G4Media.ro

Comisia Europeană: sprijin financiar de 3,3 miliarde de euro pentru Balcanii de…

Comisia Europeană: sprijin financiar de 3,3 miliarde de euro pentru Balcanii de Vest, în lupta cu pandemia de Coronavirus

Uniunea Europeană acordă sprijin financiar de peste 3,3 miliarde de euro, în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii, țărilor din Balcanii de Vest. Pachetul financiar are ca scop să soluționeze nevoile imediate în demersul luptei cu pandemia de COVID-19, fiind destinat să contribuie şi la redresarea economică şi socială a țărilor din această regiune – se arată într-un comunicat transmis de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

În plus faţă de sprijinul consolidat, în contribuţia sa publicată în perspectiva reuniunii liderilor UE şi ai țărilor din Balcanii de Vest (Albania, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia și Hertegovina), Comisia descrie, de asemenea, parametrii generali ai sprijinului pe termen mai lung care urmează să fie prezentat în cursul acestui an sub forma unui Plan economic şi de investiţii pentru regiune, transmite Agerpres.

„Avem responsabilitatea specială de a-i ajuta în această pandemie pe partenerii noştri din Balcanii de Vest, întrucât viitorul lor se află în mod clar în Uniunea Europeană. UE mobilizează un pachet financiar substanţial, confirmând această solidaritate puternică. Împreună vom depăşi această criză şi ne vom redresa. Vom continua să sprijinim regiunea şi pe mai departe, inclusiv în privinţa reformelor necesare pe calea sa către UE, deoarece redresarea va funcţiona eficient doar dacă ţările în cauză continuă să îşi respecte angajamentele”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisarul pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a subliniat că Uniunea Europeană a luat măsuri rapide şi cuprinzătoare pentru a sprijini Balcanii de Vest să combată pandemia de COVID-19, oferindu-le o asistenţă financiară fără precedent, precum şi acces la multe dintre iniţiativele UE.

„Iar activitatea noastră va continua cu pregătirea unui Plan economic şi de investiţii pentru această regiune, cu scopul de a contracara puternicul impact socioeconomic al crizei, de a moderniza economiile din regiune, de a sprijini reformele şi de a începe eliminarea decalajului de dezvoltare, aducând astfel mai rapid beneficii concrete cetăţenilor”, a adăugat Varhelyi.

Pachetul de sprijin financiar al UE, în valoare de peste 3,3 miliarde de euro, include realocări din Instrumentul de asistenţă pentru preaderare în valoare de 38 de milioane de euro destinate sprijinului imediat pentru sectorul sănătăţii, în special prin furnizarea de produse esenţiale pentru salvarea de vieţi, cum ar fi echipamente individuale de protecţie, măşti şi aparate pentru respiraţie artificială; 389 de milioane de euro pentru a răspunde nevoilor sociale şi în materie de redresare economică şi alte 455 de milioane de euro aferente pachetului de relansare economică, în strânsă cooperare cu instituţiile financiare internaţionale. Pachetul include şi o propunere de asistenţă macrofinanciară în valoare de 750 de milioane de euro şi un pachet în valoare de 1,7 miliarde de euro, reprezentând asistenţă din partea Băncii Europene de Investiţii.

De asemenea, UE acordă refugiaţilor şi migranţilor vulnerabili asistenţă umanitară imediată în valoare de 4,5 milioane de euro şi 8 milioane de euro pentru a răspunde nevoilor urgente din taberele de migranţi din regiune.

„Ca urmare a pandemiei de coronavirus, şi Balcanii de Vest au activat mecanismul de protecţie civilă al Uniunii (UCPM) şi au început deja să primească asistenţă, prin livrarea de echipamente şi repatrierea cetăţenilor, din partea statelor membre şi a statelor participante la UCPM. În plus, având în vedere perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, UE îi tratează ca parteneri privilegiaţi, acordându-le acces la numeroase iniţiative şi instrumente rezervate statelor membre ale UE. Printre acestea se numără, de exemplu, achiziţiile publice comune de echipamente medicale, exceptarea regiunii de la regimul de autorizare a exporturilor aplicat de UE pentru echipamentele individuale de protecţie, asigurarea circulaţiei rapide a bunurilor esenţiale la frontierele terestre cu ajutorul „culoarelor verzi” şi furnizarea de către UE a materialului de testare pentru a asigura funcţionarea corectă a testelor de depistare a coronavirusului în Balcanii de Vest. Regiunea este, de asemenea, invitată să participe la activitatea organismelor relevante din domeniul sănătăţii”, se precizează în comunicat.

Răspunsul global al UE urmează o abordare de echipă, „Echipa Europa” (Team Europe): acesta combină resurse din partea UE, a statelor membre şi a instituţiilor financiare, în special Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„Împreună cu partenerii noştri, ne asigurăm că fondurile substanţiale alocate deja de UE Balcanilor de Vest sunt clar direcţionate pentru a-i ajuta să facă faţă impactului pandemiei. În paralel, unele state membre ale UE oferă şi sprijin bilateral, sub formă fie de fonduri, fie de donaţii de produse”, menţionează comunicatul.

 

Sursa Foto: Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Mda, am cam uitat ca si aceste tari sunt in Europa, cam putini bani pt atatea țări dar e bine, daca nu îi ajutam noi, ue-ul, chinezii si rușii abia așteaptă să-și bage coada

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.