G4Media.ro

Clericul Moqtada al-Sadr ordonă adepților săi să pună capăt protestelor din Bagdad,…

Sursa foto: Ahmad Al-rubaye / AFP

Clericul Moqtada al-Sadr ordonă adepților săi să pună capăt protestelor din Bagdad, după ciocniri sângeroase cu forțele de ordine

Liderul religios irakian Moqtada al-Sadr a ordonat adepţilor săi să se retragă din locul unde protestează în Bagdad, marţi, după ciocniri sângeroase care s-au soldat cu cel puţin 25 de morţi, relatează dpa, citată de Agerpres.

„Dacă adepţii nu se retrag din acest loc în 60 de minute, voi dezavua însăşi mişcarea”, a declarat el, denunţând excesele propriilor simpatizanţi.

„Ceea ce se întâmplă în Irak mă întristează”, a spus clericul, adăugând:”Am sperat că vor fi proteste paşnice”. „Cer scuze poporului irakian”, a declarat Moqtada al-Sadr.

Imaginile difuzate de canalul de televiziune Al Arabiya arată manifestanţi plecând de la locul protestului imediat după discursul lui al-Sadr.

Mulţimi mari de adepţi ai lui al-Sadr s-au adunat de luni seara lângă Zona Verde, unde se află clădiri guvernamentale, fiind raportate ciocniri şi împuşcături pe tot parcursul nopţii.

Confruntările au început luni, când forţele de securitate au lansat gaze lacrimogene, trăgând focuri de arme pentru a-i scoate pe adepţii al-Sadr din palatul guvernului, unde se află biroul premierului, la câteva ore după ce aceştia au luat cu asalt clădirea.

Violenţele s-au soldat până în prezent cu 25 de morţi şi aproximativ 450 de răniţi, potrivit martorilor, surselor de securitate şi medicale.

Violenţele au izbucnit la scurt timp după ce al-Sadr a anunţat că se retrage din viaţa politică pe fondul unui impas politic de 10 luni în ţară.

De la alegerile parlamentare din octombrie, forţele politice din Irak nu au reuşit să se pună de acord asupra candidaturilor pentru funcţiile de premier şi de preşedinte.

Blocul al-Sadr a câştigat cel mai mare număr de locuri, dar nu şi majoritatea necesară pentru a forma singur un guvern.

Clericul a cerut convocarea unor alegeri parlamentare anticipate, dar iniţiativa a fost respinsă de rivalii săi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...