G4Media.ro

Complex imobiliar lângă spitalul Colentina, contestat de cetățenii din zonă. Mobilizare împotriva…

Complex imobiliar lângă spitalul Colentina, contestat de cetățenii din zonă. Mobilizare împotriva girului dat de Primăria București

UPDATE: Compania Kaufland a remis redacției un punct de vedere în care arată că ”informația pe care o prezentați este eronată, deoarece Kaufland România nu are în plan construcția unui magazin în zona la care faceți referire în articol”.

—————

O afacere imobiliară pusă la cale în sectorul 2 al Bucureștiului și girată până acum de autoritățile locale generează dezbateri în stradă ale locuitorilor și o mobilizare civică intensă pe rețelele sociale.

În acest sector, în zona Ștefan cel Mare, chiar lângă spitalul Colentina și lângă o școală, o firmă vrea să construiască un ansamblu cu destinația mixtă – locuințe colective, comerț și servicii, făcând demersuri la Primăria Capitalei pentru PUZ. Proiectul, pentru care Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost inițiat de firma SC ASHTROM RESIDENTS SRL, este contestat de locuitori și a fost pus sub semnul întrebării și de membri ai Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) a Primăriei Capitalei, dar nu și de primarul general Gabriela Firea.

Locuitorii din zonă reclamă că „pe Ştefan cel Mare (nr 17A), în apropierea unei şcoli (Școala Gimnazială nr 28) a unui faimos spital (Colentina), a unui Institut de Boli Infecțioase, în spatele unui parc, a Circului de Stat și a unei artere principale ar urma să răsară un complex imobiliar ce ar sufoca îngrozitor traficul în zonă”. Aceștia se arată nemulțumiți de lipsa acută a locurilor de parcare în zonă, „peste care ar mai veni si acest proiect”.

Oamenii denunță „lipsa de discernământ a unor proiectanți imobiliari care vor să construiască un centru comercial lângă inelul central al orașului, când în lumea civilizată astfel de centre comerciale se construiesc la periferie sau în afara orașului”.

Nivelul de poluare uriaș deja în București este un alt motiv de îngrijorare. Locuitorii, dar și membri ai Comisiei sus-menționate au atras totodată atenția asupra situației juridice neclare a terenului.

Locatarii s-au trezit luna trecută cu panouri de consultare în cartier în timp ce informații despre PUZ nu erau disponibile la acel moment pe site-ul urbanism.pmb.ro. Aceștia au organizat dezbateri în stradă, au creat un grup civic pe rețelele sociale și sunt în căutarea unui avocat care să-i reprezinte.

Avizul de oportunitate pentru acest PUZ a fost discutat de două ori în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a Primăriei Capitalei și a generat semne de întrebare de tot atâtea ori, dar și unele răspunsuri din partea celor care susțin proiectul.

În ședinţa CTATU a Primăriei Municipiului Bucureşti din data de 25 Octombrie 2017 s-a arătat că „pe un teren de cca. 10000mp, încadrat M2 şi CB1, se vrea construirea unui imobil P+11 de locuinţe colective, cu comerţ şi servicii la Parter. Terenul este foarte aproape de Spitalul Colentina, de Parcul Circului, de Barbu Văcărescu. Se estimează că propunerea va închide frontul la Şos. Ştefan cel Mare şi se afirmă că se contează pe uzul transportului în comun pentru acces, chiar dacă necesarul de locuri de parcări este asigurat”.

Ioana Tudora, membru al Comisiei: „La N de propunerea Dvs P+11 avem o şcoală, ar fi fost bine să vedem un studiu de însorire. Şi mai este şi problema celor două UTR (unitate teritorială de referinţă – nr.) prinse de Dvs în reglementare, nu înţeleg foarte bine cum aţi reuşit asta.”

Prezentatorul răspunde că edificiul va sta cumva în plan secund şi că beneficiarul, urmând o politică sustenabilă, îşi doreşte ca spaţiul verde să fie dezvoltat, în ideea în care în jurul construcţiei s-ar putea genera un microclimat. Accesul la locuinţe se va face pe o dală urbană.

