G4Media.ro

Comisiile pentru cultură au respins rapoartele de activitate ale TVR și Radioului…

Foto: Doina Gradea. Sursa: Inquam Photos/ George Călin

Comisiile pentru cultură au respins rapoartele de activitate ale TVR și Radioului public pe 2017, 2018 şi 2019. Este primul pas pentru demiterea Doinei Gradea și a lui Georgică Severin

Comisiile parlamentare pentru cultură au respins, joi, rapoartele de activitate ale TVR și Radioului public pe anii 2017, 2018 şi 2019, primul pas pentru demiterea Doinei Gradea și a lui Georgică Severin din funcțiile de președinte-director general ale celor două instituții.

Parlamentarii din comisii au respins rapoartele cu 13 voturi ‘pentru’ şi 7 ‘împotrivă’.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a afirmat, la începutul dezbaterilor, că, odată cu aceste rapoarte, ar trebui să fie discutat şi cel pe 2020, care a fost depus.

„Dezbaterile sunt pe rapoartele pe 3 ani. Există şi raportul pe 2020. În mod normal, aceste rapoarte trebuie dezbătute împreună, altfel vom fi în situaţie imposibilă. În ceea ce priveşte rapoartele din anii anteriori, dacă picaţi toate rapoartele, va fi o situaţie legală ambiguă. Dacă un raport pe un an anterior va fi picat se poate găsi o cale de atac pe actele adoptate anterior de Consiliul de administraţie”, a spus Romaşcanu.

Preşedintele Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai, a precizat că Birourile permanente reunite nu au sesizat cele două comisii cu privire la raportul pe 2020.

Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a menţionat că anul 2017 nu a fost cuprins în mandatul său, ea fiind la conducerea televiziunii de la sfârşitul acelui an.

„Anul 2017 a fost o bornă pentru Televiziunea Română, care a fost prinsă în datorii acumulate în mandatele precedente, acumulate de-a lungul a 10 ani. Guvernul a alocat atunci sumele necesare pentru a stinge datoriile istorice. Deci, anul 2017 a fost unul istoric, pentru că au fost plătite datoriile de 150 milioane euro, aceste jafuri făcute. Din punct de vedere editorial, au fost reluate producţiile”, a afirmat Gradea.

Potrivit acesteia, în 2018, SRTv a putut să-şi arate profesionalismul. „Anul 2018 a fost anul Centenarului şi TVR şi-a demonstrat din nou profesionalismul. Au fost foarte multe evenimente. Am agreat şi organizarea Festivalului Cerbul de Aur. (…) Am agreat în Consiliul de administraţie un plan de investiţii pentru trecerea la HD, pentru o nouă imagine a Televiziunii Publice şi o nouă linie editorială, ca să fie mai vizibilă în peisajul media”, a adăugat Doina Gradea.

Întrebată de deputatul AUR George Simion dacă a avut presiuni editoriale după alegerile din 6 decembrie 2020, Gradea a răspuns: „Nu a fost nicio presiune oficială, ci am avut discuţii cu colegi şi parteneri că suntem foarte critici. Este pentru prima dată când Televiziunea Publică critică şi Puterea şi Opoziţia şi acum şi anul trecut”.

După respingerea rapoartelor de activitate , preşedintele-director general al SRTv a afirmat că acest vot este „o palmă” dată profesioniştilor din Televiziunea Română.

„În toţi cei trei ani, Televiziunea Română a terminat cu profit din veniturile proprii, nu din alocaţii. Respingerea rapoartelor este o palmă dată profesioniştilor din Televiziunea Română. Rezultate rămân, vorbele se pierd. Această discuţie este un simulacru, pentru că v-aţi antepronunţat în discuţii publice. În anul 2019, nu este nimic ce puteţi reproşa Televiziunii Publice. Este o palmă dată profesioniştilor”, a susţinut Gradea.

