G4Media.ro

Controversatul studiu din prestigioasa revistă medicală The Lancet care pune la îndoială…

Sursa foto: Facebook The Lancet

Controversatul studiu din prestigioasa revistă medicală The Lancet care pune la îndoială hidroxiclorochina a fost retras, după retractarea a trei dintre autorii lucrării

Studiul din revista The Lancet aflat la schimbarea efemeră a politicii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu privie la hidroxiclorochină în tratarea covid-19, criticat de oameni deştiinţă din întreaga lume, a căzut după retractarea a trei dintre cei patru autori ai acestuia, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Noi nu ne putem pune garanţi ai veridicităţii surselor datelor primare”, scriu cei trei autori revistei The Lancet, punând astfel în discuţie refuzul societăţii care le-a colectat, condusă de către al patrulea autor, de a oferi acces la baza de date.

Publicat la 22 mai în celebra revistă medicală, studiul conchidea că hidroxiclorochina nu le este benefică bolnavilor de covid-19 spitalizaţi şi că le-ar putea fi chiar nefastă.

În pofida faptului că alte lucrări, la scară mai mică, au ajuns la aceleaşi concluzii ca acesta, publicarea studiului a avut un răsunet mondial şi repercusiuni spectaculoase, determinând OMS să-şi suspende testele clinice cu privire la hidroxiclorchină împotriva covid-19.

Însă criticile nu au întârziat să apară, în masă, de la apărători ai controversatei molecule, precum cercetătorul francez Didier Raoult, care a catalogat studiul drept ”murdar”, dar şi de la cercetători sceptici faţă de acest medicament pentru bolnavii contaminaţi cu noul coronavirus.

OMS a anunţat miercuri că şi-a reluat testele clinice cu hidroxiclorochină, iar studiul european Discovery intenţiona să facă la fel.

Principalele critici vizau fiabilitatea datelor acestui studiu (96.000 de pacienţi din 671 de spitale) colectate de către Surgisphere, care se prezintă drept o societate de analiză de date din domeniul sănătăţii şi care este condusă de către Sapan Desai, al patrulea autor al articolului.

Autorii au răspuns anunţând un audit ”independent” cu privire la rezultatele lor şi orginea datelor. Însă trei dintre ei, inclusiv principalul autor, Mandeep Mehra, au abandonat până la urmă.

Surgisphere a refuzat să transfere baza de date, din cauza unor acorduri de confidenţialitate cu clienţii săi, iar experţii însărcinaţi ”nu au putut efectua o revizuire independentă şi ne-au informat cu privire la retrgerea lor din procesul de evaluare de către colegi”, scriu ei în acest text publicat joi de The Lancet, prezentând ”cele mai profunde scuze”.

The Lancet a anunţat într-un comunicat că ia ”foarte în serios probleme de integritate ştiinţifică” şi consideră ”urgent” să se evalueze alte colaborări cu Surgisphere.

”SCANDAL IMENS”

”Există în continuare întrebări în suspans cu privire la Surgisphere şi datele pretins integrate în acest studiu”, insistă revista, care a publicat marţi seara un avertisment, sub forma unei „expression of concern” (exprimarea îngrijorării).

New England Journal of Medicine (NEJM), care a publicat un studiu al aceleiaşiechipe realizat cu date de la Surgisphere – cu privire la o legătură între mortalitatea din cauza covid-19 şi boli cardiace – a anunţat joi seara retractarea acestor lucrări.

Dr Desai, care a apărat de la început ”integritatea” datelor sale, a respins orice comentariu, a declarat pentru AFP societatea care-i asigură comunicarea.

Într-o scrisoare deschisă, publicată săptămâna trecută, zeci de cercetători din întreaga lume au prezentat o lungă listă cu puncte problematice ale studiului, de la incoerenţe în dozele administrate în anumite ţări şi până la probleme etice privind colectarea informaţiilor.

Aceşti semnatari consideră totodată că sunt necesare teste clinice riguroase în vederea evaluării medicamentelor, în contextul în care studiul controversat este doar o compilaţie de date preexistente.

Studiul respectiv sublinia el însuşi necesitatea continuării testelor clinice în vederea ”confirmării” rezultatelor sale.

Alt studiu – efectuat în Statele Unite şi Canada şi publicat miercuri în NEJM – conchide că molecula este ineficientă în prevenirea covid-19.

Aceste rezultate erau foarte aşteptate, întrucât este vorba despre un studiu controlat randmizat – un protocol considerat de referinţă în studierea rezultatelor clinice. Însă el este ”prea mic pentru a fi irefutabil”, a insistat Martin Landray, un epidemiolog de la Universitatea Oxford.

În urma reluării testelor de către OMS, alte rezultate urmează să fie prezentate.

”Rezultatele testelor randomizate sunt necesare în vederea tragerii unor concluzii fiabile. Să sperăm că rezultatele vor fi disponibile în curând”, a comentat joi Stephen Evans de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

În caz contrar, odată cu încetinirea pandemiei, care face mai dificilă înrolarea unor noi pacienţi, dezbaterea aprigă între apărătorii şi criticii faimoasei molecule riscă să continue.

Cazul în centrul căruia se află studiul din The Lancet ”este un imens scandal, foarte prejudiciabil comunităţii ştiinţifice”, a subliniat peTwitter profesorul Gilbert Deray, de la Pitié-Salpêtrière, la Paris.

Sursa foto: Facebook The Lancet

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cum pot avea credibilitate aceste institutii cand promoveaza in pozitii de raspundere oameni din tari cu grave deficiente in domeniile pe care le acopera???

    OMS – condus de Dr. Thedros din Ethiopia, ati auzit vreodata de ceva bun care sa vina din tara asta in domeniul sanatatii? Eu nu…asta daca nu luam in considere epidemia de ebola de acum ceva ani care a facut ravagii acolo si in alte state Africane.
    Studiu din Lancet- facut de dr Mandeep Mehra, un cardiolog indian care conduce un spital privat… Nu sunt medic insa cand te doare maseaua nu te duci la urolog. Ce treaba avea un cardiolog cu o problema de care trebuia sa se ocupe un virusolog?

    Or avea multe pacate si doctorii nostrii insa bine ca nu au scos hidroxiclorochina din schema de tratament. Se pare ca ar fi fost o greseala.

  2. Wow, de unde ai dedus tu ca lancet a descoperit ca hcq e eficient?! Au retras articolul pentru ca cei care au colectat datele nu au vrut sa le puna la dispozitie pentru verificare, probabil erau false. Dar asta nu demonstreaza ca hqc e eficienta! Ai rabdare sa vedem rezultatele rcturilor ca sa tragem o concluzie. Eu as paria ca e chiar mai putin eficienta ca dezastrul remdesivir