G4Media.ro

Comisia Europeană direcționează către România peste un miliard de euro pentru sistemul…

Foto: Pexels.com

Comisia Europeană direcționează către România peste un miliard de euro pentru sistemul medical și creditarea IMM-urilor afectate de criza coronavirusului

Comisia Europeană direcționează către România peste un miliard de euro pentru sistemul medical și creditarea IMM-urilor afectate de criza coronavirusului. Comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit au trimis o scrisoare în acest sens miniștrilor români.

Astfel, pentru combaterea efectelor COVID-19, Comisia Europeană va direcționa către România peste 1 miliard de euro, astfel:

 • 483 de milioane de euro – prin renunțarea în acest an la obligația de a le solicita României rambursarea prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale.
 • 637 de milioane de euro – prin virarea avansului aferent fondurilor structurale pentru anul 2020 în cursul lunilor martie și aprilie.

Fondurile vor avea scopul de a:
– sprijini sistemele de sănătate prin finanțarea achizițiilor de echipamente de protecție, medicamente și teste
– adapta mediului de muncă din domeniul sanitar la situația actuală
– asigura accesul persoanelor vulnerabile la facilitățile medicale
– oferi creditare pentru IMM-uri pentru atenuarea șocurilor financiare provocate de criza COVID-19

Scrisoarea adresată autorităților române de către comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit poate fi consultată aici

Citește și

Guvernele din UE au undă verde de la Comisia Europeană să crediteze direct firmele afectate de coronavirus

Sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Suma este ridicolă, comparativ cu necesitățile. Iar aceasta creditare a IMM-urilor este o măsură care cel mult sună frumos, dar aplicabilitatea ei este foarte redusă. E cunoscut mecanismul birocratic de acordare a creditelor, plus ca in perioada următoare vor fi mai puțini și mai puțin conectați la sistem cei care lucrează în cadrul acestui mecanism.

  Deci până ți se analizează cazul și se ia o decizie, firma ta e moartă și îngropată de 2 luni, oamenii îngroașă rândul somerilor, iar furnizorii tăi sunt la rând lor afectați de situația ta.

  Dezamăgitoare reacție, e nevoie de masuri masive, bine și eficient direcționate, nu de gargară și soluții doar teoretice….

  • Sume teoretice ca si fondurile europene din care dupa ce dai in stanga si in dreapta din ei te trezesti ca trebuie sa-i mai si dai inapoi ca nu stiu ce cheltuiala nu era eligibila… Mai bine s-ar apuca de construit spitale noi provizorii ca chinezii…Ca solutia asta cu stati in casa nu merge in UE-ul dezvoltat…italienii fac kituri pentru americani dar pentru ei nu fac nimic…

 2. Dragă redacție G4 si autoare Ioana Câmpean,
  Va recomand ca pe viitor sa aveți o minimă expertiză când mai scrieți articole cu si despre UE. Cum naiba sa spuneți: „Comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit au trimis o scrisoare în acest sens miniștrilor români.” Aceștia doi nu sunt comisari europeni…ok sa zicem ca nu știți componența noii comisii, are doar 4 luni de mandat. Însă, dacă citeați câtuși de puțin documentul Comisiei Europene, v-ați fi dat seama ca nu au această funcție, ci sunt simplii membri ai directoratelor de Cohesions&Reforms, respectiv Jobs&Social Rights.

 3. Suma e foarte mica, dar chiar și așa, să sperăm că banii nu vor fi furați de către cei care îi vor gestiona.

 4. Banii se vor duce direct la mafia de stat, PSDista sau nu.

  De ce? Fiindca romanii au votat hoti, acum se amana alegerile, deci vom avea in continuare hoti la putere.

  Buna treaba.

 5. Multumim, dar nu trebuia. Ne descurcam cu donatiile facute de pacienti si viitorii pacienti, dar daca tot ne dati banii astia, am mai putea infiinta cateva pensii speciale pentru medici, laboranti si consilierii primariilor!

 6. Si expertii ce zic? Vad ca ne explica ce si cum ar fi trebuit facut, de la computere, de acasa…

 7. Suma foarte mica in comparatie cu germania franta care au primit 300 de miliarde euro .unde este solidaritatea europeana rusine