G4Media.ro

Conflictul din Nagorno-Karabah: Erevanul îl avertizează pe Putin despre o „probabilitate foarte…

Sursa foto: Wikipedia

Conflictul din Nagorno-Karabah: Erevanul îl avertizează pe Putin despre o „probabilitate foarte mare de escaladare”

Premierul armean Nikol Pașinian a declarat marți că i-a reclamat lui Vladimir Putin „problemele” cu forța rusă de menținere a păcii, care nu reușește să oprească escaladarea tensiunilor cu Azerbaidjanul, scrie Le Figaro.

Într-o conversație telefonică de luni (13 martie), „i-am vorbit (lui Putin) despre pericolul unei posibile escaladări în Nagorno-Karabah, cred că există probleme în zona de responsabilitate a forței ruse de menținere a păcii”, a declarat premierul armean într-o conferință de presă.

Citând moartea recentă a polițiștilor armeni în confruntările cu Azerbaidjanul, el a adăugat: „Vreau să subliniez că acest lucru s-a întâmplat în zona de responsabilitate a forței ruse de menținere a păcii. Suntem îngrijorați de acest lucru și mi-am exprimat această îngrijorare în cadrul întâlnirii mele cu Putin”. Armata rusă este puternic criticată de săptămâni întregi de Erevan, care o acuză de pasivitate, dar a declarat luni că forțele sale de menținere a păcii au oprit un schimb de focuri între beligeranți, duminică, soldat cu cinci morți.

Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă cu o populație majoritar armeană care s-a separat de Azerbaidjan odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, continuă să afecteze relațiile dintre Erevan și Baku. În ciuda prezenței trupelor rusești, ciocnirile din Karabah și de la granița dintre cele două țări rămân frecvente și amenință să deraieze armistițiul fragil încheiat după un război pierdut de Erevan în 2020. Iar Rusia pare că întâmpină probleme serioase în încercarea de a-și exercita influența asupra beligeranților, acum că resursele sale sunt concentrate pe invazia din Ucraina.

„Astăzi, există o probabilitate foarte mare de escaladare de-a lungul frontierei armene și în Nagorno-Karabah (…) Cu fiecare zi care trece, retorica Azerbaidjanului devine mai agresivă”, a declarat marți Nikol Pașinian. Subliniind recentele „progrese” în cadrul negocierilor de pace, Nikol Pașinian a remarcat totuși „probleme fundamentale” care împiedică continuarea progreselor. „Vedem că Azerbaidjanul încearcă să semneze un tratat de pace avansând pretenții teritoriale (…), ceea ce reprezintă, în mod natural, o linie roșie pentru Armenia”, a spus el.

Pe lângă confruntări, Armenia a denunțat, de asemenea, blocarea, de la jumătatea lunii decembrie, a unui drum esențial pentru aprovizionarea unei enclave armene din Nagorno-Karabah de către azerii care se pretind militanți ecologiști, acuzând Baku că vrea să efectueze o „epurare etnică”.

Azerbaidjanul și forțele separatiste armene, susținute militar de Erevan, au purtat două războaie pentru controlul acestuia, unul la destrămarea URSS, soldat cu 30.000 de morți, iar celălalt în toamna anului 2020, soldat cu 6.500 de morți. O încetare a focului mediată de Moscova pentru conflictul din 2020 a fost urmată de desfășurarea unui contingent de forțe de menținere a păcii rusești, dar tensiunile rămân ridicate, iar negocierile pentru un tratat de pace sunt în impas.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...