Deputatul PNL Gigel Ştirbu a criticat-o pe Doina Gradea, susţinând că mandatele acesteia au fost „un dezastru”, iar în spatele ei s-ar afla „clanuri”.

„Continuarea mandatului dumneavoastră la Televiziunea Publică, plătită cu foarte mulţi bani din bugetul statului, este un dezastru. Dumneavoastră nu aţi înţeles că sunteţi angajată la stat, nu aţi înţeles cum să vă trataţi colegii. Scandalul cu jurnalista pe care aţi numit-o cap de porc, cu Dragoş Pătraru, (…), jignirile aduse aduse jurnalistei care o agasa pe doamna Firea cu întrebările, laudatio care se ridica lui Dragnea la ‘Viaţa Satului’. (…) Nu aţi înţeles că sunteţi plătiţi din banul public şi nu sunteţi ca celelalte televiziuni care se luptă. Aţi stat la umbra acestei siguranţe, că bugetul a fost asigurat”, a spus Ştirbu.

Doina Gradea a replicat că deputatul PNL trebuie să aibă dovezi pentru cele afirmate şi îl va acţiona în judecată. „Trebuie să aveţi dovezi că am în spate clanuri care mă susţin şi vă acţionez în judecată. Nu am culoare politică şi sunt un om cu background şi nimeni nu poate şterge ceea ce am făcut”, a adăugat ea.

Deputat USR PLUS Iulian Bulai a întrebat-o pe Gradea de ce se difuzează la Televiziunea Publică, în plină zi, seriale asiatice.

„Cu 2.200 de angajaţi, cum reuşiţi performanţa ca, în plină zi, când la toate celelalte televiziuni sunt date emisiuni cu conţinut relevant, la Televiziunea naţională se difuzează telenovele asiatice”, a spus Bulai.

„Este un serial istoric coreean şi face rating foarte mare. Să vedeţi audienţa”, a explicat Doina Gradea.

„Va fi foarte greu ca cei care vin după mine să ţină linia televiziunii. (…) Sper să numiţi un management adecvat”, a completat ea.

La rândul său, preşedintele-director general al Societăţii de Radiodifuziune, Georgică Severin, a afirmat că radioul public este cel mai ascultat radio de pe piaţă şi în anul 2018 SRR a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis.

„În 2017 am preluat mandatul interimar în aprilie şi a fost un an extrem de complex. (…)A fost primul an în care s-a făcut trecerea de la taxă la alocaţie bugetară şi însăşi mecanismele societăţii române de radiodifuziune au fost puse în situaţia de a se adapta. (…) La fel ca în alţi ani, Radio România şi-a menţinut poziţia de lider al pieţei radio din România, a continuat activitatea complet independentă. Nu cred că cineva poate să mă acuze că m-am implicat în vreun fel în actul editorial. Mi-am respectat atribuţiile. (…) În 2018 s-a înfiinţat un nou post de radio, s-a reluat Gaudeamus Braşov, Gaudeamus Timişoara. Ca să fie un raport bun de respins, în 2018 Societatea Română de radiodifuziune a fost decorată de preşedintele României Klaus Iohannis cu Meritul cultural în grad de comandor pentru promovarea culturii”, a adăugat Severin.

Severin a mai spus că şi în 2019 radioul public a fost în continuare cel mai ascultat radio de pe piaţă şi a încheiat acorduri cu RAI şi BBC.

Senatorul PSD Gabriela Creţu a spus că radioul public este lider de piaţă, iar „execuţia” este ridicolă.

„Discutăm despre o instituţie care este lider de piaţă, o instituţie care face parte din cultura naţională, pentru că Orchestra Radio, Corul Radio, Târgul Gaudeamus de carte sunt repere ale culturii naţionale. Execuţia în acest caz devine puţin şi ridicolă”, a afirmat Creţu.

