G4Media.ro

Consiliul Investitorilor Străini salută adoptarea bugetului: Investiţiile programate în acest an ating…

Consiliul Investitorilor Străini salută adoptarea bugetului: Investiţiile programate în acest an ating un maxim istoric și pot accelera relansarea creşterii economice

Investiţiile programate în acest an ating un maxim istoric, însumând 61,4 miliarde de lei, şi pot juca rolul de catalizator în relansarea creşterii economice, susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC), care salută adoptarea bugetului de către Parlament.

Ei consideră că bugetul reflectă o viziune echilibrată şi favorabilă relansării economice a României.

„Considerăm că elementele centrale ale construcţiei actualului buget sunt bine conturate prin estimarea realistă a veniturilor viitoare şi încadrarea deficitului bugetar general consolidat (de 7,16%) în limite acceptabile la nivelul UE. Toate acestea pot asigura succesul implementării măsurilor din programul coaliţiei de guvernare, cum ar fi stabilitatea nivelului de taxare, asigurarea reducerii cheltuielilor administrative în următorii ani, continuarea consolidării fiscale şi orientarea către proiecte mari de investiţii”, se arată într-un comunicat al FIC remis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, alocarea a 5,5% din PIB pentru investiţii arată o regândire în perspectivă a priorităţilor. „Investiţiile programate în acest an ating un maxim istoric, însumând 61,4 miliarde de lei şi pot juca rolul de catalizator în relansarea creşterii economice. În plus, bugetul prevede o alocare substanţială pentru contribuţia statului la proiectele de investiţii cu finanţare europeană (cofinanţări 2,9% din PIB), fiind un bun indicator pentru o absorbţie mai mare a fondurilor şi transmite un semnal pozitiv mediului de afaceri, ce încă resimte efectele generate de criza sanitară”, se menţionează în comunicatul FIC.

De asemenea, reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini consideră că provocările bugetare curente pot fi rezolvate printr-o serie de măsuri a căror implementare nu presupune un efort financiar suplimentar, atâta timp cât este asigurată voinţa politică.

„Ne referim în principal la potenţialul de creştere a veniturilor prin îmbunătăţirea sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi digitalizarea ANAF, dar mai ales prin crearea şi implementarea unei viziuni prin care România să atragă investiţii cu valoare adăugată ridicată, ce pot juca un rol important în stimularea viitoare a creşterii economice sustenabile. Implementarea unor reforme structurale va ajuta la menţinerea echilibrelor bugetare, în special dacă se vor face ajustări ale cheltuielilor administrative, coroborate cu lansarea de proiecte de investiţii publice şi private. În acest mod se poate asigura depăşirea contextului curent şi succesul României pe termen mediu şi lung”, adaugă reprezentanţii FIC.

În opinia acestora, investiţiile străine directe pot avea o contribuţie semnificativă în relansarea economică şi de aceea reiterează necesitatea conturării unor măsuri legislative şi a unor structuri instituţionale dedicate atragerii de investiţii străine, considerând acest domeniu o prioritate pentru perioada următoare. Din acest punct de vedere, FIC rămâne un partener activ de dialog ce poate sprijini autorităţile în astfel de demersuri, se arată în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, peste 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din economie şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

Proiectul de buget a trecut în forma prezentată de Guvern. Nu au fost adoptate amendamente.

Bugetul general consolidat este construit pe un deficit estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Pentru anul în curs este estimată o creştere economică de 4,31%.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Normal ca saluta consiliul investitorilor straini, pai cine oare sunt cei mai avantajati in tara asta, nu „investitorii straini” care beneficiaza de csheme de ajutor din partea statului, nu ei care se aboneaza la banii publici la divesre licitatii si spaguiesc oficiali so pe urma ne spun ce corupti sunt, nu ei care an de an isi scot imensele profituri din Romania, nu ei care se bucura de fiecare data cand scot in strada rezistentii la comanda? Cam despre asta e vorba d-nilor, acest mari investitori au scos mai multi bani din tara decat au adus, prin profit si diversele scheme de ajutor „negociate” cu statul roman, iar firmele autohtone mor incet ca asa vor unii, sa va fie rusine

    • Cum sa nu le convina sa tina muncitorii romani pe 300 de euro iar ei sa scoata profitul imens din tara? Tradatorii de la conducere iau morman de bani ca sa ne tina prosti si saraci,se vede de pe luna,numai cine e tampit nu vrea sa recunoasca. Dar asta e,pentru niste berbeci cu neuronul bolnav care i au votat trebuie sa suferim toti. Ce credeati ca taie pensiile si salariile nesimtite,fraierilor care sunteti fraieri? A ti luat o la cioc,adica muie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.