G4Media.ro

Copilul cu coronavirus care a ajuns la Terapie Intensivă are un sindrom…

sursa foto: Pexels

Copilul cu coronavirus care a ajuns la Terapie Intensivă are un sindrom multisistemic inflamator rar, fiind primul caz de acest fel din România / Medic: „Este afectat de sus până jos”

Copilul din Buzău confirmat cu coronavirus și care a ajuns la Terapie Intensivă are un sindrom multisistemic inflamator rar, care a mai fost raportat în alte țări, dar acesta este primul caz din România. Șefa Secției ATI de la spitalul „Gomoiu” din Capitală, unde este tratat în prezent copilul, a explicat că acesta „este afectat de sus până jos”.

„Nu este intubat. Momentan este stabil, staționar spre bine, are afectare pulmonară și cardiacă. Este afectat multisistem, pe toate organele, dar în special pulmonar și cardiac. Nu are nevoie de asistare ventilatorie. Este dependent de oxigen continuu, cu mască de oxigen cu flux mic”, a spus șefa Secției ATI, medicul Livia Gabriela Vlădoiu.

Ea a mai explicat că este vorba despre „o reacție sistemică de hiperinflamație ca recție la virus”.

Copilul nu avea „antecedente semnificative anterioare”.

În scurta conferință de presă, directorul medical al spitalului, Diana Ionescu, a precizat că este vorba despre un copil de 9 ani și 11 luni, venit în spital prin transfer de la Buzău, sâmbătă, 12 septembrie, cu un diagnostic prezumtiv de meningo-encefalită, care a fost internat, testat pentru coronavirus și care a fost diagnosticat ulterior cu un sindrom multisistemitc inflamator asociat temporar cu Sars-Cov-2, cunoscut în literatura de specialitate drept PIMS (pediatric inflammatory multisystem syndrome).

Diana Ionescu a precizat că nu au mai fost astfel de cazuri până acum în România și că ele sunt foarte rare în lume – în Franța au fost 17, în SUA până în 30, deși în aceste țări au fost mult mai mulți copii infectați cu Sars-Cov-2.

Întrebată dacă, în aceste condiții, medicii de la „Gomoiu” se consultă cu colegii lor din alte țări, directoarea a replicat că nu vede rostul întrebării, pentru că medicii din spital gestionează bine acest caz și se consultă cu infecționiști de la „Matei Balș” și „Victor Babeș”.

Nu trebuie să creăm o isterie medicală. Nu înseamnă că orice copil cu Sars-Cov va face PIMS sau Kawasaki”, a mai susținut directoarea.

Rugată să explice pe interesul publicului ce presupune acest sindrom, Diana Ionescu a replicat că nu poate prezenta acum cărți de medicină și a refuzat să mai răspundă altor întrebări.

Context:

De la debutul pandemiei de COVID-19, au fost raportate în țări din Europa și în SUA cazuri de copii internați din cauza unui sindrom inflamator multisistemic, numit momentan PIMS (pediatric inflammatory multisystem syndrome), care prezintă un mix de semne și simptome intre boala Kawasaki si sindromul șocului septic. În unele țări, acest sindrom a provocat și decese în rândul copiilor infectați cu Sars-Cov-2.

Cazurile înregistrate în întreaga lume sunt rare şi rolul noului coronavirus în dezvoltarea infecţiei rămâne necunoscut deocamdată.

Simptomele sindromului inflamator sunt febră ridicată, dureri abdominale şi tulburări digestive, erupţie cutanată, conjunctivită şi inflamare a cavităţii bucale. Acestea sunt apropiate de simptomele bolii Kawasaki, care afectează copiii şi provoacă inflamarea vaselor de sânge.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Din linia intai!!!!

  2. „Rugată să explice pe interesul publicului ce presupune acest sindrom, Diana Ionescu a replicat că nu poate prezenta acum cărți de medicină și a refuzat să mai răspundă altor întrebări.”

