G4Media.ro

Coaliția de guvernare nu a ajuns la un consens în privința Romexpo…

Coaliția de guvernare nu a ajuns la un consens în privința Romexpo / UDMR ar putea susține în anumite condiții proiectul de lege care prevede cedarea în mod gratuit a 46 de hectare de teren

Vicepremierii Dan Barna (USR PLUS) şi Kelemen Hunor (UDMR) transmit că în şedinţa coaliţiei guvernamentale de luni nu s-a ajuns la un acord în ce priveşte legea care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a unor terenuri proprietate privată a statului aflate în folosinţa CCIR, relatează Agerpres.

„Nu s-a ajuns deocamdată la un consens, dar am convenit să continuăm discuţiile şi să fie amânat pentru moment”, a spus Barna, la finalul şedinţei coaliţiei.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat la rândul său că mai sunt necesare discuţii în coaliţie, dar a adăugat că ar putea susţine proiectul de lege, „cu nişte garanţii pentru şi în favoarea” statului.

„Noi am atacat la Curtea Constituţională împreună cu USR legea votată acum un an, dacă nu mă înşel. CCR a spus că nu există probleme de neconstituţionalitate. Preşedintele Iohannis a trimis înapoi legea, a cerut nişte garanţii în favoarea statului: în cazul în care nu se realizează acea investiţie, terenul se întoarce în proprietatea statului. E o variantă pe care noi putem să o susţinem (…). Am simţit nevoia de a mai discuta în continuare în coaliţie. Eu, cu nişte garanţii pentru şi în favoarea statului român, pot să susţin acel proiect de lege, la reexaminare, dar mai e nevoie de discuţii”, a spus el, într-o declaraţie susţinută la Palatul Parlamentului.

Pe 31 martie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a actului normativ, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.

Şeful statului cere reexaminarea actului normativ pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

Dan Barna a declarat luni că în cadrul şedinţei Biroului Naţional al formaţiunii a fost reiterat punctul de vedere conform căruia, prin transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenului de la Romexpo, statul român „oferă un cadou de cel puţin” 400 de milioane de euro. Potrivit liderului USR PLUS, transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea CCIR a terenurilor proprietate privată a statului, aflate în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate, reprezintă „un Moş Crăciun imobiliar”.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că în cazul proiectului privind terenul de la Romexpo nu a fost luată o decizie în coaliţie, menţionând că el a arătat „mult tact, dorinţă de dialog şi cooperare” în relaţia cu USR PLUS şi ar trebui ca şi reprezentanţii acestei alianţe să „fie mai decenţi în a prezenta public”.

sursa foto: Camera de Comerț

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Păi, de ce gratuit?!

 2. Vreau si eu macar 1000 mp la aproximativ 1000 euro/mp sa am si eu de o ciorbica….

 3. Cum le place sa se lepede de proprietatea Statului, in special cand le vine si lor felia … Auzi, Plan de Dezvoltare pe 50 de ani ! Va dati seama ca astia se mai cred in viata pan’ atunci !

  Pana la urma, ce ‘arde’ de le-a venit sa-l dea ? Nu poate Romania la fel de bine sa si-l pastreze ?

  Faceti un parteneriat, asumati-va. Vedeti ca de asta nu scapati. E prea fresh, va monitorizeaza Galileo.

  Daca eram in Japonia, in 2023 era gata. Se vede ca romanii s-au taiat cu cutite ruginite, nu cu sabii maestrite.

 4. Contractul cu CCIR este valabil pana in 2053…..cladirile sunt proprietatea ROMEXPO(ccir) ……in situatia de acum nu prea e vreo alta iesire…..vanzare exclus, cine se leaga la cap cu asa sarcini….transmiterea in proprietate, conditionta de anumite investitii si niste conditionalitati legate de volumul si natura investitiilor, regim de inaltime, POT, CUT…asta e posibil. Faptul ca investitorul e ales direct de CCIR nu prea are importanta, nu sunt multe companii capabile sa sustina un astfel de proiect, din cele active pe piata din Romania…..

 5. Dati fraților toată tara gratuit…..nu ca nu ati dat o pana acum. Ceea ce a făcut ceasca nici în 10000 de ani nu o sa mai facem…..nu ca sunt vreun adept….dar vad realizările ultimilor 30 de ani, adica am vândut și distrus totul….dar avem mall-uri in loc de fabrici bla bla bla……si lasati ordinele de partid ca mi se flutura

 6. Eventual sa faca actele dna Scantei la notariatul ei.

 7. Problema este foarte simpla.
  Cat castiga Statul Roman acum pe urma acestui teren?
  Cat ar urma sa castige in urma investitiei?
  Tragi linie si vezi ce este mai rentabil. E ca la arenda, ori tii pamantul parloaga ori ai ceva venituri constante.
  Acolo sant interese imobiliare imense. Astept sa termine Clotilda scandalul cu Gunoierii si sa vedeti voi surprize pe la planurile imobiliare. De ce credeti ca este scandalul asta monstru la S1.
  Eu nu pun botul ca astia de la USR+ sant imaculati.