G4Media.ro

Coreea de Sud: Fost ministru al Justiției, condamnat la doi ani de…

Photo by Anthony WALLACE / AFP

Coreea de Sud: Fost ministru al Justiției, condamnat la doi ani de închisoare pentru falsificare de documente școlare / Fostul procuror general care l-a pus sub acuzare a câștigat prezidențialele în 2022

Un fost ministru sud-coreean al justiției, considerat până recent un posibil candidat la președinție, a fost condamnat vineri la doi ani de închisoare pentru falsificarea documentelor școlare ale copiilor săi, potrivit Le Figaro.

Cho Kuk, un fost consilier al fostului președinte Moon Jae-in, a fost văzut cândva ca o stea în ascensiune în politica sud-coreeană și era de așteptat să candideze la succesiunea acestuia.

La scurt timp după numirea sa în influentul post de ministru al justiției în 2019, Cho a fost vizat de acuzații de favoritism în ceea ce privește pregătirea educațională a copiilor săi: politicianul ar fi produs documente academice false pentru fiul și fiica sa pentru a le oferi un avantaj în procedurile de admitere în învățământul superior.

„Infracțiune gravă”

Tribunalul Districtului Central din Seul l-a găsit pe Cho Kuk vinovat de falsificare de documente și l-a condamnat la doi ani de închisoare și la o amendă de 6 milioane de woni (4.460 de euro). „Natura infracțiunilor sale este gravă, deoarece le-a comis profitând de poziția sa de profesor universitar pentru a obstrucționa procedurile de admitere timp de mai mulți ani”, a declarat instanța.

Cho Kuk a mai fost găsit vinovat de abuz de putere pentru că a intervenit într-o anchetă de corupție folosindu-și influența. Fostul ministru va ataca decizia în apel.

Fostă figură marcantă în rândul progresiștilor sud-coreeni, cu un CV impecabil, inclusiv o catedră la Universitatea Națională din Seul, Cho Kuk a demisionat din funcția de ministru al justiției în 2019, la doar o lună după ce a preluat mandatul. Yoon Suk-yeol, fostul procuror general care l-a pus sub acuzare pe Cho Kuk, a câștigat alegerile prezidențiale din Coreea de Sud în 2022.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...