Constantin Enache, membru al Comisiei: „E nevoie de o detaliere a circulaţiei.” Se răspunde că se poate beneficia de prezenţa inelului central, dar pentru a nu încărca circulaţia, a fost gândit un acces secundar printre blocuri. Spre Ştefan cel Mare a fost chiar prevăzută o piaţetă.”

Mircea Chira, membru al Comisiei, însă, este de părere că unica accesare a proprietăţii / magazinului cu maşina se poate face venind numai dinspre Obor.

Florin Medvedovici, membru al Comisiei: „Strada este a spitalului şi nu văd accesele.” În faţa unei eventualităţi a unui schimb de proprietăţi, Radu Năstase, președintele Comisiei, cere să fie clarificat statutul juridic al zonei.”

Ioana Tudora, membru al Comisiei: „Şi POT (procent de ocupare a terenurilor – nr.), şi CUT (coeficient de utilizare a terenurilor – nr.) sunt masiv depăşite.”

Andrei Zaharescu, reprezentant Rețele: „În zona Dvs, nu se admite un semafor în 3 timpi. Dvs nu puteţi avea o relaţie de stânga.”

Sorin Gabrea: „Proiectul este foarte dificil. S2 nu deţine un patrimoniu, iar statutul juridic al străzii este neclar. Cum rezolvăm, totuşi, accesul în spital, care este prioritar? Trebuie estimate fluxurile de spital, pe lângă cele obişnuite. Şi accesul în incintă este foarte dificil. Pata roşie suportă alte discuţii, poate gândiţi o altă formă decât cea a unei cutii. Şi, în sfârşit, reduceţi înălţimea clădirii.”

Radu Năstase: „Investitorul trebuie să-şi decidă strategia, e nevoie de un operator mai flexibil.”

Ioana Tudora: „Aici este şi spitalul de boli exotice, e nevoie de un aviz de la Ministerul Sănătăţii. Care e zona de protecţie pentru spital, în această documentaţie?”

Andrei Zaharescu: „E nevoie aici de un studiu de circulaţie la stânga prin dreapta.”

Timur Mihăilescu, membru al Comisiei: „Să fie lămurită situaţia juridică a accesului – nu ştim, terenul este monument sau nu? Care este, apoi, relaţia cu şcoala? Personal, nu sunt de acord cu ideea de turnuri, nu „centru în centru”.

Irina Criveanu, membru al Comisiei: „Din punctul meu de vedere, acesta este un proiect căruia trebuie să i se spună nu pe toate feţele. Primăria ar trebui să achiziţioneze terenul spitalului, în interesul ei. Iar, punctual, combinaţia dintre locuinţe şi spaţii comerciale este dezastruoasă.” (Sursa)

Proiectul revine în Şedinţa CTATU a Primăriei Municipiului Bucureşti din data de 10 ianuarie 2018, când li se reaminteşte celor care nu au fost de faţă anterior faptul că în discuţie este intenţia de construire a unui supermagazin de tip Kaufland pe un lot de cca. 10500 mp, aflat în imediata vecinătate a Spitalului Colentina. Se afirmă că a fost realizat şi studiul de însorire, care arată că un minim de necesar poate fi asigurat, chiar şi pentru şcoala vecină. Pentru acces există fie soluţia de semaforizare, fie introducerea unui permis de virare spre stânga, dinspre oraş.

Radu Năstase, președintele Comisiei: „Proiectul mi se pare absolut la fel cu cel prezentat anterior, nu văd modificări notabile. Aţi clarificat situaţia terenului, juridic vorbind? Care este situaţia monumentelor din zonă? Cum se face corelarea cu normele de sănătate ale Spitalului?”

Sorin Gabrea, membru al Comisiei: „Nu sunt împotriva unei clădiri prezente pe inelul central, dar nu magazin de periferie în această zonă centrală. Exportul de funcţiuni conexe ar aduce deservicii zonei. Traficul trebuie analizat pe o distanţă mai mare. Nu există absolut nimic din punctul de vedere al spaţiului public, al descrierii pietonalului.”

