G4Media.ro

Coronavirus în Europa: Irlanda interzice vizitele la domiciliu, Germania înăsprește restricțiile, Franța…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Coronavirus în Europa: Irlanda interzice vizitele la domiciliu, Germania înăsprește restricțiile, Franța a reintrodus starea de urgență

Cetăţenii irlandezi nu vor mai avea dreptul să se viziteze unii pe ceilalţi, iar regiunile de la frontiera cu Irlanda de Nord vor fi supuse unor noi restricţii severe pentru a lupta împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus, a afirmat miercuri premierul Micheal Martin, citat de AFP. De asemenea, cancelarul Angela Merkel a anunţat miercuri seară, la finalul unei reuniuni cu responsabilii celor 16 landuri federale, că Germania va introduce noi măsuri mai restrictive pentru a încerca să lupte împotriva unei resurgenţe a pandemiei de COVID-19. Și Parisul a înăsprit restricțiile iar guvernul francez a reinstaurat, miercuri, prin decret, starea de urgenţă sanitară, din cauza extinderii epidemiei de COVID -19.

Adresându-se jurnaliştilor la Dublin, Micheal Martin, premierul Irlandei, a anunţat interdicţia în vigoare de joi la miezul nopţii de a merge în vizite la domiciliu, în interior ca şi în exterior, pe întreg teritoriul irlandez, unde 1.835 de persoane au murit din cauza COVID-19 de la începutul pandemiei.

„Traversăm vremuri foarte dificile, iar lucrurile efectiv se pot înrăutăţi înainte de a se ameliora”, a avertizat el.

Pe de altă parte, magazinele neesenţiale, precum şi centrele de distracţii, piscinele şi sălile de sport vor fi închise în comitatele de frontieră Donegal, Monaghan şi Cavan, unde trăiesc circa 300.000 de persoane.

Populaţia, cu excepţia „muncitorilor esenţiali”, trebuie „să lucreze de acasă”, a adăugat prim-ministrul.

Miercuri, în Irlanda au fost înregistrate 1.095 de noi cazuri de contaminare în 24 de ore, un record.

În Germania, cancelarul Merkel a anunțat că numărul participanţilor la evenimente private va fi limitat de exemplu în regiunile care înregistrează peste 35 de noi contaminări la 100.000 de locuitori în şapte zile. În aceste regiuni, portul măştii va fi obligatoriu peste tot unde oamenii sunt apropiaţi unii de ceilalţi mai mult timp.

Adunările vor fi limitate la 25 de persoane în instituţiile publice şi la 15 în sălile private.

„Sunt convinsă că ceea ce vom face acum va determina modul în care vom traversa această pandemie”, a comentat cancelarul german.

„Putem vedea că rata de contaminare creşte şi că în anumite regiuni este foarte ridicată”, a adăugat ea. „Este motivul pentru care trebuie să împiedicăm o creştere necontrolată sau exponenţială”, a insistat Angela Merkel.

Dacă pragul de 50 de noi contaminări la 100.000 de locuitori este depăşit, vor fi impuse reguli şi mai severe, ca limitarea reuniunilor private la maxim 10 persoane din două familii şi închiderea restaurantelor la orele 23.00.

Germania a înregistrat miercuri 5.000 de noi contaminări cu coronavirusul în 24 de ore, un nivel care nu a mai fost atins de la măsurile de restricţie din primăvară.

La Paris, guvernul francez a reinstaurat, miercuri, prin decret, starea de urgenţă sanitară, din cauza extinderii epidemiei de COVID -19. Decretul intră în vigoare începând de vineri 17 octombrie, la miezul nopţii, pe întreg teritoriul ţării.

Anunțul a fost lansat chiar înaintea discursului oficial al preşedintelului Franţei Emmanuel Macron.

Aceste restricţii – „o închidere nocturnă”, cum au numit-o unele surse – vor fi impuse de la 21:00 (19:00 GMT) până la 06:00 (04:00 GMT) în cele mai afectate zone începând din acest weekend, precum Parisul şi suburbiile, Marsilia, Lyon, Montpellier, Lille sau Toulouse.

„Restricţiile vor dura patru săptămâni şi vom merge la Parlament pentru a le prelungi până la 1 decembrie. Şase săptămâni este intervalul de timp care ni se pare util ”, a informat şeful statului francez în interviul televizat.

Starea de urgenţă sanitară, care a fost ridicată pe 10 iulie, oferă un cadru legal pentru controlul anumitor restricţii, inclusiv închiderea.

Agravarea epidemiei, descrisă drept „catastrofă pentru sănătate”, justifică declararea stării de urgenţă astfel încât să poată fi luate măsuri strict proporţionale cu riscurile pentru sănătate, indică raportul Consiliului din miniştri. Epidemia de coronavirus a ucis peste 32.000 de persoane în Franţa, relatează AFP, conform Agerpres.

„Închidera nocturnă” presupune și restricţii de circulaţie pe timp de noapte între orele 21:00 (19:00 GMT) şi 06:00, măsură menită să oprească al doilea val de coronavirus care loveşte ţara.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Noua Normalitate – devine tot mai ..normală.

  2. intre timp,undeva in estul Europei ,intr-o tara cu WC in dosul curtii populatia se batea sa pupe oase de morti,prin sticla, scoase la intrarea intr-o biserica.

  3. Este clar din declaratiile acestor politicieni ca au fost lasati cu ochii in soare de medicii care ii consiliau (pentru ca medicii nu inteleg fenomenul si sunt total depasiti profesional – aici este vorba de stiinta, nu de clinica; pe partea clinica, isi fac treaba destul de bine), si prin urmare panicheaza si se apuca sa ia masuri dupa ureche, un fel de orbecaiala mortala. Este exact opusul a ce este necesar. Am explicat aseara, m-am saturat de vorbit in gol. Iar la noi, Arafat face pe desteptul si el, incercand sa dea impresia ca stie, ca asculta in timp ce este exact in plop si in plus cauta sa se pozitioneze (in dementa lui) pentru un parcurs politic.

  4. COVID-19(84)