

Șeful statului a pierdut două puncte de la sfârșitul lunii martie, „revenind la nivelul atins” chiar la începutul crizei „vestelor galbene”, în octombrie 2018, arată sondajul realizat după discursul său televizat de luni.

Premierul Elisabeth Borne, între timp, pierde un punct, cu 27% dintre respondenți spunând că au o părere bună despre activitatea sa, cel mai slab rezultat al său de la accederea sa la Matignon în mai 2022. După validarea reformei pensiilor în urmă cu o săptămână de către Consiliul Constituțional și promulgarea imediată a acesteia de către Emmanuel Macron, furia domină în continuare pentru 45% dintre respondenți, dar a scăzut cu 3 puncte.

Pe de altă parte, sentimentul de resemnare face un salt de opt puncte, ajungând la 24%, cel mai înalt nivel atins vreodată. O altă revenire este cea a francezilor care doresc ca mobilizarea socială să continue, în creștere cu 3 puncte până la 63%. Aproape trei sferturi dintre francezi (74%) consideră că șeful statului „a greșit să promulge rapid legea”, temându-se că această decizie „va inflama furia socială”.

Aceștia sunt în mare parte sceptici cu privire la obiectivele stabilite de Emmanuel Macron în timpul discursului său televizat de luni: 69% consideră că nu a răspuns așteptărilor lor, 73% nu le consideră realiste.

Sondajul a fost realizat în zilele de 18 și 19 aprilie pe un eșantion de 1.002 persoane reprezentativ pentru populația franceză în vârstă de 18 ani și peste, conform metodei cotelor, cu o marjă de eroare cuprinsă între 1,4 și 3,1 puncte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vârsta de pensionare ar trebui stabilită central pentru toată uniunea. Mai dă-i încolo și pe francezi, adică la ei unde speranța de viață e 85 să rămână 62 iar săracii Europei unde speranța de viață e 73 să muncească până la 65? Știm că statul francez e mai eficient dar tot nu ar trebui să existe discriminări între cetățenii UE că altfel unii dintre noi pe bună dreptate ne putem considera sclavi, noi 8 ani de pensie iar francezii 23, păi e corect? Măcar cu reforma asta le scad anii de pensie la 21.