„Vi s-ar părea firesc ca eu, după ce termin mandatul de preşedinte în cadrul acestei comisii, să mă caţăr pe o funcţie şi de acolo să fac informare publică, cu un trecut politic, cu o agendă politică şi cu o viziune politică precisă şi apoi să spun că radioul este independent?”, a replicat deputatul USR PLUS Iulian Bulai, preşedinte al Comisiei pentru cultură.

Georgică Severin a susţinut că nu a încălcat nicio lege şi nu a fost în incompatibilitate.

„Atâta vreme când nu s-a încălcat nicio lege, nu s-a creat nicio incompatibilitate între trecutul meu din Parlament şi situaţia de care vorbiţi, aş putea să vorbesc despre discriminare. Dar nu vorbim, pentru că este doar opinia dumneavoastră. O să vă dau situaţii de la Radio France, de la BBC, când parlamentari au fost numiţi în funcţii asemănătoare. (…) Dacă după 4 ani grei, un an de pandemie, în care radioul a demonstrat că este cel mai de încredere mijloc de la care să se informeze românii, voi fi schimbat, şi nu mă deranjează personal… Pentru faptul că am fost senator şi preşedinte de comisie şi m-aş fi căţărat pe o funcţie sunt mândru, înseamnă că activitatea mea la radio a fost bună”, a adăugat Severin.

Rapoartele urmează să fie supune dezbaterii plenului reunit al Parlamentului, iar dacă vor fi respinse va fi numit un interimar la conducerea Televiziunii Publice, a precizat Iulian Bulai.

Foto: Doina Gradea. Sursa: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ăștia din comisii le-au respins de iure!

  2. Dacă le demite pe zdrențele astea inclusiv pe mizerabilul ăla de la latrina 3 pe nume cristache, poate voi începe să urmăresc și televiziunea națională. Până atunci, javrele trebuie excluse din timpul oamenilor.

  3. Nu s-a schimbat nimic dela epoca Ceausescu și până azi în bătălia pentru controlul total al TVR.

  4. Rezon!… Pupinkuristul infractorului Voiculescu Felix, Sărmăluța Cristache, cel mai abject individ, un mizerabil de toată jena!…

  5. Ce rating poate sa aibă televiziunea publica cand la acel Revelion de doi bani s-au uirat 500 de mii de oameni, asta este audiență ? Eu nu ma uit de mult la Televiziunea publica și nu doar pentru faptul că acel Cristache parașutat de la puscariasul Voiculescu a apărut cu emisiunea lui, si nici ca Dinescu a supt cât a putut, dar sa nu o omit nici pe Almășanca care este expirata rau , vorbesc la modul general despre programul televiziunii publice care nu are absolut nimic atractiv și educativ. Tv. Cultural, chiar nu a fost preocupată această precupeată bună de gură de reînființarea lui, sau avea alte preocupari ca de exemplu, jigniul salariaților ??

  6. Marii „profesionişti” din UM TVR sunt toţi neamuri între ei exact ca într-un clan interlop. Unicul criteriu de selecţie sunt gradele şi neamurile. TVR trebuie desfiinţat şi pe acel teren trebuie să fie făcut un spital sau ceva util pentru oameni. Această gaură neagră din buget este pur şi simplu prea coruptă şi incompetentă pentru a mai putea produce ceva.

    Peste 10 ani, indiferent de ce conducere va avea, UM TVR va produce tot mizeria de Eurovision unde n-am făcut nimic niciodată şi ne va băga pe gât tot emisiuni leşinate cu folclor şi costume naţionale, tot Mircea Dinescu „Poetul”, tot Marina Almăşan, tot Andreea Marin, tot Iuliana Marciuc, tot Iuliana Tudor, tot Virgil Ianţu şi toată garnitura de nulităţi securiste pe placul unor babe senile. Şi proştii furaţi vor discuta tot despre ce mulţi bani înghite UM TVR degeaba şi ce trai pe vătrai e la statul parazit.

    PROBLEMA CEA MAI MARE LA UM TVR ESTE UM TVR.