G4Media.ro

Consiliul Concurenței: prețurile la alimentele de bază au scăzut cu până la…

Sursa foto: Pixabay

Consiliul Concurenței: prețurile la alimentele de bază au scăzut cu până la 34% / Carnea și laptele au înregistrat cele mai mici scăderi / Strugurii, prunele și cartofii s-au ieftinit cel mai mult

Prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.

Comparativ cu prețurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail s-au înregistrat la fructe și legume. Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%), se precizează într-un comunicat de presă remis de Consiliul Concurenței.

Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august față de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei. De menționat este faptul că prețul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menționat.

„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roșii s-a constat o creștere de 3,6%, până la prețul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna.

Reamintim că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Reamintim că autoritatea de concurență a publicat orientări1 cu privire la transferarea reducerilor de preț de pe lanțul comercial în prețurile de revânzare și precizări2 referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activității de distribuție, limitare prevăzută de ordonanța de urgență 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Ba, astia ne iau de prosti. Deci ei anunta cu surle si trambite ca fructele si legumele de sezon s-au ieftinit si vor sa credem ca e efectul ordonantei lui Ciolacu. Pe bune, astia nu mai au un pic de rusine. Sincer chiar cred ca pensionarii care se duc zi de zi in magazine si cunosc preturile o sa puna botul la vrajelile lor? Fereasca domnul.

  • A mai spus pesedeaua ca mâine dimineață răsare soarele.. așteptăm, vedem, până acum s-au ținut de cuvânt

 2. fain… si cu pensiile alea speciale cum ramane?

  • Pensiile speciale nu pot fi eliminate, pentru ca au fost date pe baze legale inca in vigoare. Pot fi insa impozitate, eventual progresiv, „mutilandu-le” in mod legal.

  • @I Petrescu: De cuvântul ABROGARE auzit-ați?

 3. Ce minciuni măi!!!! Nici când ziceau pe timpul lui Ceaușescu că la Scornicești au scos 13 tone de grâu la hectar nu se mințea atât de mult ca acum!!!
  PSD-PNL-UDMR-AUR ne iau de proști!