G4Media.ro

Claudiu Târziu cere sancționarea istoricilor Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, acuzați că…

Claudiu Târziu cere sancționarea istoricilor Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, acuzați că au încălcat legea funcționarului public prin semnarea unei petiții anti-AUR

Co-președintele AUR, Claudiu Târziu, îi cere președintelui Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității, Constantin Buchet, într-o adresă obținută de G4Media.ro, sancționarea istoricilor Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, angajați ai instituției, pe motiv că ar fi încălcat legea funcționarului public semnând o scrisoare ”cu vădit tendențios mesaj politic”.

Hodor și Demetriade se numără printre cele câteva zeci de personalități care au semnat, la începutul lunii februarie, o petiție adresată liderilor coaliției, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la ”deschiderea către dialog” arătată de miniștri Educației, Justiției și Sănătății către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR și solicită ca ”dialogul cu AUR să înceteze imediat”.

”În calitate de senator în Senatul României, dar și de copreședinte de partid, am luat act cu indignare și stupefacție de poziția publică adoptată de cei doi domni, aflți în postura de semnatari ai unei petiții cu un pronunțat și vădit tendențios mesaj politic. (…)

Este fără echivoc faptul că această scrisoare are un caracter politic flagrant. Tot de domeniul evidenței este și contradicția vădită între principiile de deschidere și toleranță pe care le susțin în spațiul public respectivii domni și afirmațiile nefundamentate pe care le difuzează prin acest document. (…)

În ceea ce îi privește pe cei doi semnatari la care am făcut referire la început, angajați ai Consiliului, atitudinea publică a acestora este cu atât mai scandaloasă cu cât cei doi au calitatea de funcționari publici.

Prin semnarea acelei scrisori deschise, domnii Mădălin Hodor și Mihai Demetriade au comis un gest culpabil nedemn, în profund dezacord cu principiile de obiectivitate, imparțialitate și repsonsabilitate pe care și le-au asumat în exercitarea funcției publice.

Vă solicit respectuos domnule Președinte să constatați încălcarea cu vinovăție de către cei doi angajați ai CNSAS a obligațiilor și limitărilor în ceea ce privește implicarea în activitatea politică și să adoptați sancțiunile disciplinare care se impun, în conformitate cu prevederile Codului de conduită”, se arată în scrisoarea transmisă de Claudiu Târziu, copreședinte AUR, președintelui CNSAS Constantin Buchet.

Context

Potrivit semnatarilor petiției, AUR s-a dovedit a fi ”purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă”, iar partidul este caracterizat ca fiind ”radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte”.

”În ultimele săptămâni, miniștrii Educației, Justiției și Sănătății au discutat nestingheriți cu conducerea AUR. Atitudinea afișată de membri ai Guvernului României care, prin poziționarea lor, respectiv deschiderea către dialogul cu AUR, angajează întreg Executivul, este scandaloasă și inadmisibilă”, se arată în petiția online.

Redăm mai jos integral textul petiției:

”Noi, semnatarii acestei scrisori, intelectuali publici, militanți pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă, apărători ai valorilor euroatlantice, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la deschiderea către dialog arătată de membri marcanți ai partidelor din coaliția de guvernare către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR.

Partidul AUR este o formațiune politică ce s-a dovedit a fi, în scurta sa existență pe scena publică românească, purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă. Un partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, că persoana propusă de AUR drept candidat la funcția de prim-ministru se proclamă deschis drept un înflăcărat admirator al unor figuri de tristă amintire din trecutul negru al României ori că parlamentari ai aceluiași partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică), care se exprimă frecvent împotriva societății liberale și a sistemului instituțional de valori al democrației liberale, nu poate fi un partener de dialog într-o democrație.

În ultimele săptămâni, miniștrii Educației, Justiției și Sănătății au discutat nestingheriți cu conducerea AUR. Atitudinea afișată de membri ai Guvernului României care, prin poziționarea lor, respectiv deschiderea către dialogul cu AUR, angajează întreg Executivul, este scandaloasă și inadmisibilă. Mesajul transmis prin astfel de întâlniri protocolare este tocmai validarea ideilor și mijloacelor de acțiune ale partidului AUR, riscând astfel să îi legitimeze și să îi normalizeze proiectul politic.

Nici subiectele abordate (importante și urgente, fără îndoială) și nici respectarea unei cutume politice fundamentale (respectiv dialogul constant cu opoziția) nu pot constitui argumente pentru a justifica o asemenea deschidere către un partid care refuză valorile occidentale. Orice dialog între membrii Guvernului și reprezentanții AUR poate și trebuie să fie purtat doar în cadrele stabilite de Constituție, prin interpelări, însă acestea nu pot fi interpretate nicidecum drept pretexte pentru întâlniri afabile. Păstrând relația cu AUR doar în condițiile stricte stipulate de legea fundamentală, coaliția de guvernare s-ar asigura astfel că menține un ”cordon sanitar” în jurul unei formațiuni periculoase pentru democrația noastră. Suntem convinși că, odată ce ”cordonul sanitar” ar fi spart, va fi aproape imposibil de reconstruit.

