G4Media.ro

Ciucă, Boc, Ciolacu, Geoană. Cine va candida la prezidențiale în 2024?

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ciucă, Boc, Ciolacu, Geoană. Cine va candida la prezidențiale în 2024?

Marea necunoscută cu doi ani înainte de alegerile din 2024 este cine va intra în cursa pentru Cotroceni din partea PNL și PSD, cele două mari partide cu cele mai mari șanse să dea viitorul președinte al României. Suntem încă foarte departe, veți spune. Numai că un candidat nu se naște peste noapte. El este pregătit din timp, profilat discret pentru funcția de viitor președinte. Nu poate răsări din neant în buza campaniei electorale. Nu așa funcționează politica mare.

Avem câteva indicii publice că unii politicieni au ieșit deja la încălzire și semnalizează că vor. Cel mai strident pare să fie Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, marele perdant din 2009 în fața lui Traian Băsescu. Deși secretarul general adjunct al NATO susține că ”a vorbi despre marile subiecte ce îi preocupă pe români, fie ele politice, economice sau sociale nu are de-a face cu pregătirea vreunei presupuse candidaturi”, discursurile sale aproape săptămânale ținute la diverse universități din România se vor proiecte de țară specifice politicienilor cu ambiții mari.

Geoană beneficiază, se pare, de o platformă de sprijin în țară, care-i asigură vizibilitate publică și o prezență mediatică tot mai susținută. Nu vorbim deocamdată de o candidatură asumată. Fostul lider PSD tatonează, mai degrabă, terenul în căutare de vehicul electoral. Fără un partid mare care să-l susțină, Geoană nu are, practic, nici o șansă. Cert este că a apărut în peisajul candidaților, sperând că trambulina NATO îl va propulsa departe grație noului său capital de credibilitate.

Numai că Mircea Geoană nu pare să fie dorit înapoi în PSD, unde amintirile despre relația lui cu Marian Vanghelie și despre noaptea alegerilor, în care împărțea aceleași funcții din guvern mai multor oameni, sunt încă proaspete deși au trecut 13 ani de atunci. Apoi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu pare hotărât dacă să facă el însuși marele pas. Pe de altă parte, Ciolacu vede cum toate planetele sunt aliniate și că PSD are pentru prima dată după 20 de ani o șansă reală să cucerească funcția de președinte. Altfel spus, să ia toată puterea în stat: servicii de informații, numirea procurorilor-șefi, CSAT, Armată, nu doar guvern. Numai că liderul PSD este încă departe de anvergura unui candidat la prezidențiale, chiar dacă îl vedem cum încearcă să-și îmbunătățească puțin CV-ul, la care tocmai a adăugat o funcție de vicepreședinte al Internaționalei Socialiste. Mai are timp să exerseze.

Tocmai din cauza nehotărârii sale și a calculelor legate de Cotroceni, este greu de spus acum dacă Marcel Ciolacu va lua în mai 2023 funcția de premier, așa cum a convenit cu liderul PNL, Nicolae Ciucă. Neclar dacă PNL i-o va ceda. Un an și jumătate în fruntea guvernului în vremuri de criză riscă să anuleze orice discuție despre o eventuală candidatură, valabil totuși și pentru Nicolae Ciucă. Apoi, Ciolacu și orice alt politician ar prefera să atace cele patru șiruri de alegeri din 2024 (europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale) din opoziție, pentru a-și maximiza șansele. Singurul său posibil rival intern, Gabriela Firea, a ieșit singură din cursă sau a fost scoasă. Într-un gest destul de bizar, Ciolacu a nominalizat-o public la poziția de candidat la primăria Capitalei, unde Firea dorește să revină și sondajele o indică favorită. Din cauză că localele din 2024 vor fi în septembrie, Firea nu va mai avea timp fizic și nici posibilitatea legală să intre și în cursa pentru Cotroceni.

Dacă liderul PSD încă ezită și declară public că 99,9% nu va candida, premierul Nicolae Ciucă a început să dea semne tot mai vizibile că se pregătește pentru Cotroceni. Pentru a nu rămâne în urma lui Mircea Geoană la capitolul proiecte de țară, fostul general s-a prezentat la raport cu propria viziune despre România intitulată – cum altfel – ”Scurtătura spre viitor”. Ciucă își dorește să ajungă din doi pași la Cotroceni, mizând inclusiv pe sprijinul americanilor, într-un context regional inflamat de războiul din Ucraina, care îl plasează la Washington drept partener de încredere și previzibil într-o țară cheie din Europa de Est.