Angelica Stan, membru al Comisiei: „Există chiar lângă Dvs o şcoală cu copii care fac sport, foarte aproape de ceea ce ar fi să fie viitorul magazin – trebuie avută mare grijă faţă de această situaţie. Personal, cred că intervenţia ar fi oportună, chiar şi cu această funcţiune, însă nu în condiţiile de înghesuială arătate.”

Radu Năstase: „Nu cred că o funcţiune de tip Kaufland este utilă aici.”

Constantin Enache, membru al Comisiei: „Lipsa de spaţiu public aici, în acest loc, este gravă. Să se micşoreze cumva, hala, spre a fi posibil şi un spaţiu public.”

Irina Criveanu, membru al Comisiei: „Aici, în condiţiile date, din punctul de vedere al interesului public, nu se poate face nimic. Consider inoportune şi comerţul, şi locuirea.” (Sursa)

Două luni mai târziu, respectiv pe 6 martie 2018, Direcția de Urbanism din Primăria Capitalei, cu aprobarea primarului Gabriel Firea, emite aviz de oportunitate în vederea elaborării documentației pentru PUZ Şos. Ştefan cel Mare nr. 17A, nr. 19B, nr. 19C, nr. 21. Direcția de Urbanism precizează că firma a obținut certificat de urbanism încă din 4 octombrie 2017 de la Primăria Sectorului 2.

În documentul Primăriei Capitalei se arată la capitolul „Date referitoare la terenul ce face obiectul elaborării PUZ” că amplasamentele sunt situate în sectorul 2 al municipiului București, în intravilan, având o suprafață totală de 14.489 mp, care sunt – atenție – „proprietate persoană privată juridică/ proprietate publică a municipiului București”. (Sursa)

Consilierul general Roxana Wring consideră că proiectul este „inacceptabil”. „M-am uitat pe avizul de oportunitate care ignoră cu totul observațiile CTATU. Membrii CTATU au spus că nu este oportun un Kaufland acolo. Pe planșă el există în continuare. Densitatea de locuire propusă este inacceptabilă, patru blocuri de 11 etaje și încă 4 de 4 etaje, practic betonarea întregii suprafețe, în imediata vecinătate a unei școli P+1 și a spitalului Colentina. Accese aproape inexistente din Ștefan cel Mare. Proiectul este inacceptabil și dna arhitect Diana Olteanu care a emis avizul ar trebui să fie capabilă să justifice oportunitatea. Peste 200 de locuitori și-au manifestat opoziția, si pe bună dreptate pentru că viata lor cotidiană va avea de suferit”, a declarat Roxana Wring pentru G4media.ro.

De menționat este și faptul că în acest moment, pe rolul Tribunalului București există un proces în derulare având ca reclamant Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, iar ca pârâți pe primarul general al Capitalei, firma care a inițiat PUZ-ul din Ștefan cel Mare și alte două persoane. Procesul a fost deschis în noiembrie 2016 și are ca obiect „constatare nulitate act juridic anulare act, rectificare CF”.

Foto: Locuitorii dezbat în stradă soarta zonei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. O sa construiasca ce vor, unde vor, asta e Romania unde spaga face legea, iar legea e facuta de hoti.

    E normal sa opui rezistenta dictaturii PSD, dar n-aveti nicio sansa, in tara asta, ticalosia invinge.

    • ”N-aveti nicio sansa”…? Pai, daca nu cumva ma tradeaza simturile, vad ca participati din plin la aceasta ”rezistenata” si va admir si va multumesc pentru acest lucru, dar nu pricep 2 lucruri: de ce va delimitati si de ce sunteti atat de pesimist…? Ma rog, pesimist aveti dreptul sa fiti in anumite momente, doar SUNTETI oameni, dar asta nu va da dreptul sa-mi zadarniciti efortul de ”a tine steagul sus”…!
      Hai sa va spun cum procedez eu, atunci cand pesimismul imi da tarcoale: ma fac ca nu l-am vazut, ma pitesc dupa primul cazan cu smoala clocotita care-mi iese in cale iar cand ajunge in dreptul meu, ii sar in spinare si nu-l slabesc pana nu….ma ”slabeste” si el pe mine…! Procedati asa si veti vedea ca da rezultate..! In caz ca nu gasiti un cazan, puteti sa va pititi si dupa primul copac gasit in drum…

    • corectare: la aceasta ”rezistenta”

  2. De ce nu muta primăria Uzina de reparatii RATB, care poluează imens in zonă (vis-a-a vis de spitalul Colentina). Pe terenul respectiv se pot face locuințe, spatii comerciale, parc, practic s-ar intra in normalitate.

