G4Media.ro

Comercianții de pe litoralul bulgăresc se plâng după clienții bogați din Rusia,…

Comercianții de pe litoralul bulgăresc se plâng după clienții bogați din Rusia, Marea Britanie, Franța și alte țări occidentale: În locul lor au venit românii, care nu cumpără nimic

În pofida dublării numărului de turiști din această vară pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, nu toți cei care își câștigă pâinea din turism sunt mulțumiți. Comercianții din stațiunile de pe litoralul bulgăresc sunt nemulțumiți de absența turiștilor bogați din Rusia, Marea Britanie, Franța, țările scandinave și alte țări occidentale, transmite Sega, citată de Rador.

„Situația este foarte proastă, în mod special pentru magazinul meu. Eu vând încălțăminte produsă special pentru turiștii ruși, dar aceștia lipsesc. În locul lor au venit românii, care nu cumpără nimic. Există și tineri care nu fac deloc cumpărături, merg doar prin localuri”, s-a plâns un comerciant din Sunny Beach pentru postul public de radio de la Sofia. „Există turiști, dar nu au mulți bani. Comerțul nu merge bine. Nu știm cum ne vom plăti chiriile și costurile de cazare”, a spus un alt vânzător.

În afară de români, stațiunea este plină de polonezi, ucraineni și moldoveni. Și, desigur, bulgari. Este, de remarcat și prezența puternică a turiștilor romi – în principal cei care lucrează în străinătate și s-au întors în Bulgaria pentru vacanța de vară.

Spre deosebire de anul trecut, hotelurile din cea mai mare stațiune din partea de sud a litoralului Mării Negre sunt 100% pline. Hotelierii sunt însă nemulțumiți de invazia mașinilor. Fiecare parchează pe unde găsește – în parcuri, pe alei, în parcări neamenajate.

Există locuri libere numai în zona albastră plătită. Este criticată și curățenia din stațiune. „Sunny Beach are nevoie de parcări tampon și în acest sezon acest lucru a devenit deosebit de evident”, a declarat Zlatko Dimitrov, director executiv al Sunny Beach AD, societatea care administrează infrastructura.

„Acesta este o mare încercare pentru noi, care va continua și în următorii ani. Cu ochiul liber se vede că infrastructura este sufocantă. Hotelurile nu sunt pregătite pentru acest tip de turiști”, a spus Dimitrov. Datorită măsurilor restrictive de călătorie din cauza coronavirusului, acces pe litoralul bulgăresc al Mării Negre au în principal turiștii din țările vecine, care sosesc în Bulgaria cu propriul transport.

Potrivit hotelierilor, comercianților și concesionarilor de pe plaje, totuși, statul ar fi trebuit să aibă o publicitate turistică mai intensă și stimulente către piețe mai solvabile.

Turiștii sunt și ei nemulțumiți: „Este o nebunie. Este mult zgomot, plajele sunt aglomerate, nu sunt umbrele”, spun turiștii. „În luna august au fost mereu mulți oameni. Să nu uităm că, datorită respectării distanței, a trebuit să reducem umbrelele și din această cauză numărul lor a scăzut cu 25-30%”, își amintește un concesionar de pe plaja din Sunny Beach.

Doar proprietarii de restaurante se bucură acum de un sezon bun. „Așteptam alți turiști, dar nu ne plângem. Problema este că sezonul a început târziu și nu se știe cât va dura”, a spus proprietarul unui bar.

Peste 2,5 milioane de turiști au ales să își petreacă vacanța în Bulgaria, de la începutul sezonului estival, conform datelor oferite de Sistemului de Informații Turistice. Cea mai mare parte dintre aceștia sunt cetățeni bulgari – aproape 1.700.000. Turiștii străini de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre sunt aproape 890.000, cei mai mulți fiind din omânia, Polonia, Republica Cehă, Germania și Ucraina.

