G4Media.ro

Corupția provoacă inundații: Digul rupt de pe râul Timiș a fost construit…

Corupția provoacă inundații: Digul rupt de pe râul Timiș a fost construit de o firmă care a dat șpagă 2,3 milioane de lei și un teren ca să primească bani europeni pentru lucrare / Afacerea ducea la fostul ministrul al Mediului, Laszlo Borbely, scăpat de două ori de Parlament de urmărire penală

Timiş: Digul din aval de Lugoj s-a rupt. Viitura a depăşit maximul istoric din 2005 și ”VIDEO Inundații puternice în țară. La Lugoj s-a desprins un dig de pe râul Timiș, după ce nivelul apelor a atins cota maximă” scria G4Media.ro pe 19 și 20 iunie 2020, atunci când viitura a lovit și rupt un dig de pe râul Timiș, în aval de Lugoj.

Digul a fost construit de o firmă care i-ar fi dat mită fostului director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, ca să primească finanțare pentru lucrarea contractată în 2007, după inundațiile din 2005, au precizat pentru G4Media.ro surse judiciare.

E vorba de firma Tehnodomus din Arad, reprezentantă de Sorin-Virgil Henț. Acesta a recunoscut faptele la DNA Oradea.

Lucrările nu pot fi de calitate dacă sume mari de bani sunt deturnate pentru a plăti mita oficialilor de la toate nivelurile”, au explicat sursele G4media.ro.

Potrivit rechizitoriului din decembrie 2017, fostul director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, a fost deferit Justiției pentru că ar fi primit mită aproape 9 milioane de lei ca să acorde contracte sau finanțări pentru lucrări de îndiguire și regularizare.

Ofimiaș ar fi primit mită 2,3 milioane de lei și un teren de 8.800 de metri pătrați, în valoare de 82.000 lei, pe platoul Padiș din localitatea Budureasa, județul Bihor, ca să îl ajute pe Sorin Virgil Henț de la firma Tehnodomus Arad să obțină finanțare de la Guvern pentru lucrarea de pe râul Timiș.

Contractul a fost în valoare de aproape 147 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro, iar fondurile au venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin hotărârea de Guvern 508/2010.

Inițial, directorul a cerut mită un milion de euro și, până la urmă, s-a mulțumit cu terenul și cele 2,3 milioane de lei.

Ofimiaș ar fi primit terenul prin intermediul unui ”nepot”, Gheorghe Fedorca, angajat la o firmă-paravan prin care lua mită.

Foto: fragment din rechizitoriul DNA

Banii i-ar fi primit prin intermediul firmei ”nepotului” său, care a subcontractat ”lucrări de defrișare, terasamente pentru supraînălțări diguri, procurarea și montarea de geocompozit” de la firma Tehnodomus din Arad. Procurorii au dovedit însă că lucrările subcontractate au fost fictive, însă banii primiți, nu. Cu alte cuvinte, subcontractarea a avut menirea doar de a masca mita pentru Ofimiaș.

Dosarul fostului director de investiții, Vasile Ofimiaș, este o felie din tortul mai mare de la Apele Române și Ministerul Mediului.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA Oradea au format alte două dosare care vizau lucrările de pe râul Timiș dintre Lugoj și frontiera cu Serbia:

  1. Dosarul 35/P/2017 în care era vizat Szepessy Szabolcs, consilier al fostului ministru al Mediului Lazslo Borbely.

Fostul ministru nu a putut fi urmărit penal întrucât, în 2015, Parlamentul a respins de două ori cererea DNA de avizare a urmăririi penale. Porivit unor surse judiciare, Borbely și consilierul lui ar fi cerut un comision de 7% din banii destinați lucrărilor de îndiguire și consolidare ca să acorde finanțarea și să promoveze în Guvern HG 508/2010.

Doar consilierul lui Borbely, Szepessy Szabolcs, a putut fi anchetat.

În 2016, el a primit doi ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la trafic de influență, însă în alt dosar, 35/P/2011. Și patronul Ioan Ciocan – cel care i-a renovat apartamentul lui Borbely de pe Calea Victoriei în schimbul ajutorului primit pentru acordarea de contracte sau finanțări pentru contracte – a primit doi ani și jumătate de detenție efectivă pentru cumpărare de influență (vezi aici).

