G4Media.ro

Comunitatea evreiască din România, revoltată că avocatul Cătălin Dancu ar fi numit…

Comunitatea evreiască din România, revoltată că avocatul Cătălin Dancu ar fi numit însărcinat cu afaceri în Israel/ Ambasadorul David Saranga i-a transmis premierului Dăncilă nemulțumirea că partea israeliană nu a fost consultată

Comunitatea evreiască din România și-a exprimat public revolta că avocatul Cătălin Dancu, consul general al României la New York, ar urma să fie numit sau chiar ar fi fost deja desemnat pentru poziția de însărcinat cu afaceri în Israel. Ambasadorul Israelului la București, David Saranga, i-ar fi transmis deja premierului Vicorica Dăncilă nemulțumirea că partea israeliană nu a fost consultată în legătură cu numirea, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

  • UPDATE 13.53 Potrivit informațiilor G4Media.ro, Dancu nu a fost numit încă însărcinat cu afaceri, însă Guvernul intenționează să facă o numire în perioada următoare pentru această funcție.

Consultarea partenerilor înaintea unor astfel de numiri este un gest de curtoazie diplomatică. Până la ora publicării acestui articol, Guvernul nu a putut preciza dacă avocatul Cătălin Dancu a fost sau nu numit în funcția de însărcinat cu afaceri în Israel.

Însărcinatul cu afaceri este diplomatul care conduce de facto ambasada din Israel, dat fiind că România nu are ambasador la Tel Aviv.

”Astazi, aflu din surse sigure, ca domnul Danciu este numit însărcinat cu afaceri la Tel Aviv. In haosul politic al acestei perioade se profita pentru finalizarea unor proiecte mai vechi. S-a renuntat la titlul de ambasador, pentru a se ocoli confirmarea sefului statului. Pentru moment…domnul Danciu se va multumi cu un post mai modest, dar pasul este facut! Repet, lipsa memoriei in spatiul public, cat si lipsa sensibilitatii politice fac loc unor gesturi condamnabile moral. Caci un negationist, numit intr-un inalt post diplomatic la Tel Aviv este o insulta greu de suportat!”, scrie pe Facebook profesorul Liviu Rotman, membru marcant al comunității evreiești.

Rotman îl califică pe avocatul Cătălin Dancu drept ” un personaj toxic” și amintește că la inceputul anilor 2000 era activ la “curtea” lui Becali, secretar general al Partidului Noua Generație, de orientare extremistă xenofobă, în acelasi timp apropiat al “tribunului” Vadim Tudor.

”Tot domnia sa era în acei ani alături de un alt “becalist”, publicistul Alex Mihai Stoenescu, o voce proantonesciană în spațiul public. Anii au trecut, domnul Danciu a fost “înfiat” ca și alți extremiști de PSD, iar în aprilie domnia sa anunța apropiata sa numire ca ambasador la Tel Aviv.

Recomandat, cu căldură, de conducerea Federației Comunităților Evreiești, care i-a acordat diplome și diverse onoruri. Deși acest domn a avut un rol important în tentativa – nereusita – de spoliere a patrimoniului evreiesc din România, în favoarea unor suspecte organizații religioase extremiste evreiești”, mai scrie profesorul Rotman pe Facebook.

Atât fostul lider PSD, Liviu Dragnea, cât și premierul Viorica Dăncilă au cultivat relații strânse cu Israelul. Liderii PSD au efectuat mai multe vizite în Israel în ultimii ani. PSD a beneficiat, de asemenea, de consultanță politică din partea unei firme insraeliene.

Context.

România nu are ambasador în Israel după ce anul trecut a izbucnit scandalul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Guvernul a adoptat un memorandum secret prin care a decis mutarea ambasadei, însă președintele Klaus Iohannis s-a împotrivit pe motiv că o astfel de decizie ar încălca tratatele internaționale.

Dancu nu a putut fi numit ambasador întrucât ar fi avut nevoie de aprobarea șefului statului, însă el poate fi numit însărcinat cu afaceri deoarece decizia se ia doar la nivel guvernamental.

G4Media.ro a dezvăluit în august 2018 că avocatul Cătălin Dancu, consulul României la New York, care a anunțat că Rudolph Giuliani ar urma să facă o vizită în România, a fost avocatul lui Alexander Adamescu, fugarul de la Londra suspectat că se află în spatele acțiunii de lobby anti-DNA și anti-justiție împreună cu Puiu Popoviciu.

Cei doi, Adamescu și Popoviciu, l-au angajat ca avocat pe Louis Freeh, fostul șef FBI. Giuliani a recunoscut că a fost plătit de Freeh și că scrisoarea anti-justiție se bazează pe raportul fostului șef FBI. Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că Dancu știa de acțiunea de lobby de mai mult timp, dar consulul României la New York a negat vehement orice legătură cu tot acest demers.

Citește integral

Grupul de lobbyiști anti-justiție: Legăturile dintre Rudolph Giuliani, consulul la New York, Cătălin Dancu, Alexander Adamescu, Puiu Popoviciu și Louis Freeh

Sursa Foto: Agerpres/ Autor: Lucian Tudose

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Ha-ha-ha,ce-a mai comis-o,coana Veorica,de data asta!

  2. O națiune, pur şi simplu, scabroasă.
    Dancu în afară de avocatură mai este mason, ofițer acoperit sau simplu delator?

  3. Un articol scris la comanda de cei interesati sa strice relatiile dintre cele doua tari. Avocatul Catalin Dancu este sustinut de comunitatea originarilor din Romania si toate marile asociatii romanesti din Israel au scris presedintelui Romaniei ca il sustin. Ambasadorul nostru, Excelenta sa David Saranga este un diplomat desavarsit care stie foarte bine valoarea si contributia av. Catalin Dancu in folosul comunitatii evreilor. De ce nu ati cerut aici si parerea presedintelui FCER, dr. Aurel Vainer?

  4. Dancu, Danciu, Gabor, etc. sunt nume care au o anumita rezonanta.

  5. Teșu Solomovici
    Încercările dlui Liviu Rotman de a murdări imaginea dlui Radu Cătălin Dancu sunt reprobabile. În atacul său, dl Rotman se sprijină pe o pretinsă susținere din partea Comunității evreiști, dar se știe că el nu e agreat de conducerea FCER. De altfel a și fost scos afară din funcția de director al Centrului de Istorie a vreilor din România. Dl Dancu a făcut mari gesturi de susținere a patrimoniului cultural al evreimii române, probând cu fapte, admirație și prețuire pentru iudaismul român și Israel. Foarte multă lume din Israel și România îi este recunoscătoare din acest motiv. Teșu Solomovici