G4Media.ro

Consiliul Judeţean Sălaj vrea să îşi exercite dreptul de preemţiune asupra Castelului…

Foto: Castelul Wesselényi (sursa: Consiliul Județean Sălaj)

Consiliul Judeţean Sălaj vrea să îşi exercite dreptul de preemţiune asupra Castelului Wesselényi din Jibou, o clădire emblematică din zonă

Consiliul Judeţean Sălaj a anunţat, în cadrul şedinţei sale de miercuri, că şi-ar exercita dreptul de preempţiune şi ar cumpăra Castelul Wesselényi din Jibou, scos de ani de zile la vânzare de către moştenitori, transmite agenția MTI, citată de Rador. Castelul în stil baroc şi clasicist are două etaje şi a fost construit între 1779 şi 1796. În jurul său se află o suprafaţă utilă de 2.200 de metri pătraţi. Din grădina de zece hectare a castelului, moştenitorilor li s-au restituit 1,3 hectare, pe restul suprafeţei fiind o grădină botanică.

Anunțul a fost făcut de Róbert István Szilágyi, vicepreşedintele CJ Sălaj. Politicianul UDMR a relatat că reprezentanţii partidelor din coaliţia de guvernare care fac parte din consiliul judeţean au fost în favoarea propunerii de cumpărare, care a obţinut sprijinul a două treimi dintre consilierii judeţeni. Social-democraţii nu au participat la vot, aceştia părăsind sala încă în timpul dezbaterilor cu privire la un alt punct de pe ordinea de zi.

CJ Sălaj a desemnat o comisie de negociere formată din cinci membri, care va fi condusă de Róbert István Szilágyi. Această comisie va solicita o nouă expertiză şi va începe negocierile cu reprezentantul moştenitorilor. Vicepreşedintele CJ Sălaj speră că semnarea contractului de vânzare-cumpărare al castelului să poată avea loc în termen de 30-60 de zile.

Róbert István Szilágyi a adăugat că, în măsura în care se ajunge la un acord, iar castelul va deveni proprietatea Consiliului Judeţean, se aşteaptă ca acesta să poată fi renovat cu fonduri UE. Clădirea va avea, cu siguranţă, o destinaţie culturală, a precizat Róbert István Szilágyi.

Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona. Descendenta sa, Janicskó Éva (născută Teleki), care locuieşte la Şimleul Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a fost posibilă şi restituirea în natură. Moştenitorii au fost nevoiţi să scoată castelul la vânzare pentru că au realizat că nu îşi pot permite renovarea şi întreţinerea acestuia. După naţionalizare, Castelul Wesselényi din Jibou a funcţionat ca şcoală, apoi a fost o casă a pionierilor. Chiar şi după schimbarea de regim din 1989, edificiul a găzduit o instituţie care organiza activităţi destinate copiilor, respectiv birourile grădinii botanice din parcul castelului. Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în primăvara anului 2012. Consiliul Judeţean Sălaj şi-a putut exercita dreptul de preemţiune după ce Ministerul Culturii din România a renunţat la acesta.

Traducerea Rador: Andrei Demeny

Foto: Castelul Wesselényi (sursa: Consiliul Județean Sălaj)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cînd a fost naționalizat?