G4Media.ro

Coreea de Nord anunţă că primul său satelit de spionaj a căzut…

Sursa foto: Captură video - YouTube / KOREA NOW

Coreea de Nord anunţă că primul său satelit de spionaj a căzut în mare

Coreea de Nord a anunţat că încercarea sa de a plasa pe orbită primul satelit de spionaj al ţării a eşuat, miercuri, o aparentă jenă pentru liderul Kim Jong Un cu privire la eforturile sale de a-şi spori capacitatea militară în contextul tensiunilor de securitate prelungite cu Statele Unite şi Coreea de Sud, transmite News.ro.

„Noua rachetă cu vehicul de satelit, Chollima-1, s-a prăbuşit în Marea de Vest deoarece a pierdut propulsia din cauza unei porniri anormale a motorului de la etapa a doua, după ce prima etapă a fost separată în timpul zborului normal”, se arată într-o declaraţie a KCNA, citată de CNN.

Raportul a precizat că „fiabilitatea şi stabilitatea noului sistem de motoare” a fost „scăzută”, iar combustibilul folosit „instabil”, ceea ce a dus la eşecul misiunii.

Agenţia Naţională de Dezvoltare Spaţială din Coreea de Nord a declarat că va investiga „urgent” eşecul şi va efectua o altă lansare după noi teste, a relatat KCNA.

Şeful Statului Major interarme sud-coreean a transmis că a identificat un obiect despre care se presupune că face parte din ceea ce Coreea de Nord susţine că este vehiculul său de lansare spaţială în mare, la aproximativ 200 de kilometri vest de insula Eocheong, în jurul orei 8:05, şi că este în curs de a-l obţine.

Anterior, armata sud-coreeană a declarat că Pyongyang a tras un „proiectil spaţial”, declanşând alerte de urgenţă la Seul şi în Japonia, la câteva săptămâni după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat oficialilor să se pregătească pentru lansarea primului satelit de recunoaştere militară al ţării.

Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că lansarea a avut loc în jurul orei 6:29. Două minute mai târziu, o sirenă de raid aerian a sunat în Seul, iar la un minut după aceea a fost trimis un mesaj text care îi îndemna pe locuitori să „se pregătească să evacueze şi să permită copiilor şi persoanelor în vârstă să evacueze primii”.

Un alt mesaj a urmat la ora 6:41 a.m. pentru a spune că avertismentele au fost „trimise din greşeală”.

Ministerul japonez al Apărării a avertizat luni că va distruge orice rachetă nord-coreeană care va intra pe teritoriul său, după ce Pyongyang a notificat ţara cu privire la planurile de a lansa un „satelit” între 31 mai şi 11 iunie.

Lansarea de miercuri a declanşat alarmele în Japonia, unde alertele emise pentru prefectura Okinawa au fost ulterior retrase după ce autorităţile de acolo au stabilit că nu există nicio ameninţare la adresa teritoriului japonez.

Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că proiectilul a fost lansat din Tongchang-ri, provincia Pyongan, spre sud, şi a fost detectat zburând deasupra vestului insulei Baengnyeong din Marea Galbenă.

O avertizare separată a fost emisă pentru insula Baengnyeong, care a fost ridicată imediat după ora 8.00, potrivit Ministerului sud-coreean de Interne şi Siguranţă, care a precizat că proiectilul a fost lansat deasupra Mării de Vest.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Spioneaza pestii.

  2. Deci știrea reală este că niște oameni de știință au fost executați!