Gheorghe Fedorca, ”nepotul” lui Vasile Ofimiaș, s-ar fi ocupat de renovarea apartamentului lui Borbely. Fedorca este judecat în dosarul lui Ofimiaș de la Tribunalul Satu Mare.

2. Dosarul 108/P/2015 în care a fost vizat Titu Bojin, fost șef la Apele Române și șef al CJ Timiș din partea PSD. Dosarul acestuia a fost clasat însă de DNA în 2017, potrivit unui răspuns al DNA la o solicitare a G4media.ro.

Context. Pe 17 iunie 2020, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Satu Mare a anulat interceptările făcute de SRI în baza unui mandat de siguranță națională (MSN) în 2011 și folosite de DNA ca probe în dosarul de corupție al fostului director de la Apele Române, Vasile Ofimiaș. Este vorba de primele interceptări în baza unui mandat de siguranță națională, anulate într-un dosar DNA, după publicarea deciziei CCR care a interzis folosirea de către procurori a probelor rezultate ca urmare a MSN-urilor SRI.

Citește și: Primele interceptări în baza unui mandat de siguranță națională, anulate într-un dosar DNA, după publicarea deciziei CCR / Beneficiarul, un fost director acuzat de o șpagă de aproape 9 milioane de lei pentru contracte

*Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Corupție era pe vremea lui Ceaușescu, acum e mafie în toată regula.

    • Coruptie in comunism pe vremea lui Ceaisescu. ,habar nu ai ce vorbesti.

    • Ce spurc, mergeai la doctor fara un pachet de Kent sau de BT? Aia era coruptie. Acum iti cere de la obraz tarif fix spaga pentru operatie, sau poti sa mori. Asta e mafie.

    • @spurc: Era corupție destulă pe vremea lui Ceaușescu și la nivel înalt, și la nivel mic. Și se fura în draci de la vlădică la opincă. Doar că la nivel mic serviciile se făceau pe Kent, Whiskey și cafea arabică, nu pe zeci de mii de euro ca acum. În plasă picau fraierii, amatorii sau cei ajunși indezirabili care erau dați în gît. Dar atunci citeai în presă doar ce primea permisiune de la conducerea PCR.

    • @Geo
      Lui spurc ii citea bunicuta, la culcare, din codul ieticii si iechitatii socialiste d-aia s-a dezvoltat asa mental.

  2. Toate lucrarile primitive ale Apelor Romane, de infrastructura gri, cu betoane si diguri, inseamna coruptie, si se fac doar pentru ca banii, europeni sau guvernamentali, sa ajunga la niste firme. Practica europeana contemporana spune ca trebuie sa lasi mai mult spatiu pentru rauri. Daca gatuiesti raul, mai devreme sau mai tarziu va rupe zagazurile, si sa vezi atunci. Si americanii au vazut, pe Mississippi, ca niciun dig nu e infailibil, ca nu te pui cu viitura. Terenurile inundabile sunt inundabile, si destinatia lor trebuie sa fie in consecinta.

    • Buna justificare pentru ca banii sa intre in buzunarele baietilor destepti, nu sa se ingroape in acele lucrari, nu-i asa?

  3. Doar cine nu locuieste in Romania nu stie ca Apele Romane este o institutie care a fost infiintata pentru coruptie, care are coruptia ca unica activitate.

    • Daca sunt de la Oradea, ii salveaza trioul din Justitie- Doseanu, Udroiu si Florica Roman. Miza este un ceas fara cuc. Pt ca s-a ales cucu de anticoruptia de la Oradea.

  4. Pacat ca presa nu are si functia de tribunal…….
    Daca justitia nu se ocupa de ei, comentariile din presa nu rezolva nimic.

  5. Tehnodomus câștigă la Arad toate lucrările primăriei. Este firma de casă vecina și prietenă a lui Gheorghe Falcă.
    Aceeași firmă se tot chinuie cu noua construcție a stadionului UTA, care-i altă sursă sigură de venituri groase.

  6. Asa e cand te duci si votezi PSD sau PNL sau ALDE sau alti penali, ii trimiti in Parlament de unde au grija sa-ti fie bine….

