G4Media.ro

Conservatori americani de top promovează narațiunea Rusiei în războiul din Ucraina (experți)

foto: Viktor Orban Facebook

Conservatori americani de top promovează narațiunea Rusiei în războiul din Ucraina (experți)

Încă de când Rusia și-a lansat războiul brutal în Ucraina, Kremlinul a mizat pe aliații politici și media conservatori americani pentru a slăbi sprijinul SUA pentru Ucraina și a desfășurat operațiuni de dezinformare pentru a falsifica ororile războiului atât pentru publicul american, cât și pentru cel rus, spun experți în dezinformare, citați de The Guardian.

Unele dintre cele mai flagrante minciuni ale Kremlinului despre război, menite să submineze ajutorul SUA pentru Ucraina, au fost promovate de figuri importante ale dreptei americane, de la negaționistul Holocaustului și suprematistul alb Nick Fuentes la fostul consilier al lui Trump Steve Bannon și vedeta Fox News Tucker Carlson, a cărui audiență de milioane de oameni este considerată deosebit de utilă pentru obiectivele rusești.

Pe o pistă mai politică, membri ai House Republican Freedom Caucus, precum Paul Gosar, Marjorie Taylor Greene și Scott Perry – care în mai au votat, alături de alți 54 de membri republicani, împotriva unui pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina și care au exprimat alte îngrijorări cu privire la război – s-au dovedit uneori aliați utili, deși poate involuntari, ai Kremlinului.

Materialele video pro-Moscova de la rețeaua RT (fosta Russia Today), care la începutul acestui an și-a închis operațiunile din SUA, au fost prezentate pe Rumble, o platformă de partajare video populară printre conservatori, care anul trecut a primit o finanțare importantă de la o firmă de capital de risc cofondată de JD Vance, senator republican recent ales în Ohio, și susținută de miliardarul Peter Thiel.

Având în vedere că republicanii vor controla Camera Reprezentanților în 2023, este de așteptat ca influența acestor critici ai ajutorului pentru Ucraina în Congres și a presei de dreapta favorabile Moscovei, condusă de Carlson, să crească. Dar analiștii spun că este puțin probabil ca aceștia să blocheze o cerere a administrației Biden adresată Congresului la mijlocul lunii noiembrie pentru un ajutor de urgență de peste 37 de miliarde de dolari pentru Ucraina, deși ar putea încerca să o reducă.

Liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, care pare pregătit să devină președinte al Parlamentului în ianuarie, a amenințat înainte de alegeri că, în cazul în care GOP va câștiga majoritatea, nu va susține un „cec în alb” pentru Ucraina.

Există semne că aripa conservatoare a Partidului Republican și aliații săi din mass-media își intensifică deja criticile la adresa sprijinului acordat de SUA Ucrainei. De exemplu, Perry, președintele Freedom Caucus (grupul de dreapta Freedom Caucus), a lansat în octombrie ideea ca republicanii să se folosească de controlul anticipat al Camerei pentru a investiga eforturile și politicile administrației Biden în ceea ce privește negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia.

Prietenii politici ai Moscovei de pe extrema dreaptă au devenit, de asemenea, mai vocali în promovarea unor falsuri și au găzduit unii membri ai Freedom Caucus pentru a-și expune influența.

Fuentes a luat cina cu Trump la Mar-a-Lago luna trecută, în pofida lungului său dosar de susținere a lui Putin și a comentariilor sale antisemite și de supremație a albilor. În martie, Fuentes a declarat în podcastul său: „Continuăm să îl susținem pe țarul Putin în efortul de război”. De asemenea, Fuentes a afirmat în mod fals că războiul rusesc din Ucraina „nu a fost o agresiune” și că obiectivele sale „nu sunt nerezonabile”, repetând linia Kremlinului, conform căreia Moscova încearcă să denazifice Ucraina.

În mod similar, deși ceva mai puțin incendiar, turnura pro-Moscova și denaturările lui Carlson cu privire la război au fost palpabile încă de la început și par să se fi intensificat în ultimele luni. Presa rusă retransmite adesea comentariile gazdei Fox News și îl laudă pe Carlson. „Am intrat într-o nouă fază, una în care Statele Unite se află în război direct cu cea mai mare putere nucleară din lume”, și-a avertizat Carlson publicul său la sfârșitul lunii septembrie.

Experții în dezinformare remarcă faptul că, în perioada premergătoare alegerilor de la jumătatea mandatului din SUA, vedete media conservatoare precum Carlson, Greene și alți membri de extremă-dreapta din Congres au devenit mai vocali în ceea ce privește blocarea asistenței pentru Ucraina și au cerut audituri ale asistenței americane.

