G4Media.ro

„Consecințe uriașe” pentru Ucraina și Europa dacă centrala nucleară Zaporojie va fi…

Sursa foto: Ed JONES / AFP

„Consecințe uriașe” pentru Ucraina și Europa dacă centrala nucleară Zaporojie va fi compromisă. AIEA: „Ce se va întâmpla pe o rază de 40-50 de kilometri nu este comparabil nici măcar cu Cernobîl sau Fukushima”

Ucraina a avertizat luni cu privire la consecințele catastrofale în cazul în care s-ar întâmpla ceva la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, și a declarat că forțele Kremlinului împiedică experții în domeniul siguranței să viziteze cea mai mare centrală nucleară din Europa, relatează CNN.

„Ce se va întâmpla pe o rază de 40-50 de kilometri de la centrală, nu este absolut deloc comparabil nici măcar cu Cernobîl sau Fukushima”, a declarat Evjenii Țîmbaliuk, ambasadorul Ucrainei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena.

Tsymbaliuk a declarat că Ucraina ar dori ca o delegație de experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și de la Națiunile Unite să viziteze stația pentru a monitoriza starea acesteia, dar că acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina fac o astfel de călătorie „imposibilă”.

„Vom folosi toate canalele posibile ale diplomației pentru a apropia AIEA și ONU de efectuarea acestei misiuni. Chiar avem nevoie urgentă de ea”, a declarat luni Tsymbaliuk la o conferință de presă.

Comentariile sale vin după ce Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru recentele tiruri de artilerie și rachete din jurul centralei nucleare din centrul Ucrainei, pe care secretarul general al ONU, António Guterres, le-a descris ca fiind „sinucigașe”.

Sâmbătă, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este extrem de îngrijorat de bombardamentele „care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu