G4Media.ro

Coroana Sf. Edward, piesa centrală a bijuteriilor monarhiei britanice, a părăsit Turnul…

sursa foto: Facebook/The Royal Family

Coroana Sf. Edward, piesa centrală a bijuteriilor monarhiei britanice, a părăsit Turnul Londrei, unde este de obicei expusă publicului, pentru a fi modificată pentru încoronarea regelui Charles al III-lea

Administrația Palatului Buckingham anunță că piesa centrală a bijuteriilor monarhiei britanice, „Coroana Sf. Edward”, a părăsit Turnul Londrei, unde este de obicei expusă publicului, pentru a fi modificată pentru încoronarea regelui Charles al III-lea. Ceremonia de încorodane va avea loc în 6 mai, relatează Agerpres, conform AFP.

Deosebit de grea de purtat – mai mult de două kilograme -, deşi a fost transformată în 1911, această coroană este „cea mai importantă şi cea mai sacră dintre toate coroanele”, conform descrierii ei făcute pe site-ul palatului regal.

Folosită doar pentru încoronări – purtată ultima dată în 1953 de regina Elisabeta a II-a -, ea a fost făcută pentru cea a lui Charles al II-lea în 1661, pentru a înlocui coroana medievală care a fost topită de parlamentari în 1649 după execuţia lui Charles I.

Această coroană din aur masiv este încrustată cu pietre semipreţioase, în special rubine, ametiste şi safire, şi ornată cu o tocă de catifea violetă, tivită cu blană de hermină. Este expusă împreună cu bijuteriile coroanei, care văd peste un milion de vizitatori în fiecare an.

Coroana a părăsit Turnul Londrei pentru ca „lucrările de modificare” să poată începe, potrivit Palatului Buckingham, presa evocând o redimensionare.

Fără a fi o replică exactă a coroanei medievale dispărute – despre care se ştie că ar fi aparţinut regelui Edward Confesorul (secolul al XI-lea) – are cele patru cruci, cele patru flori de crin şi două arcade.

În timpul ceremoniei, Charles al III-lea va purta, de asemenea, Coroana imperială de stat pe care monarhii o poartă în mod tradiţional când ies pe uşile Westminster Abbey.

Creată pentru încoronarea regelui George al VI-lea – tatăl Elisabetei a II-a – în 1937, această coroană de ceremonial este folosită şi la deschiderea anului parlamentar.

Cântărind cu puţin peste un kilogram pentru o înălţime de 31,5 centimetri, această coroană impunătoare este încrustată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle şi patru rubine.

Devenit rege odată cu moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a la vârsta de 96 de ani, pe 8 septembrie, Charles, care a împlinit 74 de ani pe 14 noiembrie, va fi încoronat într-o ceremonie „îndreptată spre viitor”, fiind înrădăcinată, în acelaşi timp, ” în lunga tradiţie şi fastul monarhiei”, conform Palatului Buckingham.

Potrivit presei britanice, încoronarea, marcată de o sărbătoare legală pe 8 mai, va fi mai scurtă şi mai puţin costisitoare decât cea a mamei sale. Acesta din urmă a durat mai bine de trei ore, în prezenţa a 8.251 de invitaţi. AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Nu-s cam mulți de pentru într-o proporție????
  Cu cine ați facut școala? Cu Bode și cu șoferul lui???

  • „Este expusă împreună cu bijuteriile coroanei, care văd peste un milion de vizitatori în fiecare an.”

   Aha, deci de fapt vizitatorii sunt exponatele care trec prin fata bijuteriilor…

 2. Intr- adevăr, o traducere jalnica, realizata de către o persoana care nu stăpânește corespunzător instrumentul ( ma rog, unull dintre ele) jurnalismului: limba romana.
  Nu e prima data când G4Media expune astfel de „articole”.
  Las la o parte calificarea rubinelor și safirelor drept pietre „semipretioase”😀, probabil tot un rezultat al unei traduceri deficitare. Și al.lipsei de cunoștințe generale.