G4Media.ro

Coreea de Nord, suspectată de americani și sud-coreeni că se pregătește să…

Photo by Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP

Coreea de Nord, suspectată de americani și sud-coreeni că se pregătește să lanseze un satelit de spionaj/ Rusia transportă spre Coreea de Nord ”cantități mari de containere conţinând furnituri militare”

Armata sud-coreeană anunţă vineri că suspectează Coreea de Nord de faptul că urmează să lanseze în curând un nou satelit militar spion, cu câteva zile înaintea primei întâlniri trilaterale din ultimii cinci ani între Coreea de Sud, China şi Japonia, relatează AFP, transmite News.ro.

Seulul şi spionajul american au ”detectat recent” ”elemente care arată o pregătire” în vederea lansării unui ”satelit militar de recunoaştere”, potrivit armatei sud-coreene.

Plasarea pe orbită a unui satelit de recunoaştere deasupra Coreei de Sud va permite Phenianului să dispună de date cruciale în caz de conflict.

Armata sud-coreeană dezvăluie aceste informaţii cu câteva zile înainte de o reuniune, luni, la Sel, a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol cu premierii chinez Li Qiang şi japonez Fumio Kishida.

Aceasta este cea de a treia reuniune trilaterală din 2019.

China este primul partener comercial al Coreei de Sud, dar rămâne principalul susţinător economic şi aliat diplomatic al Coreei de Nord.

Indicii ale pregătirii lansării unui satelit au fost detectate în comitatul Tongchang-ri, în Coreea de Nord, unde se află poligonul de lansareSohae.

PHENIANUL, AJUTAT DE MOSCOVA

Coreea de Nord a lansat din acest poligon trei sateliţi, dintre care doar ultimul a fost plasat în mod corect pe orbită, în noiembrie.

Potrivit Phenianului, acest satelit furnizează imagini ale unor instalaţii militare americane şi sud-coreene.

Ministrul sud-coreean al Apărării Shin Won-sik anunţa în februarie că acest satelit – denumit Malligyong-1 – nu părea ”activ”.

Seulul acuză Rusia că a ajutat Coreea de Nord la această lansare, în schimbul unor livrări de armament destinate Războiului din Ucraina.

Coreea de Sud a sancţionat vineri două nave ruse cu privire la ”transportul unei cantităţi mari de containere între Rusia şi Coreea de Nord conţinând furnituri militare”.

În decembrie, Phenianul a anunţat că vrea să lanseze alţi trei sateliţi de spionaj în 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...