    • Chiar este necesar să creștem densitatea populației într-un cartier care este deja sufocat de trafic?..

      Bucureștiul nu mai are nevoie de spații noi de locuit. Sunt o grămadă de apartamente vechi care au rămas goale după criza din 2008-2009. Între timp, tinerii emigrează și bătrânii se mută la țară. E suficient sa crească impozitele pentru locuințele goale (cost de oportunitate..) și se rezolvă problema.
      În plus, sunt multe clădiri în paragină pe care primăriile le ignoră. Dacă proprietarul o lasă să se autodistrugă (pentru că e mai profitabil să construiască un bloc de 10 etaje într-un cartier central plin de case..), primăria are obligația să protejeze aceste clădiri. Le reparăm și, dacă proprietarul nu plătește, se execută silit și se
      scoate la licitație imobilul. Astfel crește oferta de spații de locuit.

    • Pehash
      Dupa parerea mea ati pus punctul pe „i”, dar nu inteleg de ce nu se merge mai intens pe ideea asta: zona (ca si multe altele din Bucuresti) este deja supra-aglomerata. DE CE sa se adauge inca vreo cateva sute de lucuitori, cu un numar corespunzator de autoturisme care sa ingreuneze si mai mult, atat traficul cat si atmosfera.
      In loc sa se degajeze spatiul, se incarca in mod inutil cu constructii scumpe (deh, zona zero) ca sa nu mai vorbim despre impactul santierului pe durata constructiei asupra unei zone mult mai intinse.
      Eu as mege mai departe si as propune demolarea unor zone ocupate cu cladiri pentru care renovarea nu are sens, si eliberarea spatiului pentru zone „verzi”.
      Oare nu exista niste recomandari/standarde de baremuri pentru densitate (locuitori pe kilometru patrat)?
      Pe de alta parte, ma intreb cine ar plati apartamente superscumpe in buricul Bucurestiului cu dificultati de acces atat de mari?

  3. Buna ziua,
    Nu mai suport aceasta situatie! Au construit un cartier rezidential pe terenul fostei fabrici de paine Dambovita si acum vor sa construiasca si pe partea de vis a vis ? Hei, dumneavoastra care dati aprobari fara sa studiati situatia in teren, ganditi-va ca nu au unde sa incapa atatea constructii cu locatarii aferenti, in contextul in care ne sufocam,datorita spectacolelor de la circ si a locatarilor din cartierul rezidential din spatele blocului 1+ masinile care vor sa ocoleasca Soseaua Stefan cel Mare si o iau pe Aleea Circului+ansamblu care se va construi pe spatiul fostei menajerii a circului, noi, rezidentii blocurilor cu 4 etaje, SUNTEM DISPERATI, nu mai putem pleca de acasa sau daca plecam suntem nevoiti sa dam ture timp de o ora sa putem gasi un loc de parcare………NU SUNTEM DE ACORD SA CONSTRUITI BLOCURI NOI PE UN SPATIU CARE A FOST CONCEPUT IN ANII 1959-1960 PENTRU O MICA FABRICUTA DE BISCUITI, LANGA SCOALA 28, VOM FACE TOT CE ESTE POSIBIL SA FIE OPRIT ACEST PROIECT, SUNTEM SUFOCATI, NU VA VOM LASA SA VA VA LUATI SPAGI SI COMISIOANE PE NERVII SI SANATATEA NOASTRA, TERMINATI CU CORUPTIA PENTRU CA UCIDE!!!!!!

    Cristina,
    locatar al Aleei Circului