G4Media.ro

Compania suedeză Ericsson va plăti peste 1 miliard de dolari pentru a…

Compania suedeză Ericsson va plăti peste 1 miliard de dolari pentru a închide investigații de corupție în SUA referitoare la mituirea unor oficiali guvernamentali

Compania suedeză de telecomunicaţii mobile Ericsson a convenit să plătească peste 1 miliard de dolari pentru închiderea unor investigaţii de corupţie, inclusiv una referitoare la mituirea unor oficiali guvernamentali, a anunţat Departamentul de Justiţie, transmite Reuters, citată de News.ro.

Mita a avut loc pe parcursul mai multor ani în ţări precum China, Vietnam şi Djibouti. Costurile totale includ plata unei amenzi penale de peste 520 de milioane de dolari, plus 540 de milioane de dolari care vor reveni Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), într-un caz conex.

Compania a recunoscut că a conspirat cu alte părţi pentru a încălca legea referitoare la practici de corupţie în străinătate în perioada 2000-2016, prin angajarea într-o schemă de plata de mită şi falsificarea registrelor şi datelor contabile, cât şi prin neefectuarea controalelor interne de contabilitate, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie.

”Anumiţi angajaţi de pe unele pieţe, dintre care unii directori, au acţionat cu rea-credinţă şi nu au efectuat controale suficiente, cu bună ştiinţă. Considerăm că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil şi un capitol extrem de supărător în istoria noastră ”, a declarat sâmbătă directorul general al Ericsson, Borje Ekholm, într-o conferinţă.

Ericsson s-a folosit de terţe părţi pentru a plăti mită unor oficiali guvernamentali, cu scopul de a-şi asigura şi menţine afacerile, au arătat autorităţile. Au fost angajaţi consultanţi pentru a înfiinţa fonduri şi a transfera beni unor terţe părţi, potrivit unei plângeri.

Una dintre filialele companiei, Ericsson Egypt, a pledat vinovată, la un tribunal districtual din New York, la acuzaţia de conspiraţie pentru încălcarea prevederilor legale care interzic mita în străinătate.

Ericsson a anunţat că şi-a revizuit programul anti-corupţie şi că a luat măsuri pentru a-şi îmbunătăţi etica şi complianţa în companie.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Cum măi aticorupților voi faceți asta? Rușine să vă fie !Vine Codruța și vă rezolvă pe toți .Ha.ha ha !!

 2. Rezolva p mea …e in usa…acolo nu se aplica

 3. Poate că ar trebui și Romania sa adopte o astfel de lege pentru taxarea suplimentară a companiilor care dau mită nu contează unde.

  • Hahahahah…nu reusim sa confoscam intern si tu vrei sa o facem in afara tarii?:)))))

   Cine este ro? Doar bulgaria este mai varza ca noi

  • @Alex
   La modul real ar trebui sa implementam ceva similar FCPA. Multe din companiile care ne predau lecții de deontologie și-au clădit businessul pe corupție și șpăgi in Romania și aiurea. Știu că voi fi acuzat că vorbesc precum Liviu Nicolae Dragnea dar așa ar fi moral.

 4. Ai dreptate insa cu cine? Cu 6 case, cu urmasii lui dragnea, cu orban bare traieste impreuna cu sotia pe 30000ron, cu barna care impreuna cu sotia si-au dat salarii de 3900ron pe proiecte in timp ce aplicantii primeau minm pe economie sau cu urmasul vulpii?

 5. Unde e Ambasada Suediei sa ne vorbeasca despre anticoruptie? Nu mai au chef de glume?

 6. Dedicație specială pentru cea mai stupidă ambasadă de pe teritoriul României – ambasada Suediei… Puie Suedia .
  Când vă mai chinuie talentul propagandistic, când mai simțiți nevoia să faceți glumițe de creșă, amintiți-vă că sunteți țara care bate toate recordurile MONDIALE în materie de EXPORT de CORUPȚIE!
  Ar trebui activat articolul 7 urgent!

  • Indiferent cum suntem noi alții pot fi si mai rai si mai stricați. Sa ne gândim la cate fabrici ai izine au fost distruse la noi prin influenta altora. Politicieni murdari au lăsat sa se distrugă atatea surse de locuri de munca doar ca au vrut unii străini de afara varora le făceam concurenta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.