G4Media.ro

Coordonatorul pentru Oltenia al platformei care îl promovează pe Mircea Geoană este…

sursa foto: facebook / Romania Renaste

Coordonatorul pentru Oltenia al platformei care îl promovează pe Mircea Geoană este fost senator PSD, inginer mecanic angajat la ANRE cu salariu de 7.000 de euro / Radu Cosmin Preda a anunțat că Geoană „este absolut hotărât să candideze” la președinție

Coordonatorul pentru Oltenia al platformei care îl promovează pe Mircea Geoană este fostul senator PSD Radu Cosmin Preda, conform unei postări de pe pagina de Facebook „România Renaște”.

Preda, absolvent al Facultății de Mecanică din Universitatea Craiova, a fost numit în 2022 Director General Activități Suport la ANRE, fără să aibă legături cu domeniul energiei până la angajarea sa în instituție, cu câțiva ani în urmă. În declarațiile de avere depuse pentru ultimii doi ani, Preda a anonimizat salariul încasat de la ANRE, însă, conform informațiilor G4Media, acesta avea un salariu de 7.000 de euro pe lună în momentul numirii în funcția de director.

Extras din declarația de avere a lui Radu Preda, completată la data de 14.06.2023

În 12 iunie 2024, Radu Preda a participat, în calitate de „coordonator pentru regiunea Oltenia – Mișcarea România Renaște!”, la un eveniment din seria de dezbateri „Marea Dezbatere Națională”, care a debutat la Alba Iulia în prezența lui Mircea Geoană, actual secretar adjunct al NATO, conform postării publicate de „România Renaște”.

În cadrul evenimentului de la Craiova, Preda a anunțat că „Mircea Geoană va candida la funcția de președinte al României”: „Domnul Mircea Geoană este absolut hotărât să candideze. Este foarte hotărât să candideze ca independent. Este un lucru la care ține foarte mult”, a declarat Preda, citat de Jurnalul Olteniei.

Radu Cosmin Preda a fost senator PSD de Dolj. Potrivit Libertatea, el și-a început cariera ca expert parlamentar, în 2003, iar în 2013 a ajuns Director la Regia Autonomă de Transport din Craiova. Înainte de a ajunge senator era Administrator public la Primăria Municipiului Craiova. El a fost un apropiat al Liei Olguța Vasilescu, dar a plecat din PSD înainte de alegerile din 2020 și a candidat la parlament pe listele PMP, partid care nu a intrat în Parlament.

El nu are nici o experiență relevantă în domeniul energiei. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este instituția-cheie care reglementează și controlează activitatea din acest sector strategic. G4Media și Economedia au scris în repetate rânduri despre numiri politice în această companie.

Mișcarea ”România renaște” se definește ca ”un Proiect Politic pentru o Românie transformată din temelii”. Mișcarea preia fraze întregi și formule specifice din discursurile lui Mircea Geoană precum ”un salt istoric pentru România”, iar fotografii postate pe rețelele sociale îl arată pe acesta la evenimente sub sigla ”România renaște”.

Geoană s-a profilat de aproape doi ani ca potențial candidat la prezidențiale, fiind într-o campanie constantă de imagine cu apariții media aproape zilnice și evenimente cu profil politic în toată țara, toate realizate sub egida NATO.

Cu toate acestea, Geoană a întreținut permanent ambiguitatea legată de o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale și a refuzat să spună clar dacă va intra în campanie electorală sau nu.

Întrebat de jurnaliști în mai multe rânduri dacă va candida la alegerile prezidențiale, Geoană a evitat de fiecare dată un răspuns clar, dar a lansat o carte despre ”bătălia pentru România” (”Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”), a transmis că ”în curând vom discuta despre un plan pentru România” și este măsurat constant în sondajele de opinie pentru alegerile prezidențiale.

Context

NATO a evitat de două ori să transmită, la solicitarea G4Media, costul vizitelor secretarului general adjunct al Alianței și să comenteze numeroasele „escale” ale acestuia în țara noastră, disproporționate față de vizitele făcute în ultimul an în orice alt stat membru. Răspunsul nu este asumat de biroul de presă al NATO sau de un alt reprezentant, ci de un oficial al Alianței: ”Secretarul general adjunct călătorește în mod regulat pentru a reprezenta NATO, inclusiv în ultimele luni în Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Israel, Lituania, Luxemburg, Moldova, Norvegia, România, Marea Britanie și Statele Unite. Costurile de călătorie pentru vizitele oficiale sunt suportate de NATO, în timp ce călătoriile sale private sunt autofinanțate”.

În ultimele 12 luni, G4Media a contabilizat, din date publice, cel puțin 18 momente când Mircea Geoană a fost prezent în România și a participat atât la evenimente oficiale din partea NATO, cât și la întâlniri cu elevi, studenți și profesori, evenimente culturale, băi de mulțime, lansări de carte sau a fost prezent în direct în emisiuni televizate. Vizitele au avut loc în aproape toate marile orașe ale țării: București, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța, Iași, Bacău, Sibiu, Oradea, Timișoara, Ploiești.

În același interval de timp, G4Media a identificat doar două vizite efectuate de secretarul general adjunct al NATO în celelalte țări ale flancului estic al Alianței (o vizită în Lituania, una în Bulgaria și nicio vizită în Polonia, Estonia, Letonia sau Ungaria).

Tot în acest timp, Mircea Geoană și-a construit o echipă de comunicare în România și este măsurat constant în sondaje drept favorit în intențiile de vot la prezidențiale. Totuși Geoană nu își asumă public că vrea să candideze, deși este străveziu acest lucru din toate acțiunile sale.

Codul de conduită pentru recrutările personalului NATO stipulează că „nu ne folosim poziția noastră în cadrul NATO sau informațiile care ne aparțin pentru a ne asigura în mod incorect un viitor loc de muncă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...