G4Media.ro

Comisia JURI din Parlamentul European solicită o lege care să impună companiilor…

Sursa foto: Pixabay

Comisia JURI din Parlamentul European solicită o lege care să impună companiilor să respecte drepturile omului și standardele de mediu

Comisia pentru afaceri juridice (JURI) din Parlamentul European a decis miercuri, cu 21 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere, să solicite Comisiei Europene să prezinte de urgență o lege care să prevadă răspunderea companiilor atunci când afectează drepturilor omului, mediul și buna guvernanță.

Astfel, toate companiile care doresc să acceseze piața internă a Uniunii Europene, inclusiv cele stabilite în afara UE, ar trebui să demonstreze că respectă obligațiile de diligență privind protecția mediului și drepturile omului, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei JURI.

Deputații solicită măsuri suplimentare, inclusiv interzicerea importului de produse care au legătură cu încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi munca forțată sau folosirea copiilor.

„Companiile nu vor mai putea face rău oamenilor și planetei fără a fi trase la răspundere. (…) Noile reguli vor considera companiile responsabile din punct de vedere legal de evitarea și limitarea riscurilor în întregul lor lanț valoric. Ele vor acorda victimelor dreptul legal de a fi sprijinite și de a solicita despăgubiri ”, a declarat raportorul Lara Wolters, Grupul socialiștilor (S&D).

Companiile ar trebui să fie răspundă pentru acțiunile lor și să fie amendate dacă au cauzat prejudicii sau au contribuit la acestea, cu excepția cazului în care pot dovedi că au acționat în conformitate cu obligațiile în materie de due diligence și au luat măsuri preventive.

Măsurile ar urma să se aplice tuturor întreprinderilor mari din UE, inclusiv celor care furnizează servicii financiare, precum și IMM-urilor cotate la bursă și a celor considerate cu risc ridicat.

Propunerea va face parte din Acordul verde european și din Planul european de redresare.

Sursa foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Rusia NU e parte din CEDO deci va ignora aceste ‘amenzi’

  • Să-i pugi sula lui CEDO buey tristule! :)))))

  • pe cale de consecinta nici rusia insa nu poate apela la cedo in caz de ceva. nu ca dictatorului tau i-ar pasa. ce-ai mai vrea sa fii si tu ca el. e, uite ca nu merge asa!

 2. Rusia e o adunătură de sălbatici, ucigași de copii, nu le pasă lor de legi, sau tratate.

 3. exact, astia nu traiesc pe aceiasi lume ca a dictatorului … sa ordone dictatorului?!?!?! astia nu au aflat ca acest titan face ce vrea pe aceasta planeta, cum adica sa ii ordone?!?!?!?!

  • Da, cineva să-i ordone, că normal nu te înțelegi cu el.

  • daca e de titan de ce se piteste in buncar???? ca titanul e ceva extraordinar. ori cand stai in buncar….esti extraordinar DE LAS! ma rog, ca tine asa.

 4. Too bad. Rusia oricum s-a retras de la CEDO si nu mai recunoaste jurisdictia acestei organizatii.

  Noapte buna copii