G4Media.ro

Blocaj în CSM pentru alegerea noii conduceri: S-a înregistrat de două ori…

Blocaj în CSM pentru alegerea noii conduceri: S-a înregistrat de două ori paritate la vot pentru Nicoleta Țînț / Votul se amână / Savonea rămâne în continuare președintă

Ora 16.30 – Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a ales-o în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului pe procuroarea Tatiana Toader.

„Şedinţa Plenului pentru alegerea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii urmează a avea loc la o dată ulterioră”, anunță CSM într-un comunicat.

Ora 15.00 – CSM a decis să amâne votarea noii conduceri a Consiliului, astfel că Lia Savonea rămâne președintă până la finalul acestui an.

Votul a fost amânat în condițiile blocajului de la votarea pentru funcția de președinte. Nicoleta Țînț a primit de două ori 9 voturi „pentru” și 9 „împotrivă”.

Deocamdată nu s-a stabilit când va fi convocat CSM pentru alegerea noii conduceri.

Ora 13.20 – Consiliul Superior al Magistraturii nu a reușit, deocamdată, să-și aleagă noul președinte. S-a înregistrat din nou paritate la vot pentru Nicoleta Țînț – nouă voturi „pentru” și nouă „împotrivă”. La ora 14.00 se va vota a treia oară pentru funcția de președinte al CSM pentru următorul an.

Ora 12.15 – Procedura care va urma după ce s-a înregistrat paritate la votul pentru funcția de președinte al CSM este incertă, fiind dispute în CSM pe acest subiect, au relatat pentru G4Media.ro surse din instituție. Unii membri CSM consideră că, neîntrunind majoritatea voturilor, Nicoleta Țînț a fost respinsă, în timp ce alții susțin reluarea votului.

UPDATE Ora 12.00 – În plenul CSM s-a înregistrat paritate la vot pentru Nicoleta Țînț – 9 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și un vot nul. În aceste condiții, votul pentru funcția de președinte al CSM se va relua.

Știrea inițială: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) organizează marți alegeri pentru conducerea forului pentru anul viitor. Surse din sistemul judiciar au precizat pentru G4Media.ro că judecătoarea Nicoleta Țînț are cele mai mari șanse să fie votată ca președinte al CSM.

Cine este Nicoleta Țînț

Țînț este considerată apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina și Mariana Ghena. Nicoleta Țînț, de la Curtea de Apel Brașov, este membru al CSM din ianuarie 2017.

Favorită pentru preluarea funcției de vicepreședinte al CSM este procuroarea Tatiana Toader, au mai precizat sursele citate.

Membrii CSM au mandat de câte șase ani, în timp ce președintele și vicepreședintele forului, de câte un an.

Prima ședință ținută de noua conducere va fi de la ora 14:30, iar pe ordinea de zi este cererea Adinei Florea de retragere din cursa pentru șefia Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Tot astăzi își încheie mandatul Lia Savonea (președinte) și Nicolae Solomon (vicepreședinte).

Lia Savonea, unul dintre cei mai controversați președinți al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost șefa Curții de Apel București și este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătalin Voicu (condamnat definitiv în două dosare penale).

În mandatul de la CSM, Savonea a fost într-un conflict permanent cu o parte a membrilor Consiliului, printre care cu fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea și cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall. Tot Lia Savonea este cea care a susținut numirea Corinei Corbu la șefia Instanței Supreme.

Însă, cele mai mari controverse au fost generate de încercările acesteia de a o impune pe Adina Florea la conducerea Secției Speciale. De 7 ori s-a încercat, fara succes, validarea lui Florea în funcția de procuror-șef al SIIJ, iar într-un final Adina Florea a decis să își retragă candidatura.

În luna octombrie, șapte membri ai CSM au cerut revocarea Liei Savonea din fruntea Consiliului pentru ”modul defectuos„ în care a condus instituția. Tot în luna octombrie, Asociația procurorilor ”Inițiativa pentru Justiție” a depus o plângere penală împotriva lui Savonea, pe care au acuzat-o de infracțiunea de uzurpare a funcției, pe motiv că a transmis Senatului proiectul de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate „fără a se întemeia pe o hotărâre a plenului CSM”. Aceleași acuzații publice au venit și din partea ministrului Justiției de atunci, Ana Birchall.

Potrivit proiectului, propunerile făcute la legea ANI vizau publicarea declarațiilor de avere și de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitarea posibilității ANI de a verifica un funcționar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile sau anonimizarea venitului soțului sau soției celui care depune declarația de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură.

Consiliul Superior al Magistraturii este format din 19 membri, dintre care 9 judecători şi 5 procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, 2 reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat. Forul are și 3 membri de drept: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Sunt primele alegeri la care participă ministrul Justiției Cătălin Predoiu de la preluarea mandatului.

Foto: Nicoleta Țînț. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Savonea doar vata in nas ii lipseste zici ca este scoasa din sicriu

    • Ai vazut tu drac mort?

    • La fel si maciuca asta psdista, tint, ce nume aiurea!

