G4Media.ro

Corupția din Ungaria, sub lupa Parlamentului European. Articolul 7, tot mai des…

Corupția din Ungaria, sub lupa Parlamentului European. Articolul 7, tot mai des invocat ca sancțiune pentru derapajele Guvernului Orbán

Situația corupției din Ungaria a fost discutată, marți, în Comisia pentru control bugetar (CONT) din Parlamentul European. Eurodeputata germană Ingeborg Gräßle, membră a CDU, partidul Angelei Merkel, și a PPE, familia politică a premierului Viktor Orbán, a realizat un proiect de aviz care menționează că nivelul actual al corupției și lipsa de transparență și responsabilitate a finanțelor publice afectează fondurile europene alocate Ungariei și susține activarea Articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, prin care se pot suspenda unele drepturi care îi revin statului membru, inclusiv votul în Consiliul UE.

Proiectul de aviz constată că numărul de anchete efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) pentru perioada 2013 – 2016 legate de Ungaria, în total, 41 de anchete, este al doilea cel mai mare din Uniunea Europeană (UE), 85% dintre ele fiind încheiate cu recomandări judiciare și financiare. Totodată, impactul financiar al investigațiilor OLAF referitoare la Ungaria în domeniul fondurilor structurale și pentru agricultură a ajuns la 4,16%, cel mai ridicat procent din UE. Proiectul de aviz mai menționează că autoritățile judiciare naționale ungare au întreprins acțiuni pentru doar 33% din recomandările OLAF făcute pentru perioada 2009 – 2016.

În același timp, documentul constată „cu îngrijorare că ponderea contractelor atribuite după proceduri de achiziții publice care au beneficiat doar de o singură ofertă rămâne foarte mare, 36%, în Ungaria, care este al doilea cel mai mare procent din Uniune”.

Ungaria, penultimul loc în UE în ceea ce privește percepția corupției

Proiectul de aviz mai menționează și că Ungaria a scăzut, începând cu anul 2008, cu 19 puncte în rapoartele privind indicele de percepție a corupției calculat de Transparency International pentru perioada 2006 – 2016. În plus, Transparency International a prezentat, la sfârşitul lunii februarie a acestui an, „Indicele de percepție a corupției”, în care Ungaria s-a clasat pe penultimul loc în Uniunea Europeană, urmată de Bulgaria, și pe locul 66 la nivel mondial.

Documentul stipulează că fondurile europene alocate Ungariei ajung până la 4,4% din PIB-ul țării și reprezintă mai mult de jumătate din investițiile publice.

Proiectul de aviz al Comisiei pentru control bugetar, scrie Rador, a fost înscris pe ordinea de zi a şedinţei de marţi deoarece, pe lângă alte comisii, şi aceasta trebuie să anexeze opinia sa la raportul special privind Ungaria care urmează să fie elaborat de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE). Pe de altă parte, Comisia pentru afaceri constituţionale (AFCO) a votat, săptămâna trecută, cu o largă majoritate, 15 voturi pentru şi 4 împotrivă, o altă propunere care conţine îngrijorări profunde cu privire la statul de drept din Ungaria.

(Sursa foto: Facebook / Orbán Viktor)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Baliverne de doi bani!!!
    Ungaria si-a rãscumpãrat actiunile la gaz si curent.Au scãzut preturile cu 15-25% la cheltuieli si UE nu vede cu ochi buni nici refuzul banilor bãncii europene.
    Deci ungaria autostrãzile le construieste din propria sudoare,doar la noi nu se poate,nici din bani europeni.
    Atunci unde e coruptia mai mare???