G4Media.ro

Coreea de Sud cere SUA să își asume un rol mai activ…

Sursa foto: RENDAN SMIALOWSKI / AFP

Coreea de Sud cere SUA să își asume un rol mai activ în gestionarea armelor nucleare din Peninsula Coreeană

Președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a declarat că guvernul său poartă discuții cu SUA în vederea asumării unui rol mai activ în gestionarea armelor nucleare din Peninsula Coreeană, ceea ce ar marca o schimbare semnificativă în politica de decenii a aliaților americani de descurajare a Coreei de Nord, relatează Bloomberg.

„Deși armele nucleare aparțin SUA, schimbul de informații, planificarea și instruirea ar trebui să se facă în comun”, a declarat Yoon pentru ziarul sud-coreean Chosun Ilbo într-un interviu publicat luni. „Poziția SUA este destul de pozitivă”, a adăugat el, spunând ziarului că politica ar trebui să se desfășoare sub conceptul de „planificare și exerciții comune”. Biroul prezidențial al Coreei de Sud a confirmat remarcile.

Yoon a declarat că strategia „umbrelei nucleare” sau a „descurajării extinse” nu mai este liniștitoare pentru public acum că Coreea de Nord a dezvoltat arme nucleare și o gamă de rachete pentru a le lansa. De la preluarea puterii în luna mai a anului trecut, Yoon a încercat să pună Coreea de Sud pe calea unei forțe militare copleșitoare împotriva Coreei de Nord, care a lansat zeci de rachete sfidând rezoluțiile ONU și se pregătește pentru un nou test nuclear.

În septembrie, Coreea de Sud și SUA au convenit să coopereze mai îndeaproape în cadrul primelor lor discuții oficiale privind disuasiunea extinsă din ultimii aproximativ patru ani. Cele două părți au convenit să „exploreze căile de îmbunătățire a pregătirii strategice a alianței prin îmbunătățirea schimbului de informații, a instruirii și a exercițiilor, în ceea ce privește amenințările nucleare și nenucleare, inclusiv o mai bună utilizare a exercițiilor de masă”, potrivit unei declarații americane de la acea vreme.

La sfârșitul săptămânii, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat să își mărească arsenalul nuclear în 2023 pentru a înăbuși actele ostile ale SUA și Coreei de Sud, în urma unei reuniuni de partid de aproape o săptămână. El nu a lăsat aproape nicio portiță pentru o revenire la discuțiile de dezarmare care au fost blocate de mult timp, cerând în schimb o „creștere exponențială” a arsenalului său nuclear.

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în ultima zi a anului și a mai lansat încă una la câteva ore după începerea noului an, într-o demonstrație de forță sfidătoare care ar putea da tonul pentru o nouă creștere a tensiunilor. Săptămâna trecută, regimul lui Kim a trimis cinci drone peste graniță în Coreea de Sud, perturbând temporar zborurile pe aeroporturile importante.

Cu o amenințare redusă de noi sancțiuni și cu planuri deja în curs de elaborare pentru a dezvolta în continuare arme, inclusiv drone, submarine și rachete, Kim și-a perfecționat capacitatea de a lansa un atac nuclear credibil împotriva SUA și a aliaților săi, cum ar fi Coreea de Sud și Japonia.

Liderul nord-coreean a ridicat tensiunea la niveluri nemaiîntâlnite de ani de zile prin lansarea a peste 70 de rachete balistice în 2022, reducând „gardurile” de protecție pentru utilizarea armelor nucleare și spunând că nu vede necesitatea de a se întoarce la masa negocierilor pentru discuții privind reducerea arsenalului său nuclear.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Wow, nu era prea cunoscut faptul ca US are arme nu leare in Korea de sud, pai atunci aia din Nord de ce sunt asa blamati de presa aservita? Ipocrizie la maxim, nu mai tzine orea mult figura cu hegemonul, e bagat la coltz usurel….

    • Lipsesc niste detalii in articolul tradus, dar Coreea de Sud nu are arme nucleare

    • Pai e simplu de ce nu e cunoscut. E pentru ca nu au arme nucleare. Inainte sa sari la gatul presei aservite poti sa cauti si tu nitel pe net sa vezi mai exact la ce se refera articolul

    • În continuare nu e prea cunoscut faptul. În afara de unii ‘inițiați’ care le știu ei pe toate, mai bine decât astronomii, doctorii, istoricii, arheologii… Ba că Pamântul e plat, ba că vaccinul ucide, ba că Coreea de Sud are arme nucleare și tot așa. Dacă îți dorești suficient de mult, găsești arme nucleare și-n kour. Sau naziști.