G4Media.ro

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, face public un protocol semnat de SRI și…

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, face public un protocol semnat de SRI și Parchetul General în decembrie 2016. SRI anunță că a fost denunțat la 3 luni după semnare

Darius Vâlcov a postat joi seară pe contul său de Facebook un protocol de colaborare încheiat în decembrie 2016 între SRI și Parchetul General. Vâlcov, consilier al premierului condamnat la 8 ani de închisoare pentru corupție în primă instanță, a atribuit documentele unui ”anonim” care i-a lăsat documentul ”pe prag”, și a scris cu majuscule ”BOMBAAA”.

Imediat după publicare, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat la Antena 3 că protocolul fusese denunțat de cele două instituții la puțin timp după semnare. Marincea a revenit în cursul nopții cu precizări suplimentare pe pagina sa oficială de Facebook, anunțând că a fost denunțat în 28 februarie 2017 și că membrii comisiei SRI din Parlament au fost înștiințați de existența lui.

Postarea lui Darius Vâlcov:
Vad ca se dezbate intens asa zisul protocol semnat de Procurorul General cel oripilat de existenta protocoalelor si domnul Hellvig, cel care “modernizeaza” Serviciul de Informatii…. Eu va propun sa nu mergeti dupa fenta! Ia sa vedeti ce mi-a lasat mie cineva pe prag…azi dimineata! BOMBAAA!!!
P.S.: se poate ca si oamenii decenti din interiorul sistemului sa se fi saturat de aceste mizerii?! Multumesc, anonimule!
P.S.2: ne-au luat de prosti! Au facut spectacol desecretizand protocolul din 2009 care era deja abrogat

Postarea lui Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI:

Aș vrea să răspund aici la câteva întrebări legitime ale mass-media legate de două protocoale semnate de SRI în decembrie 2016.
1. De ce s-au semnat cele doua protocoale?

Prin OUG nr.6/2016 s-a prevazut ca stabilirea condițiilor concrete de acces la sistemele tehnice ale Centrului Tehnic de Interceptare al organelor judiciare se realizează prin protocoale de cooperare încheiate de Serviciul Român de Informații cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții în cadrul cărora își desfășoară activitatea, în condițiile art. 57 alin. (2) din Codul de procedură penală, organe de cercetare penală speciale.
În aplicarea acestei dispozitii legale, au fost încheiate cele două acte (protocoale)

2. De ce unul este secret si unul nesecret? De ce este încă în vigoare cel nesecret?

Protocolul neclasificat reglementează modalitatea tehnică prin care organele de cercetare penală au acces la infrastructura tehnică a Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor, motiv pentru care s-a impus menținerea în vigoare a acestuia, fapt despre care a fost informată și Comisia Parlamentară de Control cu ocazia audierilor domnului Director al SRI în cadrul acestui organism.

Protocolul clasificat reglementa modalitatea prin care, în exercitarea atribuțiilor ce ne revin în domeniul prevenirii și combaterii terorismului și al infracțiunilor la adresa securității naționale, Serviciul cooperează cu Ministerul Public, fapt ce a impus clasificarea acestuia. Protocolul menționat a fost denunțat pe 28 februarie 2017, nu se mai aplică, dar și-a păstrat caracterul de document clasificat.

3. De ce face SRI cercetare penală specială?

Organele de cercetare penală speciale efectuează acte de urmărire penală numai în condițiile art. 55 alin. (5) și (6), din Codul de Procedură Penală. SRI poate face, potrivit Legii, cercetare penală specială în cazul infracțiunilor la adresa securității naționale prevăzute la titlul X din Codul penal și infracțiunilor de terorism, din dispoziția procurorului, (în cazul nostru, procurorul DIICOT) prin punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.”
De ce? În cazul infracțiunilor grave la adresa securității naționale, SRI are expertiza necesară, personalul pregătit și posibilițățile tehnice de a preveni și contracara aceste amenințări. În cadrul SRI există cei mai buni experți în limbi și dialecte rare, de exemplu, cei mai buni experți în contraspionaj, personal pregătit în acest sens care cunoaște modus operandi al spionilor, are cazuistică și expertiză relevante și este în măsură să desfășoare aceste activități.

4. Știa Comisia Parlamentară de control despre existența acestor protocoale?

Da, Comisia a fost înștiințată de menținerea în vigoare a protocolului neclasificat și de denunțarea celui clasificat.

Foto: InquamPhotos

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Domnu fmmdarius în primul rand date-n plm de pesedist hot care ai furat banii publici și pt că ai fost condamnat acum faci gargară cu sbz. Zilele vă sunt numărate alegisar prafu de voi și tu în special să nu mai apuci revelionul.

 2. Și de unde ați fi vrut să știe Vâlcov treaba asta, la momentul respectiv săpa de zor in cimitir să scoată osemintele și in locul acestora să-și ascundă lingourile ?!

 3. Cel care „poarta” cuvantul a declarat initial la a3 ca protocolul a fost denuntat in ianuarie. Ce le stie !

  • Ce putea sa produca si abulicul de Valcov, pt public ? O fasaita !

   Pt el in schimb e pe cale sa se procopseasca, la cerere aproape, cu inca o plangere penala care are toate sansele sa-i aduca inca un proces si inca o condamnare penala !

   Ma rog, anii care i-ar incasa ca pedeapsa pt aceasta noua infractiune s-ar contopi cu cei 8 ani si jumatate primiti deja, daca nu cumva in recurs o sa primeasca mai mult !

   PS. Haiti… am uitat de sporul de pedeapsa ! Ei, asta e… se descurca Darius !

   PPS. Iar Latrina 3 sa zica merci ca i-a bagat in seama Marincea ! 😉

 4. Protocoale, neprotocoale, SRI sa faca dreptate în tara! Si procurorii, desigur…

 5. Eu la faza asta cu protocoalele sint mai prost spre foarte prost pentru ca nu ma prind de ce sint atit de blamate. Nu sint bune protocoalele? SRI cu DNA, sa zicem, ce e gresit? Adica nu e vorba de fabricare de probe, ci de culegerea lor, la un moment dat tot la un judecator se ajunge, nu?

 6. Si ce daca ă fost protocol cu sri-ul ?Cum am fi aflat noi de faptele mafiotilor ! Fără o intervenție specializată, ce facem ,trimitem procurorii la filaj,să asculte telefoanele ,sri-ul de aia e platit ? Să ofere informatii greu de obtinut ! Intre toate institutiile exista protocoale ,cu cåt mai multe ,cu atât bună institutia ,toti penalii sunt impotriva institutiilor statului ,ei ,de cinstiti sunt vânati ,jegurile !

 7. Imi spune si mie cineva cat mai dureaza pana incepe si executarea pedepselor???

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.