„Introducerea de către Marjorie Taylor Green a unei rezoluții pentru auditarea ajutorului acordat Ucrainei nu este deloc surprinzătoare, având în vedere mesajele omniprezent negative despre Ucraina venite din partea flancului drept al Partidului Republican în ultimele trei luni”, a declarat Bret Schafer, membru senior al Alliance for Securing Democracy.

Înainte de alegerile din 8 noiembrie, el a remarcat că „din cele 100 de tweet-uri despre Ucraina cele mai redistribuite postate de candidații republicani pentru Camera Reprezentanților începând cu luna august, aproximativ 90% s-au opus continuării sprijinului pentru Ucraina. Deși o mare parte din aceste mesaje joacă pe seama unor simple preocupări legate de buzunar – spunând, în esență, „De ce susținem Ucraina când americanii se luptă să-și plătească facturile?”. – există, de asemenea, o tulpină de dezinformare antiucraineană care marchează unele dintre comentariile lor.”

Schafer a adăugat că „deși majoritatea membrilor Congresului sprijină Ucraina, cei mai zgomotoși membri nu o fac, iar vocile lor domină spațiile online”.

John Sipher, care a lucrat în cadrul serviciilor naționale clandestine ale CIA timp de 28 de ani, cu o perioadă în care a condus operațiunile sale în Rusia, a declarat că Putin folosește o carte de joc pe care a perfecționat-o în timpul carierei sale îndelungate în cadrul KGB pentru a influența politica și opinia rusă.

„Cred că slăbiciunea lui Putin constă în faptul că nu este un gânditor strategic, ci revine la ceea ce știe – folosirea mijloacelor sub acoperire pentru a-i influența și submina pe alții”, a spus Sipher. „Nu poate câștiga pe câmpul de luptă, așa că se folosește de amenințări și intimidări pentru a-i influența și speria pe liderii occidentali să dea înapoi sau să împingă Ucraina la masa negocierilor.”

Sipher a remarcat că, din punct de vedere istoric, Putin „a folosit ca arme energia, informațiile, refugiații, alimentele și amenințările nucleare pentru a obține ceea ce dorește. Cred că amenințările sale nucleare sunt doar un mijloc de a semăna neliniște și disensiuni în rândul susținătorilor Ucrainei și bănuiesc că discuția despre o „bombă murdară” este menită să semnaleze publicului său intern că Ucraina este o amenințare reală, iar populația ar trebui să sprijine măsurile dure ale lui Putin”.

În SUA, audiențele care primesc mesaje pro-Putin au fost stimulate de Rumble, platforma de partajare video, care a prezentat conținut RT, inclusiv un interviu cu doi americani capturați în Ucraina, care au fost bătuți crunt de ruși și apoi eliberați, după cum a relatat luna trecută New York Times.

Unul dintre cei doi bărbați americani din videoclip i-a spus intervievatorului său, în timp ce se afla în custodie, că a fost înșelat să lupte în Ucraina de „propaganda din vest”, care a relatat că soldații ruși „ucid fără discernământ civili”.

Megan Squire, director adjunct pentru analiza datelor la Southern Poverty Law Center, a remarcat că Rumble a fost, de asemenea, ocupat cu reciclarea de materiale pro-Putin și anti-Ucraina de la mai multe figuri de dreapta.

„O simplă căutare pentru „Ucraina” în Rumble astăzi arată că primele rezultate sunt pentru un videoclip al lui Steve Bannon în care acesta promovează cererile lui Marjorie Taylor Greene pentru un audit al fondurilor de ajutorare ucrainene, și site-ul de știri de doi bani Post Millennial, care folosește Rumble pentru a promova clipuri dintr-o poveste similară a lui Tucker Carlson.”

Dar, în ceea ce privește influența generală asupra publicului american, experții veterani în Rusia spun că marele megafon al lui Carlson de la Fox încă eclipsează alte instrumente de propagandă favorabile Moscovei.

„Audiența pentru comentatorii Fox News precum Tucker Carlson, care răspândește frecvent narațiuni pro-ruse, este în mod evident cu câteva ordine de mărime mai mare decât cea a noilor actori de nișă precum Rumble, care deseori transmit dezinformări rusești”, a declarat Andrew Weiss, vicepreședinte pentru studii la Carnegie Endowment for International Peace. „Astfel de platforme au un impact mult mai mare decât tehnicile mai șirete pe care aparatul de propagandă rusesc le folosește în aceste zile”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...