    • Bai frate ce fete au astea exact ca cladirile vechi din timpul comunismul

    • Si presedintele si ministrul justitiei au gresit grav in sedinta CSM.
      1. Din pacate, presedintele a repetat aberatiile mafiei psd, in privinta protocoalelor, iar judecatoarea corupta Baltag, aflata in slujba mafiei psd, a exploatat prostia spusa de presedinte.
      Protocoalele nu au continut absolut nimic ilegal, absolut nimic neconstitutional, absolut nimic anormal.
      Protocoalele sunt documente tehnice, privind colaborarea dintre institutiile statului, in vederea armonizarii luptei impotriva infractorilor.
      Acest lucru trebuia sa-l spuna clar presedintele.
      In toate tarile exista astfel de protocoale.
      Nu scrie nicaieri in protocoale sa fie facute dosare unor nevinovati, nu scrie nicaieri in protocoale sa fie fabricate probe, nu scrie nicaieri sa fie falsificate probe, nu scrie nicaieri sa fie arestati oameni nevinovati.
      Bica si Udrea au putut fi arestate in Costa Rica doar pentru ca intre Politia Romana si Interpol exista asemenea protocoale.
      Presedintele a dovedit prin acesta declaratie ca este complet pe dinafara si ca poate fi usor pacalit de mafia psd.
      Dimpotriva, presedintele trebuia sa-i acuze pe judecatorii corupti, aflati in slujba mafiei psd, ca, sub pretextul existentei unor protocoale intre institutiile statului, au achitat infractori sau au admis rejudecarea unor procese, finalizate cu condamnarea unor infractori.
      2. Ministrul justitiei a gresit anulandu-si votul si nespunand lucrurilor pe nume.
      Ministrul justitiei s-a prefacut ca nu stie ce tabere se infrunta in CSM si ca el este neutru.
      In CSM nu sunt doua tabere de magistrati corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, astfel ca ministrul putea fi neutru.
      In CSM este o tabara a magistratilor constiti si o tabara a magistratilor corupti, aflati in slujba mafiei psd. Nu poti neutru intre aceste doua tabere.
      Ministrul justitiei trebuia sa sprijine pe fata tabara magistratilor cinstiti si sa ceara revocarea celor corupti din CSM.

  2. CSM – cuib de vipere!

  3. Acuma, in CSM sunt urmatorii judecatori : savonea, baltag(antenista de-o obraznicie rara), ghena(alt nume predestinat, la psdismul ei), marcu(psdista in maduva), oprina(alta jartea psdista), si judecatorii Andrea Chis, Mihai Balan, Bogdan Mateescu, aflati de cealalta baricada. Savonea se duce dreaq, marcu a fost acum doi ani presedinte CSM, la fel ghena, acum trei sau patru ani, in consecinta raman de propus doar : baltag, oprina, si cei trei neafiliati psd – Andrea Chis, Mihai Balan si Bogdan Mateescu. Daca sunt propuse scarbele baltag si oprina, sigur au parte de aceeasi paritate, daca nu sunt respinse din start. Asadar, raman cei trei judecatori Chis, Balan si Mateescu. Cred ca daca presedintele Iohannis ramanea sa asiste la sedinta mai departe, scarboasa aia de tint ar fi fost respinsa cu scorul de 9-8, insa s-a retras, ca sa nu fie acuzat de viperele si soparlele psdiste ca face presiuni asupra lor, prin chiar simpla lui prezenta. Cred ca imputita de baltag i-ar fi zis-o chiar de la obraz, dupa cum a avut tupeul sa-i arunce in fata protocoalele cu SRI.

  4. E clar ca cei care insista cu reluarea votului sunt din tabara savonierei, gandind ca pana la urma cedeaza cel sau cea care isi anuleaza votul, de a iesit si-a doua oara tot 9-9. Eu nu cred insa ca va renunta, asa incat si la ora 14, cand reiau votul, tot blocaj va fi. Savonierele sunt chiar cretine, nu-si dau seama ca asa cum n-au reusit sa le-o bage pe gat pe procuroarea SS florea, tot asa nici acum n-o vor inghiti pe alta judecatoare psdista, tint asta. Haide, CSM, propuneti alt judecator, unul dintre cei trei neafiliati psd : Chis, Balan sau Mateescu.

  5. Cum adica se reia a 3a oara??? Voteaza pana iese cine trebuie, sau cum? Daca se reia votul ar trebui sa se schimbe candidatii, altfel nu vad de ce s-ar schimba rezultatul. Asta e instanta care trebuie sa redea increderea in justitie?!

    • Exact așa, votăm până iese cine trebuie, cică CSM!

    • Chiar asa, se pare ca pana la sfarsitul anului ramane tot scroafa de savoniera. Din cate am inteles, in sectia de judecatori fusesera propusi doi, tint si Balan, tint a avut 6 sustineri, iar Balan 5, si-asa au inaintat-o pe tint ca propunere de presedinte CSM, care pica de doua ori cu 9-9, prima data cu un vot nul, si-a doua data cu o abtinere. A treia oara vad ca n-au mai incercat, si-au amanat pana la final de 2019. Faza este ca ministrul Predoiu abia astepta sa se aleaga noua conducere CSM, ca sa inceapa discutia referitoare la SS, dat fiind ca psd a zis ca ei nu se mai opun in parlament desfiintarii SS, daca magistratii si CSM cer asta.

    • Conclav, pana iese fumul alb ca la Vatican, asta e CSM!

    • Dar ei n-au nicio greata, ca o fac pe timpul nostru si pe banii nostri!

    • Ca CCR!

  6. Stati linistiti la locurile voastre. Justitia e una. Si e a Partidului!

  7. Înteleg! Țînț ar vrea locul diLiei Savonea.
    Dar de ce au votat de 3 ori aceiași oameni?
    Savonea are amnezie, demență senilă, alzheimer?
    Din ce congelatoare ies catastrofele astea?
    Nu m-aș lega de fața ei, dar nu înțeleg de ce toate paiațele astea arată ca și cum ar fi aduse direct de la morgă

  8. Destramati cuibul de vipere ,care distruge justitia in Romania. Justitia trebuie sa fie libera , fara interese ale politicului si indirect ale mafiilor relationate cu politicul . Terminati odta cu Teldrumul , si cu alte manareli. Ati distrus tara. Dle. ministru , solicitam o justitie activa, corecta si libera, nu cu susoteli de grup , in interiorul CSM , sau cu presedinti la ICCJ , afiliati la grupul susotelilor din CSM.