G4Media.ro

Coreea de Nord a continuat să-şi dezvolte arsenalul nuclear şi capacităţile de…

Sursa foto: KNCA

Coreea de Nord a continuat să-şi dezvolte arsenalul nuclear şi capacităţile de rachete, în pofida sancţiunilor internaţionale impuse Phenianului, arată un raport ONU

Coreea de Nord a continuat în ultimul an să-şi dezvolte arsenalul nuclear şi capacităţile de rachete, în pofida sancţiunilor internaţionale impuse Phenianului, se arată într-un raport confidenţial al ONU la care AFP a avut acces sâmbătă.

„Atacurile cibernetice, în special asupra activelor de criptomonede, rămân o sursă importantă de venituri pentru guvernul Coreei de Nord”, notează acest document anual care a fost înmânat recent celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

„Volumul importurilor ilicite de petrol rafinat a crescut considerabil” în ultimul an, „dar la un nivel inferior celui din anii precedenţi”, mai arată raportul realizat de experţii ONU însărcinaţi cu controlul embargoului asupra armelor şi sancţiunilor economice internaţionale impuse Coreei de Nord.

În ceea ce priveşte armamentul nord-coreean pe care comunitatea internaţională încearcă să îl limiteze, Phenianul „a continuat să menţină şi să dezvolte programele sale nucleare şi de rachete balistice, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate”, subliniază experţii.

„Deşi nu au fost raportate teste nucleare sau lansări de rachete intercontinentale, Coreea de Nord a continuat să-şi dezvolte capacitatea de producere a materialului nuclear fisionabil”, adaugă ei.

În ultimul an, Phenianul „a demonstrat capacităţi sporite de desfăşurare rapidă, o mobilitate ridicată (inclusiv pe mare) şi o rezilienţă îmbunătăţită a forţelor sale dotate cu rachete”, se mai arată în raport.

„Întreţinerea şi dezvoltarea infrastructurii nucleare şi de rachete balistice a Coreei de Nord au continuat”, iar ţara „a continuat să caute echipamente, tehnologie şi know-how pentru aceste programe în străinătate, în special prin mijloace informatice şi cercetare ştiinţifică comună”, potrivit raportului.

Experţii declară că au observat şi o oprire a importurilor de către liderii nord-coreeni de bunuri de lux, în special de maşini de ultimă generaţie, aşa cum a fost denunţat în anii precedenţi.

Coreea de Nord este supusă unor sancţiuni internaţionale din 2006 care au fost înăsprite semnificativ de trei ori în 2017 în timpul mandatului preşedintelui american Donald Trump.

Măsurile luate în acel an în unanimitate de Consiliul de Securitate pentru a obliga Phenianul să-şi întrerupă programele de arme nucleare şi balistice afectează în special importurile de petrol ale Coreei de Nord şi exporturile acesteia de cărbune, fier, textile şi produse de pescuit.

Din 2017, Consiliul de Securitate nu a mai ajuns niciodată la un consens cu privire la dosarul nord-coreean, aşa cum a demonstrat din nou o şedinţă cu uşile închise de vineri a Consiliului de Securitate, solicitată de Washington pentru a condamna ultimele teste nord-coreene de rachete.

Pentru a ieşi din impas, China şi Rusia au propus o relaxare a sancţiunilor în scopuri umanitare, ceea ce occidentalii au refuzat. Moscova şi Beijingul ar urma să-şi pledeze din nou cauza luni cu prilejul unei dezbateri a Consiliului de Securitate privind efectele nefaste ale sancţiunilor, organizată de Rusia.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: KNCA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. asa valoare au sanctiunile pfuuu! daca ai deja atatea sanctiuni, te mai intereseaza? acolo e dezastrul secolului 21 si nu avem ce face decat sa asteptam sa vedem ce face nebunul!