În acordul încheiat între partidele care formează actuala coaliție de guvernare, semnatarii menționează că actuala alianță se bazează pe ”responsabilitatea față de destinul României” și că soliditatea acesteia se întemeiază pe ”valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală și solidaritate”. În același document programatic, liderii partidelor de guvernare afirmă fără ezitare: ”Suntem hotărâți să apărăm aceste valori atunci când sunt amenințate și să ducem România mai departe pe drumul ei european.” Ori, prin acțiunile și ideile vehiculate, AUR pune în pericol tocmai valorile pe care actuala coaliție și-a propus să le salvgardeze. În mod evident, între principiile asumate și acțiunile unor membri ai Guvernului, prin deschiderea arătată către liderii AUR, există un conflict ireconciliabil.

În multe țări europene, partide extremiste au ajuns, în urma alegerilor, în parlamente. Nu însă în toate aceste state, astfel de partide sunt tratate cu nesperată bunăvoință. Dimpotrivă, în numeroase locuri de pe continentul nostru, ideile vehiculate de astfel de formațiuni politice le transformă automat în actori nefrecventabili, iar boicotarea liderilor acestor formațiuni este o regulă de la care nici un politician onest nu se poate abate.

Știm cu toții foarte bine că adevărata importanță a asumării și respectării valorilor euroatlantice nu se poate sluji prin dialogul constant și nestingherit cu reprezentanți ai unui partid aflat în flagrantă contradicție cu principiile pe care partidele din coaliția de guvernarea clamează că le apără. Înainte de a fi prea târziu, credem că este momentul ca, prin acordul partidelor care formează coaliția de guvernare, dialogul cu AUR să înceteze imediat.”

Semnatari:

Cristian Pârvulescu

Smaranda Enache

Andrei Cornea

Lavinia Stan

Ciprian Mihali

Liliana Popescu

Adrian Miroiu

Mădălin Hodor

Sergiu Mișcoiu

Claudiu Crăciun

Alfred Bulai

Andrei Țăranu

Liviu Rotman

Radu F. Alexandru

Liviu Antonesei

Paul Şerban Agachi

Adina Babeş

Iordan Bărbulescu

Anamaria Beligan

Sorin Camner

Ana Bărbulescu

Iurii Chişinevski

Adrian Cioflâncă

Vera Cîmpeanu

Andrei Cornea

Emanuel Copilaş

Daniel Cristea-Enache

Rodica Culcer

Nicoleta Dabija

Mihai Demetriade

Nicolae-Emilian Dranca

Mihaela Grancea

Raluca Grosescu

Iakob Attila

Ruxandra Ivan

Carmen Muşat

Lucian Nastasă-Kovacs

Irina Nastasă-Matei

Raul Rognean

Maria Roth

Michael Shafir

William Totok

Mihai Vasilescu

István Király V.

Petiția a ajuns între timp la 439 de semnături.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Partidul asta nu a demonstrat nimic sanatos si util pina la acest moment .

 2. „Istoricii” ăia doi sunt pulitruci plusere.

 3. Astia d-asta au intrat in parlament? Astea sunt problemele majore ale Romaniei? Fratilor, avem sate fara apa curenta sau electricitate, wc uri in curte, n-avem autostrazi … Vai de noi cu asa conducatori !! Dar noi i-am ales …

  • Dap, cineva i-a votat pe profitorii inutili de la AUR, dar au castigat doar datorita absenteismului masiv.

  • Mai bine s-ar găsi o soluţie la restricţia că ţărănimea nu mai are voie să ţină peste cinci porci într-o gospodărie, iar o scroafă fată mult mai mulţi.

 4. Din punct de vedere legal aceștia au dreptate. Potrivit codului administrativ funcționării publici nu au voie să își exprime în public preferințele politice sau sa facă campanie pentru un partid.

 5. Eu nu i_am ales dar au toată dreptatea din lume. Niște functionari ai statului nu_si pot permite sa batjocoresca un partid parlamentar. În orice tara civilizată acei functionari erau zburați din funcție.
  Sper sa fie aspru sancționați dar din păcate nu se va întâmpla.

 6. Problema adevarata cu Hodor si Demetriade nu e pozitia lor de intelectuali conformisti cu cauzele consensuale, ci faptul ca sunt platiti absolut degeaba. Ei nu lucreaza pentru institutie, stau de vorba pe holuri. In timp ce nesemnificativii lor colegi sunt prinsi in sarcini administrative care sufoca institutia. Este strigator la cer cum Demetriade isi ia salariul nefacand nimic in interesul institutiei. Sunt tolerati pentru ca merg pe intimidare: nu-mi dai ce vreau, fac scandal si strig la intimidare.!Ar trebui pusi la munca, sa faca situatii, sa relationeze cu petentii! Nu poti sa te pretinzi corect moral, in spatiul public si sa iti sfidezi colegii tragand chiulul si mergand pe interese personale.

 7. 493 de șobolani antiromani, am notat!

 8. Tovarasul Hodor vrea demokratură.
  Sa existe doar partidele pe care le acceptă stăpânii lui .
  Lipitori și slugute.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.