Sursa: Segabg.com/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Din cauza corupției și sărăciei din Bulgaria respectiv România, mentalitatea pe undeva in mare măsură se aseamănă.

  • Ce are Sulla cu prefectura?
   Românii sunt mai săraci decât vest-europenii și nu dau bani pe suveniruri și alte prostii.
   Dar care e legătură cu ce perorezi tu?

  • Nu merg in Bulgaria, sunt alte tari de vazut.

  • Dan, ce nu e de inteles?
   Acelas areal de provenienta, mentalitate sud-estica, dar si mediu cultural identic. Sunt frati intru-totul.

  • Minciuni !!! Nu se plange nimeni de nimic doar super jurnalistii romani cu subiecte de 2 lei.Ati fost acolo domnilor ziaristi?, ati vazut rauri de lacrimi dupa asa zisii bogati ai Europei dupa care plang bulgarii?, nu cred.Am fost acolo foarte recent, nu se plange nimeni de nimic, se dau bonuri fiscale in proportie de 90 %, apa marii e mult mai curata decat la noi, statiunile sunt mai curate si preturile mai mici.Problemele cele mai grave sunt generate de faptul ca nu suntem educati si nu respectam nimic iar in urma noastra a romanilor in general ramane dezastrul .Daca si anul viitor vor fi la fel de multi turisti romani in Bulgaria din pacate si litoralul lor va deveni la fel ca al nostru , adica o MIZERIE.

  • Recomand Spania are prețuri fff bune zona alicante ex:Benidorm, Calpe, Gandia. Lăsați fraților Bulgaria si România sînt destule plaje de mers, va salut.

 2. S-au suparatelea ca nu dau buzna romanii în tarabele lor sa cumpere Adidas, Nike, Channel, Versace și alte chilipiruri made in China. Ca de, aia din Germania e mai validați și poa sa se îmbrace de firma din Bulgaria fără sa dea de banuit

  • Am fost in Sunny Beach si efectiv nu am avut ce cumpara, chinezarii si atat. Sa se vaite cat vor atata timp cat au produse de „cacao”!

 3. Saracii bulgari. Au dat peste ei tot un fel de bulgari 🙂

 4. Vă cumpărăm femeile dă vă nsloboooosz de cefe late

 5. A-ti inteles sarakiilor?

 6. Orium, asta nu e turism, gazdele sa se miorlaie ca nu au clienti bogati, iar turistii ca nu au conditii bune si sa revina.
  Cum e sa te simti nedorit ca turist platitor de o excursie organizata la un hotel pentru ca nu marsezi la tarabe, magazinase au chiar locante mai spalate?
  Bulgarii sa scrie niste pancarte: ”English and Germans Only! We are so Good !! ”
  Penibili cu totii.

 7. Scroafa românească nu cumpără decît mâncare. Sau, ca să mă exprim ca scroafa românească: cumpără DECÂT mâncare.

  Pe de altă parte, cum adică „se plâng după clienții bogați ”? Cum adică „se plâng”. Plâng. poate! Dar nu se plâng…

  • Nu am fost niciodată in Bulgaria si nu sunt curios sa ajung. Dar pe banii lui fiecare face ce vrea. Inclusiv sa se indoape la MAXIM. Nu e problema turistilor ca nu le mai cumpara nimeni chinezariile

  • Ce marfuri socante, produse maiastre , servicii specifice non-alimentare propui sa cumpere ” scroafa romanesca” de pe litoralul bulgar ?

 8. parca turisti merg inconcediu sa -si cumpere papuci?figuri si bulgariiastia

 9. Sunt multe marfuri bulgaresti de calitate care pot fi cumparate si de catre noi. Din pacate, trebuie sa stii unde si cand sa fii prezent ca le gasesti. Ace brice si carice avem si noi. Pacalti-i pe rusi, priateli, succese

 10. Minciuna cu șezlongurile, sunt unele lângă altele, acum 2 zile am venit din sunny beach,