    Evident, ca DACA STIA sa explice, Sefa ATI ar fi facut-o…
    FIX asta a lIPSIT la inceputul pandemiei: PROFESIONISTI care sa explice… mi-amintesc cum la inceputul pandemiei apareau la Declaratii de presa(NU la Conferinte de Presa, cu jurnalsiti!), seara de seara 3 politai(Vela, Despescu si Raed Arafat!) si CITEAU de zor, fara intrebari, doar citeau si dispareau!
    3 politai, asociati cu Politicul, in care Romanii dupa 30 de ANI au din ce in ce mai putina INCREDERE!
    In prima Luna nici un Medic specialist de renume NU a aparut regulat, abia dupa vreo Luna a aparut Dr Musta de la Timisoara, dar era deja tarziu, PSD si vuvuzelele lui deja transmisesera in Societate mesajele anti-Guvern, asociate cu anti-COVID!
    Asa am ajuns sa avem o populatie majoritar NEINFORMATA, usor de manipulat de tot soiul de conspirationisti carora nimeni NU le cere nici o Dovada a aburelilor pe care le vehiculeaza!
    TREBUIA de la inceput ca Expertii Institutului National de sanatate Publica(ulterior am inteles de ce NU au aparut, colcaie si acolo INCOMPETENTA ca la celebrele deja DSP-uri!) sa TRANSMITA mesajele(nu cei 3 politai, Vela, Despescu si Raed Arafat!) si sa apara periodic sa explice, mai ales ca Virusul era total necunoscut lumii medicale, apareau mereu noi si noi Informatii, Societatea moderna nU s-a intalnit cu o pandemie(nu in Europa sau America, la asemenea proportii!)…
    Tipic romaneste, precum aceasta Directoare de Spital, Expertii din Romania NU au iesit, au proliferat in schim bLIPSA de INFORMATII credibile, conspirationismul desantat tipic lumii NEEDUCATE si NEINFORMATE si care are oarece interese sa faca asa ceva!
    Ar trebui sa explice de ce NU a explicat!

  3. Problema este ca la noi nu se prea diagnosticheaza cazurile de sindrom autoinflamator in copilarie (30%). Ajungi adult, depasind anumite simptome din copilarie, iar ca adult ai anumite probleme medicale aparent inexplicabile.
    Ar fi o explicatie pt.furtuna de citokine la adultii cu simptome severe.

  4. Asta e “elita” medicală a României!
    Când e vorba sa dea detalii despre acest tip de infecție sa fofilează spunând ca prostimea oricum nu ar înțelege (asta înseamnă sa prezinte cărți de specialitate).
    E odios cum pot gândi și cum se pot manifesta aceste ființe cu halat pe ele… oriunde in lumea civilizata specialistul are răbdare sa explice mai ales pentru ca explicația tehnica poate fi recepționată și acceptata de populație pentru a se proteja.
    Când omului i se explica ce face o anumită boala, ce manifestări are și unde pot duce consecințele netratării, atunci oamenii accepta ca e cazul sa își ea măsuri de protecție.

  5. Trebuia sa faca „research”…Dar si pentru a transforma informatiile in solutii iti trebuie un anume IQ, cunostiinte multidisciplinare avansate, si imaginatie.

    Din pacate oamenii care lucreaza in sistemul public in Romania nu sunt printre cei mai straluciti intelectuali ai tarii. Cei care citesc cel putin 80 de carti anual in alte domenii decat cele de specializare formala si isi mentin cunostiintele la un nivel competitiv se gasesc doar in sectorul privat si in general prin strainatate.

    • Sigur, cei mai straluciti intelectuali ai tarii scriu comentarii critice la adresa medicilor, desi meseria lor de baza este cea de agricultor, lacatus sau de ce nu, pierde vara.

  6. Multa sanatate pentru acest copil!!!Sa dea Dumnezeu sa treaca cu bine peste aceasta boala!!