G4Media.ro

Congresmeni americani propun sporirea ajutorului militar pentru Taiwan și desemnarea insulei drept…

Foto: Unsplash/ Harold Mendoza

Congresmeni americani propun sporirea ajutorului militar pentru Taiwan și desemnarea insulei drept aliat strategic al SUA în afara NATO

Preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe din Senatul SUA, democratul Bob Menéndez, susţinut de republicanul Lindsey Graham, a propus miercuri sporirea ajutorului militar american pentru Taiwan şi desemnarea acestei insule drept aliat strategic nemembru al NATO, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Congresmenul democrat şi-a explicat propunerea într-un articol în The New York Times, după controversata vizită efectuată în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în urma căreia China a recurs la represalii constând în sancţiuni economice împotriva Taiwanului şi începerea de joi a unor ample manevre militare în jurul acestei insule.

Iniţiativa lui Menéndez, impulsionată de acesta împreună cu senatorul republican Lindsey Graham, are în vedere o asistenţă militară pentru Taiwan în valoare de 4,5 miliarde de dolari în următorii zece ani.

Propunerea mai cuprinde recunoaşterea Taiwanului ca aliat militar al SUA în afara NATO, ceea ce ar strânge ”legăturile militare şi de securitate” între SUA şi Taiwan, plus că ar facilita participarea Taiwanului în organisme internaţionale, a explicat Bob Menéndez.

Statele Unite au desemnat 19 ţări ca aliaţi strategici în afara NATO, ultimele două fiind Columbia şi Qatar, statut care le oferă respectivelor state facilităţi militare şi comerciale în relaţiile cu SUA.

Iniţiativa lui Menéndez propune de asemenea ”impunerea de consecinţe economice Beijingului în urma măsurilor ostile împotriva Taiwanului”, cum ar fi de pildă sancţiuni financiare sau interdicţii de călătorie.

Dacă această iniţiativă va fi aprobată, remarcă promotorul ei, aceasta ar fi cea mai semnificativă legislaţie referitoare la politica externă a SUA faţă de Taiwan după adoptarea în 1979 a Legii Relaţiilor cu Taiwan, ce stabileşte sprijinul Washingtonului pentru politica ”unei singure Chine”.

Vizita efectuată săptămâna aceasta de Nancy Pelosi, sfidând avertismentele Chinei, a fost prima a unui preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a SUA în Taiwan după cea a republicanului Newt Gingrich în 1997.

Deşi Casa Albă afirmă că nu susţine independenţa Taiwanului, vizita lui Pelosi este pentru Beijing o dovadă de sprijin în acest sens. Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca fiind una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. A sort of Ukraine?

    • Cam așa ceva, spre disperarea Chinei comuniste, dar și a Rusiei ne-decadente, apărătoare a valorilor tradiționale.

  2. Fabrica de cipuri e de interes strategic!

  3. Cum domnule asa ceva…nu erau aia din partea lui Trump, impotriva tuturor acestor miscari? Cred ca are ceva dureri de cap acum Trump =))

    • Stai să ajungă elefenții iarăși la putiere să vedeți macaze mișcate în toată lumea.

  4. Si USA si UE ar trebui sa accepte SUVERANITATEA Taiwanului si sa deschida relatii normale ca de la stat la stat ! Sa acorde sprijin militar Taiwanului si protectie pe baza de tratate bilaterale ! China sa se REPLIEZE si sa nu mai perturbe lumea cu pretentii obraznice de tip comunist – imperialist ! SiDE CE NU SE RETRAGA China din Tibet ? Sau din zona locuita de uiguri – alt neam – alta limba – alta cultura si musulmani ? De ce ataca Ladaq-ul indian ? De ce a calcat intelegerea de la retrocedarea Hong Kongului ? Curat IMPERIALISM COMUNIST !! Pacat ! Poporul chinez este muncitor si civilizat Nu si comunistii chinezi ! Xi Pinng Pong este un bandit de teapa lui Mao si va duce Chia la prapastie si haos (care economic a si inceput !!)