G4Media.ro

Comisia Europeană a lansat prima strategie privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ. Printre…

Comisia Europeană a lansat prima strategie privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ. Printre obiective se numără combaterea discriminării și a inegalității, protecția juridică pentru „familiile curcubeu” și îmbunătățirea recunoașterii persoanelor trans și nebinare

Comisia Europeană a prezentat astăzi prima strategie a UE privind egalitatea pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen, intersexuale și queer (LGBTIQ), potrivit unui comunicat al executivului european. Lansarea strategiei vine pe fondul problemelor de securitate pe care le întâmpină persoanele LGBTIQ în multe comunități europene, dar și a problemelor juridice cu care se confruntă familiile și cuplurile gay, nerecunoscute în unele state membre.

Ce trebuie să facă statele membre. Cele 27 state membre UE sunt încurajate să țină cont de bunele practici existente și să își elaboreze pe baza acestora propriile planuri de acțiune privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ. Comisia Europeană va monitoriza periodic punerea în aplicare a acțiunilor descrise în strategie și va prezenta o evaluare în 2023.

Ce presupune această strategie. Strategia a fost anunțată de președinta Ursula von der Leyen în discursul său din 2020 privind starea Uniunii. Discriminarea împotriva persoanelor LGBTIQ continuă să existe în UE, în ciuda progreselor din ultimii ani, astfel 43 % dintre acestea declară că se simt discriminate, potrivit comunicatului citat.

Strategia prezentată astăzi abordează inegalitățile și dificultățile care afectează persoanele LGBTIQ, stabilind o serie de acțiuni specifice, inclusiv măsuri juridice și de finanțare, pentru următorii cinci ani.

Strategia propune includerea pe lista infracțiunilor din UE a infracțiunilor motivate de ură, inclusiv a discursului de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură cu caracter homofob, precum și să promoveze legislația privind, printre altele, recunoașterea reciprocă a filiației în situații transfrontaliere.

Printre obiectivele strategiei se numără: Construirea unor societăți favorabile incluziunii persoanelor LGBTIQ, Asigurarea respectării drepturilor persoanelor LGBTIQ în situații transfrontaliere, Îmbunătățirea protecției juridice pentru „familiile curcubeu” în situații transfrontaliere, Îmbunătățirea recunoașterii persoanelor trans și nebinare (care nu aparțin nici unui gen) și a persoanelor intersexuale, Promovarea unui mediu favorabil pentru societatea civilă.

Documentul prezentat de Comisia Europeană își propune, de asemenea, să se asigure că preocupările LGBTIQ sunt bine reflectate în procesul de elaborare a politicilor UE, astfel încât persoanele LGBTIQ să fie în siguranță în toată diversitatea lor și să beneficieze de șanse egale pentru a reuși în viață și a participa pe deplin la societate.

Strategia stabilește o serie de acțiuni specifice, grupate în patru categorii axate pe: combaterea discriminării, asigurarea siguranței, construirea unor societăți favorabile incluziunii și adoptarea unui rol de frunte în promovarea egalității pentru persoanele LGBTIQ în întreaga lume.

Printre acțiunile-cheie prezentate în strategie se numără:

Combaterea discriminării: oferirea de protecție juridică împotriva discriminării este un element esențial pentru promovarea egalității persoanelor LGBTIQ. Comisia va efectua un exercițiu de evaluare a situației existente, în special în domeniul ocupării forței de muncă.

Raportul privind aplicarea Directivei privind egalitatea de tratament va fi publicat cel târziu în 2022. Pe baza acestui raport, Comisia va prezenta o nouă propunere legislativă, referitoare la consolidarea rolului organismelor de promovare a egalității. Comisia va prezenta, de asemenea, un cadru de reglementare care va aborda riscul de părtinire și discriminare inerent sistemelor de inteligență artificială.

Asigurarea siguranței: Persoanele LGBTIQ suferă în mod disproporționat din cauza infracțiunilor motivate de ură, a discursului de instigare la ură și a violenței, în timp ce subraportarea infracțiunilor motivate de ură rămâne o problemă gravă. Pentru a armoniza protecția împotriva infracțiunilor motivate de ură și a discursului de instigare la ură îndreptate împotriva persoanelor LGBTIQ, Comisia va prezenta în 2021 o inițiativă pentru includerea acestor fapte pe lista infracțiunilor din UE, inclusiv atunci când sunt vizate persoane LGBTIQ. În plus, Comisia va oferi oportunități de finanțare pentru inițiative care vizează combaterea infracțiunilor motivate de ură, a discursului de incitare la ură și a violenței împotriva persoanelor LGBTIQ.

Din cauza diferențelor între legislațiile naționale ale statelor membre, se poate întâmpla ca legăturile de familie să nu fie întotdeauna recunoscute atunci când astfel de familii traversează frontierele interne ale UE. Comisia va promova o inițiativă legislativă privind recunoașterea reciprocă a filiației și va explora posibile măsuri de sprijinire a recunoașterii reciproce a parteneriatelor între persoane de același gen.

Egalitatea pentru persoanele LGBTIQ în întreaga lume: În diverse părți ale lumii, persoanele LGBTIQ se confruntă cu abuzuri și încălcări grave ale drepturilor lor. Comisia va sprijini acțiunile de promovare a egalității pentru persoanele LGBTIQ prin Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională, Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA) și Fondul pentru azil și migrație.

Foto: Comisia Europeană

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter