G4Media.ro

Corina Crețu: Guvernul si Președintele României să lupte în Consiliu pentru păstrarea…

sursa foto: Facebook/ Corina Crețu

Corina Crețu: Guvernul si Președintele României să lupte în Consiliu pentru păstrarea variantei de Buget propuse de Comisia Juncker anul trecut / Riscăm să pierdem sume importante de bani

Fostul comisar european, Corina Crețu, susține, într-o postare pe Facebook, că Guvernul si Președintele României trebuie să lupte în Consiliu pentru păstrarea variantei de Buget propuse de Comisia Juncker anul trecut. Crețu susține că potrivit vechiului mod de calcul, România, Bulgaria, Grecia, Spania și Italia ar avea mai multe fonduri europene pentru exercițiul financiar 2021-2027.

În schimb, în noua formulă propusă de președinția finlandeză a UE, ”riscăm să pierdem sume importante de bani, în lipsa cărora dezvoltarea pe termen mediu a României ar putea avea de suferit”, susține Crețu în postarea pe Facebook.

Finlanda, țară care deține până la finalul anului președinția rotativă a Consiliului UE, a făcut publică schița de buget a Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027.

Documentul prezentat public de președinția finlandeză prevede tăieri de fonduri pentru viitorul buget UE de la politicile de coeziune (fondurile europene dedicate statelor mai puțin dezvoltate), de la politicile de transport, energie și fondul de apărare, potrivit analizelor specialiștilor din România și a celor citate de publicația Politico.

Redăm mai jos integral postarea europarlamentarului Pro România, Corina Crețu:

”La 2 mai 2018, Comisia Europeană a propus un proiect de Buget al Uniunii Europene (Cadrul Financiar Multianual) echilibrat și echitabil pentru următorii șapte ani (2021 – 2027). Propunerea a fost precedată de o muncă asiduă, iar dacă aceasta va fi adoptată, pentru prima dată în istoria Uniunii Europene Politica de Coeziune va avea cea mai importantă alocare (374 de miliarde EUR pentru perioada 2021 – 2027).

În calitate de Comisar European pentru Politică Regională, convinsă fiind de nevoia reducerii decalajelor dintre regiunile europene, am luptat pentru un mod de calcul care să avantajeze țările mai puțin dezvoltate, iar fondurile europene să se aloce în funcție de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Potrivit acestui mod de calcul, România, Bulgaria, Grecia, Spania și Italia ar avea mai multe fonduri europene pentru exercițiul financiar 2021-2027.

România ar fi avut șansa să adopte acest Buget pe parcursul mandatului său la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar a ratat această oportunitate, iar actualmente negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual sunt blocate din cauza poziției unor state membre care refuză să contribuie cu o sumă mai mare la Bugetul UE.

Din păcate, Președinția Finlandeză a Consiliului Uniunii Europene propune o altă formulă de calcul decât cea stabilită inițial, care dezavantajează România. Împreună cu Victor Ponta și PRO România milităm pentru reducerea decalajelor dintre state și sperăm ca Guvernul si Președintele României să lupte în Consiliu pentru păstrarea variantei de Buget propuse de Comisia Juncker anul trecut.

Suntem într-un moment crucial și trebuie să depunem toate eforturile ca formula de calcul inițială să fie păstrată. Altfel, riscăm să pierdem sume importante de bani, în lipsa cărora dezvoltarea pe termen mediu a României ar putea avea de suferit.”

Sursa Foto: Facebook/ Corina Crețu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. stim sa ne batem „decit” pentru pomana.

 2. Fatuca tovarasului Iliescu se da importanta…….

 3. De la o lume condusa de nebuni sa n-aveti pretentii. Toate headlines-urile publicatiilor mari sunt pline de dementa. ” Inca cineva si-a mai dat foc … „

 4. Dragi concetateni, avem de platit o jumatate de miliard de euro fratilor Micula.
  Credeti ca vor lua unii decoratii pentru reusita statului roman ?

  Pe fonduri europene nu prea merge…
  Asa ca, luati-va gandul de la spitale si alte chestii pentru noi!

 5. Nu pot lupta pe mai multe fronturi deodata!

 6. Imi place ca tovarasii militeaza si indeamna la lupte de parca ar fi revolutie. Parca era ziarista tovarasa, alte cuvinte nu detine ?

 7. Nu pierdem din cauza asta, pierdem din cauza INCOMPETENTEI care colcaie in Institutiile publice, toate conduse de cllientela PSDista incompetenta si nepasatoare!
  Banii de la PNDL sunt mai atragatori!
  Corino, ia prezinta o Situatie a Absorbtiei de fonduri de COEZIUNE(pentru Dezvoltare!) de la UE, pe perioade de finantare: Cati Bani au fost Alocati la Fonduri de coeziune(ca alea repartizate fermierilor intra direct, FARA Proiecte!) si CATI au fost EEFECTIV absorbiti si ramasi dupa pnalziari!
  Acolo e dezastrul, nu la cate va Miliarde in minus la alocare, Miliarde pe care in fiecare perioada de finantare oricum Romania le-a PIERDUT!

 8. Si daca am avut si le-am pierdut datorita incompetentei , ce are d.na Cretu de spus?