G4Media.ro

Claudiu Năsui vorbește despre Holocaust și nazism, făcând referie la ”ororile socialismului”/…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Claudiu Năsui vorbește despre Holocaust și nazism, făcând referie la ”ororile socialismului”/ Sorin Ioniță: ”De unde lipsa de abilitate politică și comportamentul imprudent, de influencer contrarian care zice trăznăi pentru audiență”

Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, vorbește într-o postare publicată în ziua în care sunt comemorate victimele Holocaustului despre ”ororile socialismului”, făcând referire la unul dintre cele mai negre episoade din istorie, cauzat de regimul național-socialist, adică nazist, și nu de cel socialist:

 • ”Nu trebuie să uităm niciodată ororile produse de socialism și să ne păzim democrația pentru a nu permite istoriei să se repete. Național socialismul a fost unul din cele mai odioase sisteme totalitare ale secolului trecut. A cuprins Europa și a creat o traumă colectivă, dar mai ales milioane de victime. Inclusiv în România, peste 280.000 de evrei au fost uciși. Sute de mii de familii distruse, oameni uciși într-un mod barbar și un regim de teroare. Comemorăm Holocaustul pentru a nu uita suferința cauzată acestor victime. O suferință cauzată de idei criminale adoptate de politicieni și transformate într-o politică publică odioasă”, și-a început Năsui mesajul.

Năsui a mai spus că ”diferența dintre un stat care expropiază 90% din venitul unui muncitor și unul care ia „doar” 45% este una de grad, nu de esență”.

 • ”Niciun abuz al statului nu este prea mic și trebuie combătut. Diferența dintre un stat care expropriază 90% din venitul unui muncitor și unul care ia „doar” 45% este una de grad, nu de esență. Din păcate, perioadele de criză și dificultăți economice sunt climatul propice pe care îl exploatează pentru a mai răpi un pic din libertatea oamenilor. De asta, acum și în anii care urmează lupta pentru libertate este mai importantă ca oricând”, a mai scris Năsui.

Sorin Ioniță, expert în politici publice (Expert Forum) a reacționat după ce Năsui a publicat mesajul, subliniind ”inadecvări”, ”erori factuale” și ”detalii istorice greșite”.

Una dintre erorile semnalate de Ioniță este aceea că nazismul a crescut treptat din cauza restrângerii libertăților economice, dar și faptul că fostul ministru i-a făcut socialiști pe naziști pornind de la denumirea ”extinsă” a doctrinei celor din urmă, adică național-socialismul.

 • ”Cazul Claudiu Năsui. Nu există deservicii mai mari pe care le poţi face astăzi în Europa unui partid al cărui lider eşti, în special partid cu profilul civic-liberal al USR, decât să vorbeşti neîntrebat şi ca nuca în perete de Holocaust Rememberance Day despre cum erau naz*ştii socialişti, fiindcă ai observat tu cu agerime că aveau cuvântul în nume, iar apoi eventual te apuci şi adânceşti groapa explicând că stai să vezi, aveau nişte politici sociale şi redistribuire aşa şi pe dincolo, impozitau cam mult etc”, a comentat Sorin Ioniță.

Ioniță subliniază și ”inadecvarea fundamentală” ca de ziua Holocaustului ”să le găseşti naz*ştilor hiba că erau cam socialişti, anti-Hayek şi libertate economică” și vorbește despre Năsui și ”lipsa de abilitate politică și comportament imprudent, de influencer contrarian care zice trăznăi pentru audiență”.