  7. Fratilii lui Kerestoy Gaterszag SRL

  8. Popor român, când te mai deștepți pentru a sancționa cel puțin la vot partidele care protejează corupția și mai ales, corupții??? În fiecare zi vedem acte de corupție revoltătoare și noi, pentru un mic și o bere, continuăm să îi votăm, nație de prosti ce suntem!!!

  9. Mafia și tentaculele sale! Lucrează DNA-ul, ce să-ți povestesc! Băieții deștepți au avut grijă să pună șef la DNA pe un ins care nu a fost capabil să îndeplinească funcția de șef la nu știu ce structură din țară, dar este nemaipomenit pentru DNA! Sau tocmai din acest motiv a fost pus, să fie ascultător, să asculte ordinele și să mimeze lupta anticorupție. În loc să fie numit la DNA un procuror vertical, super profesionist și curajos a fost selectat unul care numai așa ceva nu afișează. La cât de gangrenat este sistemul administrativ românesc, cu toate încrângăturile sale, ar fi nevoie de câteva DNA-uri, dar toate să funcționeze la turație maximă, cu sute de procurori cu sânge-n instalație, puse pe treabă, care să lucreze la foc continuu, abia atunci am putea nutri speranțe că ne vom putea scutura de acest fenomen malign, până atunci, frecție la un picior de lemn. Și iarăși îmi aduc aminte: Falcă, Turcan, Blaga, Predoiu, Dumitrescu etc., cu ăștia ni se promit mărețele reforme, Doamne apără și ne păzește, sperăm de pomană!

  10. As vrea sa ii vad dupa gratii
    Eu ii numesc neamu meu mizerabil 🙂

  11. Ce trist e Dragnea, sunt inundatii in tara si el nu papa din fondu’ de urgenta.

  12. justitia e pt. jurati! omul cunoaste putin care e interpretabil etc. dovada/proba e ceva suprem/rar. gradele de rudenie sunt d.p.v. genetic. daca rudele nu au voie sa lucreze impreuna si daca lucreaza oameni care nu se cunosc trebuie sa fie precauti atunci s-ar muri de foame. un om poate sa depuna o marturie

  13. Nu mai pot cu coruptia asta din Romania! Sa nu se mai dea contracte la coruptii astia damboviteni. Sa se faca treaba cum trebuie cu firme profesioniste.

    Bechtel+Egis fac baraje cinstite!

  14. Coruptia s-a transformat in viitura,ne ia cu totu’si noi ii dam inainte cu parerea.Coruptia ucide,coruptia darama,coruptia se vede si din avion,coruptia en toate,coruptia anuleaza legilie,principiile,coruptia altereaza pana la urma si creierele noastre.Dar o lege ramane sfanta,pardon,nici macar nu e lege,e o decizie a CCR.E data de judecatori,deci s-a facut justitie.Iata cum s-a ajuns la vorba romanilor:mai bine sa piara lumea decat sa nu se faca justitie,parca asa au zis!Pai bai fratilor,decizia Consiliului Suprem de Aparare a tarii a fost fix apa de ploaie in fata majoritatii judecatorilor de la CCR.A stai ca, intre timp,oamenii de atunci s-au razgandit,findca unii dintre ei au ajuns la Ccr.De exemplu daniel,care a ingropat si dosarul „Flota”.Fain,nuuu!Pentru el,stand de vorba cu marele Ciordache,asta a fost un fleac.Ce, SRI-ul daca informeaza pe cineva ,sau sesizeaza o fapta penala comite „nelegiuirea” de a face cercetare penala,deci cine „reclama” o infractiune este ilegal.Cam asta e logica!A sa nu uit,romanii pana la urma au pierit! Stai domnule ca am gresit!Numai cine are aparatura performanta nu are voie sa sesizeze organele judiciare,fiindca, chiar daca pierim,cica nu e competent!De fapt si cu pandemia asta,daca o sa se ajunga la disperare, va fii „curat constitutional”!

  15. „Rom” o fi tac’tu, noi avem țîgani borâți!

  16. Infractorii nu pot fi judecati pentru coruptie din cauza infractorilor politici din parlament!