G4Media.ro

Columbia: Un fost luptător de gherilă stângist îl înfruntă pe “Regele Tik-Tok-ului”…

foto: captură video

Columbia: Un fost luptător de gherilă stângist îl înfruntă pe “Regele Tik-Tok-ului” și „Trump al Columbiei” într-un scrutin prezidențial istoric

Gustavo Petro, fost luptător în gherilele de stânga M19 și fost primar al capitalei Bogota, s-a situat pe primul loc în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Columbia cu 40%, înaintea populistului de dreapta Rodolfo Hernandez, cu 28%. Cei doi se vor întâlni în cel de-al doilea tur de scrutin programat pe 19 iunie.

Petro, 62 de ani, are șansa să devină primul președinte de stânga într-o țară predominant conservatoare, sfâșiată de un război civil – un acord de pace între guvern și gherilele de stânga a fost semnat în 2016 – și subminată de narco-traficanți. El a promis reforme radicale în favoarea celor săraci, cu 40% din populație trăind din venituri de sub 90 de dolari SUA pe lună.

O altă premieră în politica din Columbia o reprezintă colistiera lui Petro, Francia Marquez, care are șansa să devină prima femeie de culoare vice-președinte din istoria țării, într-o țară în negrii reprezintă 9% din populație sau 4,6 milioane de persoane, pe locul trei în lume în afara Africii, după Statele Unite și Brazilia. Afro-columbienii au reprezentat în mod istoric un grup de populație defavorizată.

Rodolfo Hernandez, 77 de ani, a candidat independent și era puțin cunoscut pe plan național înaintea acestui scrutin. Poreclit “Trump al Columbiei”, el a devenit extrem de popular prin mesajele sale video foarte scurte pe Tik-Tok în care promitea locuințe ieftine pentru săraci. De asemenea, el a adunat un capital de simpatie povestind despre răpirea în 2004 a fiicei sale, Juliana, pe atunci în vârstă de 23 de ani de către gherilele de stânga ELN. El a refuzat să plătească răscumpărarea de 2 milioane de dolari și fiica sa nu a mai fost văzută niciodată.

Oricare va fi rezultatul scrutinului din 19 iunie, Columbia intră într-o perioadă de incertitudine, cu un președinte populist, fie el de stânga, fie de dreapta. Este posibil ca Federico Gutierrez, candidatul dreptei “oficiale” sprijinit de președintele în exercițiu, Ivan Duque Marquez, care a obținut 24% în primul tur, să-l sprijine pe Hernandez pentru a face baraj stângii. Dezastrul economic din Venezuela vecină după două decenii de guvernare stângistă poate constitui o temă utilă de campanie pentru Hernandez.

Dacă Petro reușește să câștige, această victorie ar constitui o nouă aplecare spre stânga a Americii Latine, după victoriile din 2021 ale lui Gabriel Boric în Chile, Xiomara Castro în Honduras și Pedro Castillo în Peru. Cel mai important scrutin va fi în octombrie în Brazilia unde se așteaptă un duel între președintele populist de dreapta, Jair Bolsonaro, și fostul președinte socialist (2003 – 2010) Luiz Inácio “Lula” da Silva, care are un avantaj important în toate sondajele de opinie, fiind foarte popular în rândul tinerilor.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter