G4Media.ro

Comisia Europeană va debloca fonduri UE de până la 137 de miliarde…

sursa foto: warsawinstitute.org

Comisia Europeană va debloca fonduri UE de până la 137 de miliarde de euro pentru Polonia

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va începe să deblocheze plăți de până la 137 de miliarde de euro din fondurile UE destinate Poloniei, care sunt în prezent înghețate din cauza unor probleme legate de statul de drept, relatează Politico.

„Săptămâna viitoare, Colegiul [de comisari] va înainta două decizii privind fondurile europene care sunt în prezent blocate pentru Polonia”, a anunțat vineri președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în timpul unei conferințe de presă la Varșovia.

„Aceste decizii vor elibera până la 137 de miliarde de euro pentru Polonia”, a spus von der Leyen, adăugând că banii vor proveni din planul de redresare al UE, precum și din fondurile de coeziune.

Anunțul vine pe fondul eforturilor guvernului polonez nou ales, care a încercat să repare relația cu Bruxelles-ul sub conducerea premierului proeuropean Donald Tusk, de a restabili statul de drept în țară.

La o reuniune a miniștrilor afacerilor europene desfășurată la Bruxelles la începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al justiției, Adam Bodnar, a dezvăluit un „plan de acțiune” menit să pună capăt unei dispute de lungă durată privind statul de drept între UE și Varșovia, care a început în timpul guvernului naționalist anterior Lege și Justiție (PiS).

Planul este menit să „restabilească ordinea constituțională în Polonia și să rezolve criza statului de drept”, a declarat Bodnar pentru Politico.

Von der Leyen a declarat vineri că planul este „o declarație puternică” și a salutat eforturile guvernului Tusk de a restabili independența sistemului judiciar.

„Este o foaie de parcurs clară pentru Polonia, iar eforturile dumneavoastră sunt decisive”, i-a spus președintele Comisiei lui Tusk, care a fost de asemenea prezent la conferința de presă comună, alături de premierul belgian Alexander De Croo.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...