G4Media.ro

Comisia Europeană vrea să interzică închiderea unilaterală a granițelor de către statele…

Secțiune susținută de
Concordia

Comisia Europeană vrea să interzică închiderea unilaterală a granițelor de către statele membre UE și să introducă în schimb testarea și carantina. Cod comun de culori pentru gestionarea situației

Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere de recomandare a Consiliului UE menită să garanteze faptul că toate măsurile care restrâng libera circulație ca răspuns la pandemia de COVID-19 adoptate de statele membre sunt coordonate și comunicate clar la nivelul UE.

Propunerea, care trebuie adoptată de Consiliul UE cu majoritate calificată pentru a intra în vigoare, vine după ce Ungaria și-a închis iar granițele pentru toți cetățenii europeni, cu excepția celor care vin din Cehia, Polonia și Slovacia. Decizia Budapestei a fost criticată de doi comisari europeni, care au cerut guvernului maghiar să renunțe la deciziile discriminatorii.

Deciziile de închidere a granițelor, luate și în primul val al pandemiei, au dus la dificultăți majore pentru multe sectoare economice.

Propunerea Comisiei definește patru arii de acțiune principale în care statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns:

1. aplicarea de către statele membre a unor criterii și praguri comune când decid dacă să impună sau nu restricții de călătorie;
2. stabilirea unor criterii comune pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord;
3. stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică călătorilor care vin din zone cu risc ridicat;
4. furnizarea de informații clare și în timp util publicului cu privire la eventualele restricții impuse.

Criterii comune propuse de Comisia Europeană

În prezent, există diferențe mari de la o țară la alta în ceea ce privește criteriile aplicate pentru adoptarea de măsuri care restrâng libera circulație în Uniunea Europeană. Comisia propune ca, atunci când adoptă măsuri cu caracter restrictiv, fiecare stat membru să țină seama de următoarele criterii:

 • numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate la 100 000 de persoane într-o anumită zonă, în cursul unei perioade de 14 zile;
 • procentul de teste pozitive din numărul total de teste pentru diagnosticul infecției cu COVID-19 efectuate într-o anumită zonă în cursul unei perioade de șapte zile;
 • numărul de teste pentru diagnosticul infecției cu COVID-19 efectuate la 100 000 de persoane într-o anumită zonă în cursul unei perioade de șapte zile.

Statele membre ar trebui să furnizeze aceste date săptămânal Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Statele membre ar trebui, de asemenea, să furnizeze datele respective la nivel regional, astfel încât măsurile adoptate să vizeze doar regiunile în care acestea sunt strict necesare.

În scenariul în care statul membru de plecare efectuează săptămânal peste 250 de teste la 100 000 de persoane, Comisia propune ca statele membre să nu restrângă libera circulație a persoanelor care călătoresc în statul respectiv dintr-un alt stat membru dacă:

 • numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate într-o anumită zonă este egal cu mai puțin de 50 de cazuri la 100 000 de persoane în cursul unei perioade de 14 zile SAU
 • procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate într-o anumită zonă este mai mic de 3 %.

Un cod de culori comun

Pe baza datelor furnizate de statele membre, Comisia propune ca Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor să publice o hartă a țărilor din UE și SEE care să fie actualizată săptămânal și care să utilizeze un cod de culori comun, venind astfel în sprijinul statelor membre și al cetățenilor care călătoresc în Uniunea Europeană și în SEE. Comisia propune:

 • culoarea verde pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mic de 25 în cursul unei perioade de 14 zile ȘI procentul testelor pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate este mai mic de 3 %;
 • culoarea portocalie pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mic de 50 în cursul unei perioade de 14 zile, DAR procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 este de 3 % sau mai mare SAU numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este cuprins între 25 și 150, DAR procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 este mai mic de 3 %;
 • culoarea roșie pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mare de 50 în cursul unei perioade de 14 zile ȘI procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate este de 3 % sau mai mare SAU numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mare de 150 la 100 000 de persoane în cursul unei perioade de 14 zile;
 • culoarea gri dacă nu sunt disponibile suficiente informații pentru a putea fi evaluate cele trei criterii propuse de Comisie SAU numărul de teste COVID-19 efectuate la 100 000 de persoane este mai mic de 250.

