G4Media.ro

Comisarul europen pentru economie, Paolo Gentiloni: În decembrie va fi lansată propunerea…

sursa foto: consilium.europa.eu

Comisarul europen pentru economie, Paolo Gentiloni: În decembrie va fi lansată propunerea UE privind facturarea electronică / Anul viitor, Comisia Europeană va propune un set unic de reguli fiscale pentru a face afaceri în Europa

”Statele membre au pierdut 93 de miliarde de euro din neplata TVA -ului în 2020. Într-un moment în care nevoile de investiții continuă să crească și finanțele publice sunt limitate de nivelurile ridicate ale datoriilor, acestea sunt pierderi pe care nu le putem permite”, a declarat comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni, vorbind la simpozionul privind impozitarea, scrie Il Sole24Ore, citată de Rador.

”Introducerea sistemelor de facturare electronică va permite statelor membre să recupereze 11 miliarde de euro în plus pe an în următorii zece ani din veniturile TVA neîncasate în prezent. Luna viitoare vom prezenta o propunere”, a subliniat Gentiloni.

”Atunci când reflectăm asupra viitorului politicii fiscale în UE, trebuie să ținem cont de un adevăr inevitabil: Europa este deja regiunea cu cea mai mare impozitare din lume. În UE, raportul dintre impozite și PIB este de aproximativ 40%, comparativ cu o medie de 33% în OCDE. Posibilitățile de a crește în continuare veniturile fiscale sunt limitate. Dar ne putem gândi cum să ne adaptăm mixul fiscal, să îl facem mai echitabil, mai ecologic, mai favorabil creșterii”, a remarcat comisarul, amintind că ”actualul mix fiscal al UE depinde în mare măsură de impozitele pe forţa de muncă, ce reprezintă mai mult de 50% din totalul veniturilor fiscale.

Taxa pe valoarea adăugată (cu peste 15% din totalul veniturilor fiscale) reprezintă a doua componentă ca importanță. Alte baze de impozitare contribuie mult mai puțin.

”Anul viitor, Comisia Europeană va propune un set unic de reguli fiscale pentru a face afaceri în Europa. Îl vom numi Befit, acronim pentru Business in Europe”, a anunțat Gentiloni. ”Befit se va inspira din reforma celor doi piloni la nivel global, dar va merge şi mai departe, pentru a oferi un nou sistem de impozitare a corporațiilor care să se potrivească pieței noastre unice strâns integrate”.

Noul cadru ”va înlocui sistemele naționale de impozitare pe profit, reducând astfel costurile de conformare și barierele în calea investițiilor transfrontaliere”. ”Befit – a adăugat comisarul UE – va avea caracteristicile fundamentale ale unei baze fiscale comune simplificate și ale repartizării profitului impozabil între statele membre. Va fi un alt pas important în lupta împotriva concurenței fiscale dăunătoare”. La 17 octombrie, Comisia Europeană a lansat o consultare publică pe această temă, care va fi deschisă până pe 5 ianuarie.

Context

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, la jumătatea lunii septembrie, în discursul anual despre starea UE că IMM-urile din UE vor fi țintite de un pachet de măsuri speciale. E vorba despre realizarea unui set unic de norme fiscale în toată Europa (BEFIT) și revizuirea directivei privind întârzierea plății facturilor pentru a evita falimentele.

Principalele declarații ale șefei Comisiei Europene:

Inflația și incertitudinea afectează în mod deosebit micile afaceri, de aceea, vom propune un pachet de măsuri de ajutorare a IMM-urilor.

Acesta va include o propunere pentru un set unic de norme fiscale pentru a face afaceri în Europa – îl numim BEFIT.

Acest lucru va facilita desfășurarea afacerilor în Uniunea noastră. Mai puțină birocrație înseamnă un acces mai bun la dinamismul unei piețe continentale.

Și vom revizui Directiva privind întârzierea efectuării plăților – pentru că pur și simplu nu este corectă. 1 din 4 falimente se datorează faptului că facturile nu au fost plătite la timp.

Pentru milioane de întreprinderi familiale, aceasta va fi un colac de salvare în ape tulburi.

Sursa: Il Sole24ore/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Inca un pas spre dictatura, spre comunism, spre controlul total.

  2. platiti cash si ii dati in judecata daca nu accepta. Legal nu pot desfiinta plata cu cashul . id ul si portofelul digital sunt facute pt controlul absolut, ca e usor sa ti taie curentul si esti ca si mort.

  3. Excelent și de mult așteptat!