G4Media.ro

Comisia Europeană ar putea debloca luna viitoare fonduri de coeziune în valoare…

sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Comisia Europeană ar putea debloca luna viitoare fonduri de coeziune în valoare de 10 miliarde de euro pentru Ungaria

Comisia Europeană se pregătește să adopte luna viitoare o decizie care ar putea debloca până la 10 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, care fusese blocate din cauza unor probleme persistente legate de statul de drept, transmite euronews.

Măsura vine după ce Ungaria a aprobat la începutul lunii mai o reformă pentru a consolida independența judiciară și a reduce influența politică asupra instanțelor, în conformitate cu „super-punctele de referință” pe care Comisia le-a impus anul trecut în domeniul judiciar.

„Super-milestone-urile” reprezintă o serie de obiective politice și legislative pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a asigura deblocarea a 21,7 miliarde de euro din fondurile de coeziune înghețate și pentru a avea acces la planul său de redresare și de reziliență, în valoare de 10,4 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi cu dobândă redusă.

În total, Ungaria trebuie să îndeplinească 27 de „super etape”, precum și patru „condiții orizontale”.

Revizuirea judiciară aprobată în luna mai este considerată suficient de satisfăcătoare pentru a debloca până la 10 miliarde de euro din fondurile de coeziune blocate, chiar dacă unele detalii nerezolvate mai trebuie să fie puse la punct, potrivit unor oficiali UE care au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza caracterului sensibil al problemei.

O sumă suplimentară de 500 de milioane de euro ar putea fi pusă pe masă, deși suma definitivă nu este încă definitivă.

„Am parcurs un drum lung”, a declarat un oficial UE. „Am asistat la reforme importante, iar acestea contribuie la consolidarea independenței judiciare în Ungaria. Dar trebuie să monitorizăm efectul acestor reforme pe teren.”

Se așteaptă ca Comisia să ia decizia privind cele 10 miliarde de euro, care nu ar avea nevoie de undă verde din partea statelor membre, undeva înainte de 15 decembrie, la aproape un an de la rezoluția inițială de oprire a plăților.

Acest lucru ar lăsa 11,7 miliarde de euro din fondurile de coeziune blocate, inclusiv cele 6,3 miliarde de euro care au fost înghețate ca parte a așa-numitului „mecanism de condiționalitate” din cauza preocupărilor legate de achizițiile publice și de conflictul de interese.

Restul banilor se referă la domenii tematice precum dreptul la libertatea academică (2 miliarde de euro) și protecția drepturilor LGBTQ+ (600 de milioane de euro), printre altele.

Ungaria nu este nici pe departe pe cale să acceseze acest fond, deoarece „nu a pus în aplicare măsurile necesare”, a declarat un oficial UE.

Nu se așteaptă nici o decizie viitoare cu privire la planul de redresare de 10,4 miliarde de euro, pe lângă cele 920 de milioane de euro care urmează să fie deblocate în următoarele 12 luni pentru a da un impuls proiectelor energetice.

Premierul ungar Viktor Orbán, care și-a antagonizat colegii lideri UE prin utilizarea extinsă a dreptului său de veto, a denunțat impasul de un an ca fiind un „șantaj financiar”.

Decizia Comisiei va fi luată într-o atmosferă încărcată politic: Liderii UE urmează să se reunească la Bruxelles pe 14 și 15 decembrie pentru a discuta despre deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și acordarea de asistență financiară suplimentară pentru această țară devastată de război, două măsuri pe care Orbán a amenințat că le va respinge.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Orban a fost mituit ca sa voteze ajutorul UE catre Ucraina.

  • Deci cand santaja el Europa era un lider, un exemplu pt noi si haur, partidul tau si acum nu e bin.e cand este si el la randul lui santajat? E ok doar cand iti convine tie?

  • Dacia Logan1 ti-am zis ca nu-i santaj ci serviciu contra serviciu. Orban nu a indeplinit conditiile UE fiindu-i blocate fondurile. OK dar el a avut un as in maneca, adica ajutorul Ucrainei. Va vota ajutorul pentru Ucraina si va primii fondurile UE, cele 10 miliarde euro fara sa indeplineasca conditiile initiale UE. Asa se lucreaza in politica, nu ca la noi cand am oferit totul pe tava, mergand in genunchi si cu capul plecat la portile UE.

  • Am zis mituit in sensul ca i se dau fondurile europene nu pentru conditiile impuse de UE si nerealizate ci pentru votul de ajutorare a Ucrainei.

 2. ciolacuii nostri voteaza orice si noi stam la coada la vama desi indeplinim toate criteriile!

  • Ia-l pe Johannis, el merge la Consiliul European, acolo se iau deciziile importante pt. UE , inclusiv extinderea Schengen. Daca facea si el ca Orban sa dea cu pumnu’ in masa Consiliului, Schengen sau blocam orice decizie a Consiliului.

 3. „O sumă suplimentară de 500 de milioane de euro ar putea fi pusă pe masă, deși suma definitivă nu este încă definitivă. ”

  Domnule Florin Marinescu , acesta este cumva un citat din Gheorghe Hagi?