O abordare comună pentru călătorii care vin din zone cu risc ridicat

Comisia propune ca statele membre să aplice o abordare comună cu privire la călătorii care vin din zone „cu risc ridicat”. Statele membre nu ar trebui să refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor care vin din alte state membre. Statele membre care introduc restricții privind libera circulație pe baza propriilor procese decizionale ar putea impune obligația ca:

 • persoanele care călătoresc dintr-o zonă clasificată ca fiind „roșie” sau „gri” fie să respecte o perioadă de carantină, FIE să facă un test COVID-19 după sosire – aceasta din urmă fiind opțiunea preferată;

În cazuri justificate, statele membre ar putea lua în considerare posibilitatea de a le recomanda persoanelor care călătoresc dintr-o zonă clasificată ca fiind „portocalie” să facă măcar un test COVID-19 înainte de plecare sau la sosire. Statele membre ar putea cere persoanelor care sosesc dintr-o zonă clasificată ca fiind „roșie”, „portocalie” sau „gri”, mai ales celor care sosesc cu avionul, să completeze formulare de localizare, în conformitate cu cerințele de protecție a datelor. Călătorii cu atribuții sau nevoi esențiale, de exemplu lucrătorii care exercită profesii de importanță critică, lucrătorii frontalieri și cei detașați, studenții sau jurnaliștii în exercițiul funcțiunii nu ar trebui să fie supuși obligației de a rămâne în carantină.

Foto: Harta UE / Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Pornitila drum ,ca sunt multi zapaciti de vad in fata ochilor doar garduri , ziduri si alte alea .

 2. Prea târziu, până acum au lăsat toate mizeriile de politicieni naționaliști să joace cartea cu „străinii sunt răi și ne îmbolnăvesc, noi între noi ne păzim”. Odată virusul comunitar, orice măsură restrictivă a fost doar de ochii lumii și un pur joc politic.

 3. E iminenta o Curte Constitutionala UE dupa modelul romanesc.

 4. Observati cum cele peste 80 de cazuri la 100.000 in ultimele 14 zile dar si pozitivarea testelor la peste 5% ne pozitioneaza pe cod rosu din start.

  Dar cele sub 1.5 cazuri la mie, criteriul guvernului, care ne inverzeste cum vrea acesta, e atat nestiintific, cat nici acceptat la nivel de Uniune.

  Minciuna e la nivel de guvern si presedinte, oameni buni. Adevarul e ca epidemia e deja scapata de sub control, cu platouri, cocoloase sau mai stiu eu ce alte minciunici ce ne vinde Romania „normala”….

 5. Coordonare da. Dar nu cu aceste detalii. Numarul de cazuri la 100 000 de locuitori are relevanta (pt sanatatea oamenilor) variabila in functie de conditiile biofizice si socio-economice locale. Un eventual prag epidemiologic pentru decizii automate trebuie sa fie relevant local, nu uniform la nivelul UE — altfel ne unim in covidiotie.

  • N-am mai auzit teoria ta… unire in covidiotie?
   Sa inteleg ca nemtii, francezii sau danezii sunt sub intelectul tau? Dar ce te recomanda? Te rog, sa nu fi modest…

 6. „Propunerea, care trebuie adoptată de Consiliul UE cu majoritate calificată pentru a intra în vigoare, vine după ce Ungaria și-a închis iar granițele pentru toți cetățenii europeni, cu excepția celor care vin din Cehia, Polonia și Slovacia. Decizia Budapestei a fost criticată de doi comisari europeni, care au cerut guvernului maghiar să renunțe la deciziile discriminatorii.”

  Inca un fake news.
  Nu este vorba despre nicio discriminare.
  Granitele au ramas deschise doar pentru turistii din cele 3 tari ca sa nu-si piarda banii:
  https://m.digi24.ro/stiri/externe/ungaria-si-a-inchis-de-azi-frontierele-insa-primeste-turisti-din-cehia-slovacia-si-polonia-in-ce-conditii-pot-intra-romanii-1361334
  O masura de bun simt si de respect fata de munca si banii unor cetateni europeni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.