 • ”Dar nu detaliile astea istorice greşite contează: mie mi-e greu să înţeleg de unde vine lipsa asta de abilitate politică şi comportamentul imprudent, de influencer contrarian care zice trăznăi pentru audienţă, când la un politician de nivel naţional se cer alte standarde şi precauţii: te gândeşti cum sună ce spui, ce înţelege lumea care aude la a 2-a mână (inevitabil pentru politicieni). Clar este că îngropi toţi colegii, nu doar pe tine, cu astfel de inadecvări. Poate trage cineva nişte concluzii pe acolo”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

 1. Habar n-are bietul Năsui de de-astea, ce vreți de la viața lui?
  Bine că n-a zis de ororile comise de PeeSeeDee în al doilea război mondial
  😀 😀 😀

  • @Johhny Stalker _ „Habar n-are bietul …”

   Și, totuși, dacă dumneavoastră și domnul Ioniță vă înșelați, iar termenul „nazism” este o prescurtare a termenului „național-socialism” ?!…

  • @Constantin
   Nu intelegi despre ce e vorba
   E vorba de faptul ca nazistii nu aveau nimic de-a face cu socialismul, doar se auto-intitulau ca fiind socialisti. Erau doar extrema dreapta, folosind firme cu capital privat pt partid.
   E la fel de absurd ca si cand Kim Jong Un si-ar numi partidul ca fiind capitalist, iar apoi tu ai veni si ai spune „ia uite ce fac capitalistii in Coreea”

  • Domn Costica, macar iti dai seama cam cate biblioteci are peste tine Johhny, iti intelegi macar nivelul? Despre asta e vorba, cand realizezi cam cat faci cand te uiti in oglinda

  • Ce sã stie meltenii despre nationalismul socialist aka nazism (un fel de psd+aur) ?!

 2. De parcă plagiatorul Ciucă e vreun erudit. Oricum USR e partid de 10%, românii nu înțeleg politica și votează tot hoți PSDNL.

  • Da, cu alte cuvinte „ce dacă ai noștri sunt varză, că și ai lor sunt varză….”
   😀 😀 😀

  • Mai progresel, mare iubitor de Faizer,…Nasui e unul dintre salvatorii toxici, nu vad prea mari diferente intre Burduja si beizadeaua Motorola poate Burduja are școli mai bune făcute…10% e un vis, o nouă intrare în parlament ar fi o performanță…, dar voi, ferma de trolli granița de Ghinea nu realizați că sunteți neimportanti…tema plagiatului e frectie…nu aduce voturi…până și ziarele voastre, Codruța și Emilia au plagiat, sau la ele nu se pune?….ingrat job ai mai gunoi..,

  • Măcar USR nu are condamnați pentru corupție ca PSDNL, sau pentru violență, ca AUR.

  • USR nu e un partid de doctrină libertariană! Și nu e o gândire interzisă: libertarieni ca Ludwig von Mises sau Milton Friedman au primit Nobelul pentru economie. Claudiu Năsui a ales total neinspirat ziua postării, vulnerabilitate din care Sorin Ioniță a lansat o suprainterpretare savurată și de socialiștii lui Ciolacu, și de Reper, PNL sau AUR.

 3. #Johnny…..inisti!…..ion se spune în România,John se spune în engleza….W se scrie cu doi v !

 4. a gresit aici…nu poti sa te folosesti de o asemenea tragedie umana pentru capital politic…‼️‼️‼️‼️‼️‼️chiar daca adevarul este ca nazistii au fost socialisti nationalisti…

  • Problema e plin deal de Năsui in Usr , oameni care numai au bunul simț al cuvintelor și faptelor și uite așa ușor ușor tinde să devină că și PSD și PNL un partid banal din Europa de Est….au o groaza de oameni inteligenți dar tiparul acesta de politician ” cocalar” ar fi ideal daca ar dispărea nu numai din Usr ci din toată politica românească.

 5. a gresit aici…nu poti sa te folosesti de o asemenea tragedie umana pentru capital politic…‼️‼️‼️‼️‼️‼️chiar daca adevarul este ca na.zi.stii au fost socialisti nationalisti…

 6. Nu e chiar imb*c*l, dar nici departe. Ce este uluitor, insa, e ca un astfel de individ a fost acceptat ca ministru, in conditiile in care atat asta, cat si alti druli din usr, sunt validati ca total incompetenti politic, trimitand acest partid spre extinctie.

