G4Media.ro

Consiliul de Securitate al ONU cere plecarea rebelilor houthi din ambasada SUA…

Consiliul de Securitate al ONU cere plecarea rebelilor houthi din ambasada SUA la Sanaa și eliberarea angajaților

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a condamnat joi „în termenii cei mai fermi” preluarea controlului asupra ambasadei SUA la Sanaa de către rebelii houthi şi a cerut eliberarea angajaţilor încă deţinuţi de aceştia, notează AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat, cei 15 membri ai Consiliului au cerut „retragerea imediată a tuturor elementelor Houthi din aceste incinte” şi „eliberarea imediată şi în siguranţă a celor aflaţi încă în detenţie”.

Convenţiile internaţionale de la Viena interzic orice pătrundere în localurile diplomatice, care „trebuie respectate şi protejate”, a adăugat comunicatul Consiliului.

Săptămâna trecută, Statele Unite au lansat un apel la eliberarea imediată a angajaţilor yemeniţi ai ambasadei lor. Majoritatea dintre ei au fost eliberaţi după intruziunea rebelilor.

Ambasada americană la Sanaa este închisă din 2015, când Statele Unite şi-au transferat personalul diplomatic la Riad din cauza războiului civil din Yemen.

În şapte ani, Yemenul s-a scufundat într-una din cele mai grave tragedii umanitare din lume, potrivit ONU, cu peste două treimi din populaţie dependentă de ajutorul internaţional. Potrivit organizaţiilor internaţionale, zeci de mii de persoane, majoritatea civili, au fost ucise şi milioane au fost strămutate, mai scrie agenţia France Presse.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter