G4Media.ro

CNSAS: La alegerile locale candidează opt persoane cu verdicte de colaboratori ai…

CNSAS: La alegerile locale candidează opt persoane cu verdicte de colaboratori ai Securității, dintre care cinci cu decizii definitive în instanță / Candidații cu verdicte de poliție politică provin de la PMP, ALDE, Pro România, PPMT și PNL

Opt dintre candidații la alegerile locale de duminică au verdicte de colaboratori ai Securității emise de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), cinci dintre aceștia fiind confirmați prin decizii definitive ale instanțelor că au făcut poliție politică, potrivit unui comunicat de presă transmis de CNSAS.

Lista dată publicității de CNSAS cu cei care au verdict de colaborator al Securității este deschisă de Traian Băsescu, cel care candidează din partea PMP pentru funcția de primar general al Capitalei. Verdictul CNSAS a fost confirmat pe fond de Curtea De apel București, în prezent fiind în curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Lista completă a candidaților cu verdict de colaborator al Securității:

 1. Băsescu Traian (PMP) – candidat pentru funcția de primar al Municipiul Bucureşti. Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
 2. Boros Ludovic (PPMT) – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Sălaj. Proces câştigat definitiv de CNSAS.
 3. Brie Adrian Florin (PMP) – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Sălaj. Proces în curs de soluţionare la Curtea de Apel București.
 4. Igreţ Ioan (Partidul Republican) – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Arad. Proces câştigat definitiv de CNSAS.
 5. Mărginean Ioan (ALDE) – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Mureş. Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
 6. Pleşu Constantin Corneliu (ALDE) – candidat pentru funcția de președinte al consiliului judeţean Vaslui. Proces câştigat definitiv de CNSAS. Publicat în Monitorul Oficial nr. 8/2007.
 7. Stoian Marcel (Pro România) – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Harghita. Proces câştigat definitiv de CNSAS. Publicat în Monitorul Oficial nr. 708/24.05.2017.
 8. Tudor Dumitru (PNL) – candidat pentru funcția de consilier local la primăria Apostolache, judeţul Prahova. Proces câştigat definitiv de CNSAS.

Pe 20 septembrie, Curtea de Apel București a admis acțiunea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

Reamintim că CNSAS a dat verdict de colaborare cu Securitatea în cazul fostului președinte după ce la dosarul său au apărut noi probe, potrivit cărora Băsescu și-a turnat colegii de facultate, semnând note cu numele conspirativ ”Petrov”. Potrivit CNSAS, Băsescu dădea informații la Securitate despre comportamentul, atitudinea și poziția colegilor săi față de regimul comunist.

Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.

„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (…) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, s-a apărat el.

El a precizat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia. „Navele româneşti operau în toate porturile lumii şi la Secţia comercială studenţii erau familiarizaţi şi pregătiţi pentru contacte cu străini. (…) Niciodată nu am considerat că acele relaţii ale noastre cu studenţii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea”, a menţionat Băsescu.

„Mă obliga legea să-i răspund. (…) În ceea ce priveşte sancţiunile, când eşti elev militar poţi fi exmatriculat”, a spus Băsescu, menţionând că a dat două note colonelului de contrainformaţii Tudor.

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Ati uitat de Ioan Todoca, primar in functie al orasului Alesd, candidat sustinut de PNL pentru un nou mandat.

 2. Nu le este interzis sa candideze daca au o hotarare definitiva?

 3. Faptul ca aceasta arhiva a mizeriilor si abjectiilor securiste NU ESTE INCA accesibila online gratuit pentru a putea fi consultata de oricine, oricand, dovedeste ca inca suntem un stat tinut captiv de fostii securisi si cripto-neo-comunisti !!!!!!!!!!

  Publicati Arhiva politiei politice ACUM!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Hahahaha! Asta e problema acum. N-au decat sa candideze. E vreo lege care spune ca nu au voie sa candideze? Daca este o astfel de lege atunci Parchetul ar trebui sa se autosesizeze pentru ca de aia îl platim si sa le anuleze candidaturile. Asa cum platim CNSAS-ul sa gaseasca fostii colaboratori ai securitati. Dar nu exista o astfel de lege. In schimb, daca romanii vor fosti securisti in politica asa cum îi au deja peste tot în societate, nu au decat sa voteze cu acesti candidati.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.