Numai că premierul Ciucă este un politician atât de slab, de lipsit de charismă și încredere în propriul partid încât nu va putea fi propulsat în sondajele de opinie nici cu baterii întregi de rachete Patriot. Va fi dificil spre imposibil pentru fostul general să coaguleze în jurul său o armată de strânsură din partea dreptei și să fie acceptat drept un veritabil candidat anti-PSD, câtă vreme a coabitat atât de bine din poziția de premier cu Marcel Ciolacu. Fost șef de garnizoană la Buzău, Ciucă se cunoaște cu Ciolacu de pe vremea când amândoi își făceau veacul în același oraș de provincie.

Cum ar veni, șanse ar fi, candidați nu prea sunt. PSD are teoretic o șansă mare, dar nu are cu cine. PNL are ca de obicei de partea lui electoratul de dreapta, care în mod tradițional se mobilizează împotriva candidatului PSD, dar nu știm dacă se va ajunge acolo. Dacă Nicolae Ciucă se va dovedi un candidat atât de slab, cu vulnerabilități atât de mari (scandalul de plagiat, manevrarea dosarului în instanță) încât riscă să rateze intrarea în turul doi, atunci Marcel Ciolacu nu va mai ezita. Va trece foarte probabil la scenariul doi, ”răul cel mai mic” patentat deja în 2000 de Ion Iliescu și Vadim Tudor. În varianta 2024, Marcel Ciolacu va căuta să intre în turul doi cu candidatul AUR, George Simion sau altcineva. Dacă se va ajunge aici, șansele liderului PSD de câștiga președinția României cresc simțitor.

O parte din PNL și din susținătorii săi înțeleg foarte bine riscul real ca partidul să rateze Cotroceniul și chiar turul doi dacă vor insista cu Nicolae Ciucă. Liderul însuși are o relație proastă cu partidul său, nu s-au acomodat nici în ziua de azi. Dar cine s-ar mai încadra la profil de prezidențiabil din rândul liberalilor? La cum arată partidul acum, un singur om: primarul Clujului, Emil Boc. Fost premier în perioada 2008 – 2012, într-o perioadă marcată de criză economică, Boc a fost validat ulterior prin votul alegătorilor în funcția de primar trei mandate consecutiv. Este singurul din garnitura de politicieni evocați mai sus – Geoană, Ciolacu, Ciucă – validat prin vot direct. Ceilalți nu l-au trecut niciodată. Este singurul politician cu suficientă experiență de partid și administrativă la nivel înalt (fost deputat, primar patru mandate, premier, șef de partid), la ani lumină față de Ciucă sau Ciolacu. Integritatea și onestitatea sa nu au fost niciodată puse sub semnul întrebării în aproape trei decenii de activitate politică grea.

Deși a dat și el ceva semne vagi că și-ar pregăti un profil de potențial candidat, printr-o prezență bine gândită la televiziunile centrale, apetența lui Boc pentru Cotroceni pare să fi scăzut dramatic în ultima perioadă. De vină ar putea fi neînțelegerile cu Klaus Iohannis, reticența de a intra într-o campanie demolatoare, dorința de a-și încheia cariera politică de primar lăsând ceva în urma sa (metrou în primul oraș din afara Bucureștiului) sau pur și simplu alte planuri, cum ar fi o carieră politică la Bruxelles, într-o poziție mai comodă la Comitetul Regiunilor. Oricare ar fi motivele, Emil Boc nu a mai dat nici un semn că ar fi interesat de cursa pentru Cotroceni, deși este singurul candidat în spatele căruia s-ar putea mobiliza toate partidele și electoratul de dreapta, inclusiv USR, PMP sau partidul lui Ludovic Orban.

Cât despre partidele mici, istoria ultimilor 30 de ani ne arată că ele nu au o șansă reală la prezidențiale decât în alianță cu unul dintre partidele mari. Dacă Dacian Cioloș (Reper), Cătălin Drulă (USR), Ludovic Orban (Forța Dreptei) și eventual Eugen Tomac (PMP) vor cocheta fiecare cu ideea candidaturii, votul se va fragmenta și mai mult pe dreapta, chiar daca nu toți dintre cei enumerați mai sus vor intra în cursă.

