G4Media.ro

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil certificatele de călătorie propuse la…

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil certificatele de călătorie propuse la nivel european

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil două propuneri de Regulament al Parlamentului European privind un cadru pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea adeverinţelor electronice verzi – documente interoperabile de vaccinare, de testare şi de vindecare, în vederea facilitării liberei circulaţii în timpul pandemiei de COVID-19, relatează Agerpres.

Cele două Regulamente îi vizează pe cetăţenii statelor membre UE şi resortisanţii ţărilor terţe a căror şedere sau reşedinţă pe teritoriul unui stat membru este legală în timpul pandemiei.

„Prin cele două propuneri de Regulamente se instituie cadrul legal european unitar pentru a avea funcţională o adeverinţă electronică verde, pentru a nu lăsa posibilitatea statelor membre al Uniunii să legifereze în mod separat şi neunitar, condiţii care ar afecta exerciţiul unei libertăţi fundamentale prevăzute în Tratatul Uniunii – libera circulaţie”, a afirmat preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei.

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, adeverinţa electronică verde „nu este un document care să conducă la instituirea unei baze de date europene de evidenţiere a celor care s-au vaccinat”.

„Documentul nu se rezumă exclusiv la o adeverinţă de vaccinare. Are trei componente: titularul s-a vaccinat şi cu ce tip şi numărul de doze, certifică pentru titular că s-a testat în vederea unei călătorii pe teritoriul unui stat membru (…) şi adeverinţa de vindecare pentru cei care s-au vindecat în urma bolii. (…) Niciunul dintre regulamente nu stabileşte niciun drept la vaccinare (…) Colegii de la Comisia de afaceri europene au precizat că principiul subsidiarităţii şi proporţionalităţii sunt respectate, deci nu ar fi o consecinţă negativă şi o afectare a dreptului la viaţă privată şi protecţia datelor cu caracter personal. Singurele informaţii care vor fi publice şi comunicate sunt cele de pe conţinutul adeverinţei. În spate nu se va crea o bază de date care să genereze un schimb de informaţii cu privire la informaţii de natură medicală sau care priveşte sănătatea cetăţenilor în cauză”, a adăugat Scântei.

Ambele Regulamente vor fi suspendate la finalul pandemiei COVID 19 şi se vor aplica din nou în cazul unei alte pandemii.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Sa inteleg ca s-a terminat hartia de sters…?

  2. Traducere = vor fi si alte pandemii. E bine de stiut.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.