  Da, n-au furat (poate putin Ghinea, alt natang total), dar daca asta e unicul criteriu, atunci putem pune calugari si casnice la conducerea Romaniei, pentru ca, oricum competenta si profesionalismul politic nu conteaza pe meleagurile moldovalahe.

 7. Nu-i convine d-lui Ionita ca se mai prind unii ce tragedie e socialismul. Si da, nazistii au fost socialisti, inainte de a deveni cu precadere rasisti.

 8. Da-ti doua palme: national socialismul n-a avut nimic in comun cu doctrina socialista, poate doar planificarea economica, insa in fundament era vorba de un capitalism aprig.

 9. Domnule Constantin va recomand sa puneti mana pe o carte de istorie sau sa va intrebati parintii despre nazism si socialism.

 10. Domnul Claudiu ar trebui sa-si intrebe tatal despre diferenta dintre national-socialism si socialism.

 11. L-ați supărat pe tov Clej, nu vă puteți abține macar o zi.

 12. Ahha acum înțeleg perfect că dreapta și stânga sânt doar niste ideologii care propaga aceleași idei dictatoriale ,mă nou DI.CTA.TURA DI.G.ITA.LA GLO.BAL.ISTA

 13. ce a zis individul ăsta e o negare a holocaustului. aș zice că autoritățile statului ar trebui să își facă treaba în privința lui dar deja suntem obișnuiți că nu e cazul când vine vorba de useristi. altfel mulți dintre ei erau deja la răcoare

 14. Nazism + comunism = totalitarism. Chiar dacă unii mârâie pe aici, ambele sunt ideologii de stânga, apărute într-un context social-economic tulbure.

  Domnul Ioniță = un gânditor socialist.

 15. Da, era National-Socialism. In 1920 se numea Partidul Natioanal Socialist Muncitoresc German.
  Inca un lucru, era national socialist, nu social nationalist. Let that sink in.

 16. Nu conteaza cum gandeste domnul Nasui ? Conteaza ca a fost imprudent ! Suntetu tare domnule Ionita. Indirect il aprobati si cautati sa diminujati gravitatea celor afirmate de domnul Nasui.

 17. @Luis _ „iti dai seama cam cate biblioteci are peste tine…”

  Nu cunosc detalii despre pasiunea pentru lectură a domnului respectiv, sau numărul de cărți aflate în posesia sa, și nu mă preocupă.

  Știu, însă, că oamenii mici cultural și intelectual, atunci când isprăvesc argumentele cu care își susțin ideile – și le termină repede – atacă persoanele cu alte opinii decât ale lor.

  În cazul acesta, „deținătorul de biblioteci” poate accesa online, dacă îi lipsesc cărțile necesare, informația istorică ce explică faptul că național-comunismul și național-socialismul sunt extremele politice care se ating până la suprapunere.

  …Ambele fiind forme de expresie ale aceleiași utopii sociale, socialismul.

  Demersul poate fi util, de asemenea, și dumneavoastră.

 18. Mare speciast Ionită asta .
  Nu te poti @@@a de atatia spe(o)cialisti.
  Propagandistul diktaturii manacă borș.
  Hai sifon!!!

 19. Mare specialist Ionită asta .
  Nu te poti @@@a de atatia spe(o)cialisti.
  Propagandistul diktaturii manancă borș.
  Hai sifon!!!

 20. USR ,A apărut ca noua ideologie a di.cta.tu.rii digi.t.ale gl.obal.iste ,(DDG),numita și m.ar.xist.pr.g resi.st.a(Vezi Agenda 2030)numai că românii ca întotdeauna ,au prins idea si i.au ignorat,ce.i din servicii au văzut că au șanse puține și au schimbat foaia ,oricum știind că noile politici ale DDG vor fi implementate oricum prin partidele de la putere, oricum obediente aceluiași curent🤔