G4Media.ro

Condamnare pe viață pentru primul soldat rus judecat pentru crime de război…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Condamnare pe viață pentru primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina, comandantul de tanc în vârstă de 21 de ani / Avocatul său va cere „anularea verdictului”

Un tribunal din Ucraina a condamnat la închisoare pe viață un comandant de tanc rus pentru uciderea unui civil, în cadrul primului proces pentru crime de război de la invazie, relatează BBC.

Soldatul capturat, sergentul Vadim Șișimarin, a fost condamnat pentru uciderea lui Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

Acesta a recunoscut că l-a împușcat pe Șelipov, dar a declarat că a acționat la ordin și a cerut iertare văduvei acestuia.

„Aceasta este cea mai severă sentință și orice persoană cu bun simț ar contesta-o”, a declarat Viktor Ovsyannikov, avocatul militarului rus, potrivit AFP.

„Voi cere anularea verdictului tribunalului”, a adăugat Ovsyannikov.

Mai multe alte presupuse crime de război sunt în curs de investigare de către autoritățile din Ucraina.

Moscova a negat că trupele sale au vizat civili în timpul invaziei, în timp ce Ucraina afirmă că este posibil să fi avut loc peste 11.000 de crime.

Acest proces din capitala ucraineană, Kiev, este văzut ca o șansă a Ucrainei de a dovedi, dincolo de orice îndoială, că un soldat rus a ucis un civil fără să țină cont de regulile războiului.

Înaintea verdictului, avocatul apărării lui Șișimarin – numit de stat – a declarat pentru BBC că niciun oficial rus nu a luat legătura cu el. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a declarat că Kremlinul nu are „nicio informație” despre acest caz.

În momentul uciderii, Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, și alți soldați călătoreau într-o mașină pe care au confiscat-o după ce convoiul lor a fost atacat și s-au despărțit de unitatea lor.

Când l-au zărit pe Șelipov, acesta vorbea la telefon, a declarat Șișimarin în fața instanței. El spune că i s-a spus să îl împuște cu o armă de asalt.

Avocatul său a declarat vineri în fața instanței că Șișimarin a tras doar după ce a refuzat de două ori să execute ordinul de a trage și că doar unul din cele trei-patru gloanțe a atins ținta.

El a spus că Șișimarin a tras focurile de armă de teamă pentru propria siguranță și a pus la îndoială faptul că acuzatul a avut intenția de a ucide.

Într-un moment dramatic din timpul procesului, văduva victimei, Kateryna Shelipova, l-a confruntat pe Șișimarin. „Spuneți-mi, vă rog, de ce ați venit aici [rușii]? Pentru a ne proteja? Să ne protejați de cine? M-ați protejat de soțul meu, pe care l-ați ucis?”, a întrebat ea, făcând referire la justificarea președintelui rus Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei.

Soldatul nu a avut niciun răspuns la această întrebare. Cerându-i iertare văduvei mai devreme, el a spus: „Înțeleg că nu veți putea să mă iertați”.

„Îmi pare foarte rău pentru el, dar pentru o crimă ca asta – nu-l pot ierta”, a afirmat Shelipova pentru BBC.

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Dinainte se știa verdictul. Păcat de distrugerile și de oamenii care au murit în Ucraina,dar cu cazuri precum acesta și câștigarea Eurovision ului ucrainieni devin penibili

  • Penibil esti tu boschetarule la ferma de troli! Nu Ukraina a pornit r a zboiul asta de exterminare ci seful tau suprem Putler

  • Penibil esti tu boschetarule la ferma de troli! Nu Ukraina a pornit r@zboiul asta de exterminare ci seful tau suprem Putler

  • Penibil esti tu boschetarule la ferma de troli!

  • adica trebuiau sa ii dea nevinovat sau cum????? multi orci pe lumea asta. alt troll mascat. asta e ala „sfatos”.

 2. Mult succes cale batut cin’ te prinde sa te … rupa!

 3. Deci imberbul asta a cotropit calare pe tanc un vecin liber ,a impuscat un biet civil de 65 de ani ce mergea pe bicicleta si niste troli se straduiesc sa ne convinga ca Zelenski ca Aazov ca mercenari… trista viata au unii orci.

 4. Asta a luat pe viata Ucrainenii sunt deportati in Siberia si nu apuca 3-4 ani la munca silnica

 5. la azovstal isi aparau propria tara losere. si nu impuscau civili, ci rusi inarmati. neuronul ala shareuit e acum la gicu, este? de asta esti in halul asta de pe langa subiect.

 6. esti in delir saracu de tine, ia niste xanax. poate te calmeaza. cu copeicile vad ca nu te descurci 😀
  zi-le bosilor tai ca pe siteul asta nu aveti sanse de castig.

 7. Doctore, ucrainenii îți citesc comentariile, au zis ca te vor baga în celulă cu ăsta . Tot pe viata.