G4Media.ro

Comisiile de specialitate ale Senatului recomandă respingerea legii prin care jurnaliștii sunt…

Comisiile de specialitate ale Senatului recomandă respingerea legii prin care jurnaliștii sunt scutiți de plata impozitului pe venit. Reexaminarea a fost cerută de președintele Iohannis la solicitarea unei părți a presei

Comisia de buget a Senatului a adoptat, pe 10 aprilie, un raport de respingere a legii prin care jurnaliștii sunt scutiți de la plata impozitului pe venit, recomandând astfel admiterea solicitării de reexaminare transmisă Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, și comisia pentru Drepturile omului și cea de Cultură și media au avizat negativ legea.

Totuși, actul normativ nu a fost introdus încă pe ordinea de zi a Senatului pentru votul final de respingere, pentru ca mai apoi să poată fi trimisă Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Proiectul legii care îi scutește pe jurnaliști de impozitul pe venit a fost inițiat de deputatul social-democrat Valeriu Steriu (fost PMP, fost UNPR) şi semnat de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP. Ulterior, legea a fost adoptată pe 11 februarie de Parlament, fiind votată de PSD, PMP, UDMR și Pro România. S-au abținut PNL și USR.

Pe 18 martie președintele Klaus Iohannis a refuzat să o promulge, trimițând-o înapoi Legislativului pentru reexaminare și cerând respingerea actului normativ.

”Ziariștii văd această reglementare în relație directă cu deontologia jurnalistică”, și-a motivat șeful statului solicitarea de respingere a legii (detalii aici).

Tot pe 11 februarie, în aceeași zi cu adoptarea actului normativ de către Parlament, G4Media.ro a luat o poziție publică, declarându-se împotriva scutirii de impozit pentru ziariști.

Poziția G4Media.ro:

Redacția G4Media.ro și Asociatia Group4 Media Freedom & Democracy au pledat constant, la fel ca alți colegi din presă, împotriva împărțirii României pe caste, împotriva privilegiilor acordate în mod nejustificat unor categorii profesionale.

Consecvenți acestui principiu, G4Media.ro consideră că nici în cazul presei nu se justifică acordarea unui regim fiscal preferențial.

Prin urmare, considerăm că, prin scutirea de impozit propusă, chiar dacă situația presei este dificilă, promotorii legii nu vor decât să cumpere bunăvoința presei într-un an cu două șiruri de alegeri.

G4Media.ro se declară și împotriva pensiilor speciale pentru ziariști, proiect de lege votat în urmă cu patru ani tot de majoritatea PSD, cu ajutorul PNL.

În aprilie 2016, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care introduce indemnizații speciale pentru jurnaliștii care fac parte din ”uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică”.

Ziariștii G4Media.ro nu fac parte și nu vor adera la nici o uniune pentru a beneficia de pensie specială.

Presa, ca și alte domenii de activitate, funcționează însă într-o piață cu probleme și dificultăți specifice. Nu scutirea de impozit a ziariștilor va ajuta la asanarea presei.

Înțelegem foarte bine nevoia unor publicații mici, în special a celor independente sau locale, de a fi ajutate să supraviețuiască, dar pe termen lung scutirea de impozit se va întoarce împotriva presei în general, așa cum pensiile speciale s-au întors împotriva magistraților.

Altele sunt mecanismele prin care statul și politicienii pot asigura o competiție corectă, o piață funcțională și independența ziariștilor:

  • Politicienii să nu mai acorde contracte de publicitate netransparente și în afara campaniilor electorale.
  • Politicienii să iasă din acționariatul companiilor de media, fiind frecvente situațiile în care oamenii politici se folosesc de presă pentru a-și spori influența și accesul la resurse.
  • Politicienii să înceteze utilizarea instituțiilor statului la nivel central și local pentru intimidarea și controlul editorial al redacțiilor incomode (vezi asaltul din epoca Dragnea asupra G4Media.ro, HotNews.ro, Rise Project).
  • Statul să asigure tratament egal pentru toți jucătorii din piață, prin eliminare protecției de care s-au bucurat la un moment dat marii datornici la stat și să asigure funcționarea corectă a pieței de publicitate
  • Să asigure accesul jurnaliștilor la informații, prin respectarea legii 544/2001, care obligă autoritățile să pună la dispoziția jurnaliștilor informații de interes public. Din păcate, legea nu este întotdeauna respectată.

Sunt câteva măsuri minimale, mai eficiente pentru o corectă funcționare a pieței media decât crearea unei noi caste de privilegiați prin scutirea jurnaliștilor de impozitul pe venit, facilitate acordată în cazul de față de o majoritate parlamentară ad-hoc.

Dacă funcționează într-o piață nedistorsionată și beneficiază de un tratament corect din partea statului, presa va avea atâta independență câtă dorește să își ia.

Orice intervenție din partea statului, de la controale politice la acordarea de facilități economice, riscă să pună în discuție independența editorială a jurnaliștilor și să știrbească încrederea publicului în activitatea lor.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Foarte bine ca presedintele a aplecat urechea.

  2. Buna seara!Oare poate sa nu promulge legea dacă tot vrea să fie atent cu partea de presa care solicită anularea?Ulterior va face ca si in cazul lui Kovesi,el nu a vrut dar l-a obligat Tudorel și psd-ul!!!Mai bine nu intervine și își ASUMĂ!!!

  3. Jurnaliștilor li se pot acorda, în schimb pensii speciale, organismele mass-media pot primi sprijin financiar guvernamental (direct, sau prin pubilicitate din partea instituțiilor publice), iar angajații lor s-ar putea pensiona anticipat…

    Totuși, presa poate fi răsplătită de politicieni cumva pentru serviciile pe care le face… Doar se apropie alegerile!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.