Nu-i de mirare că din cauza crizei cronice de lideri politici adevărați și, implicit, de candidați, în imaginarul politic s-a născut și a fost întreținut scenariul candidaturii Laurei Codruța Kovesi la președinție. Genul de anti-politician care a reușit să ocupe funcția de șef al Parchetului European pe forțe proprii, în ciuda opoziției din țară și a lipsei de susținere a fostului guvern, Kovesi bate tot în orice sondaje care măsoară intenția de vot la prezidențiale. Șefa Parchetului European respinge de plano, fără echivoc, acest scenariu și spune că nu dorește să candideze la prezidențiale, ci să-și termine mandatul de șapte ani la Luxembourg, care se întinde mult dincolo de 2024. Foarte probabil că așa se va întâmpla. Dar simpla sa prezență în imaginarul colectiv cu cele mai mari șanse la funcția de președinte al României este un indicator suplimentar al crizei cronice de încredere în politicieni și în capacitatea lor de a conduce țara.

Cum s-a ajuns aici, la o ofertă politică atât de precară? De ce au dispărut liderii politici cu anvergură de la vârful partidelor? Cum se explică această cotraselecție dezarmantă, care va duce în 2024 la o competiție electorală deplorabilă, între mediocrități, sau la situația absurdă de a alege din nou răul cel mai mic? Aceasta este un subiect care merită tratat separat. Militarizarea statului și evacuarea politicienilor din decizie este una din cauzele principale, dar mai sunt și altele. Dar standardele în politică au coborât dramatic în ultimii ani iar odată cu ele s-a degradat accelerat și democrația românească. Este, însă, o poveste asupra căreia voi reveni pe larg.

Dacă lucrurile rămân așa cum arată acum, ce mai contează dacă președintele va fi de la PNL sau de la PSD? Nu vor conduce mai departe cele două partide țara, fix așa cum o fac acum, cu mediocri, incompetenți și militari, pentru încă un ciclu electoral sau poate două? Nu știu ce să vă răspund la asta, în afara de o constatare amară. Cele două partide au șanse maxime la Cotroceni. N-au candidați, dar aproape că nu mai contează. Cum spuneam, șanse au. Doar candidații lipsesc. Nu cred că România s-a aflat, din punct de vedere politic, într-o situație mai dezastruoasă decât acum.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

78 comentarii

  1. Nimeni nu va paria pe mîrțoagele Ciolanu sau Ciucă. Mizez pe Geoană.

  2. Dreapta sa încerce cu un singur candidat, Orbán sau Cioloș ca Președinte, si Drula prim-ministru.

    • Lol!
      1. USR nu e de dreapta
      2. Absolut nimeni nu se aliază cu șantajiștii

    • Centru-dreapta sau cum se poziționează ei.

      Politica oricum trebuie adaptata nevoilor oamenilor.
      Având 5 milioane de pensionari cu o pensie medie mica si alte milioane in pătura socială “săracă” – mi se pare “aroganță la principii” sa nu ai și componente sociale in … inițiativele tale politice.

    • karma incearca sa nu fumezi cand postezi. Vei spune ca usr da 3 presedinti. La fel de fumati catine

    • Arsenie, lasă co.caina prizata de pe banana aurolacului că nu mai înțelegi un text de clasa primara. Primato agitata ce esti.

    • Drulă??? Cine va mai bagă în seamă? Azi faceți un plan împreună, mâine le-o trageți pe la spate. Și la propriu și la figurat. E prost cine se mai încurcă cu voi, poate aur.

    • Ciolos si Orban au multe calitati, in special Orban, dar nu au caractere puternice, nu transmit energie si nici nu au sanse.
      Drula a fost foarte bun ca ministru, e curajos, a pus la colt puternica mafie sindicala. Dar am unele rezerve: la o emisiune recenta de la B1 a fost foarte bun, dar cand moderatorul a abordat problema atitudinii cam dubuioase a USR fatza de Nicusor Dan, Drula a dat din colt in colt intr-un mod cam penibil..
      Totusi, nu am o varianta mai buna. Drula premier. Iar Nicusor Dan presedinte.
      Nicusor Dan are principii, are si caracter, iar romanii au mare nevoie de un asemenea model. Deficientele de comunicare se pot corecta, pe cand cele de caracter sau lipsa de principii nu. Dupa cum am vazut in repetatele randuri…

  3. Eu candidez! Am milioane de susținători pe Facebook

  4. Drula de ce nu e in lista?

  5. Ce??? Boc validat prin vot direct?:)))))) Da sigur,30% din Cluj il voteaza.La nivel de tara, are ZERO sanse sa iasa presedinte.Ar fi sub Ciolacu la scor.

    • Este singurul pentru care as merge la vot. Restul nu ma intereseaza.

    • In Cluj se stie ca nu este foarte iubit, desi a castigat ultimele mandate. Totusi, la nivel national, cu toate crizele din 2008-2012, Boc are o imagine foarte buna la nivel national. Ne place sau nu, Clujul a ajuns un oras important in regiune si asta trebuie sa recunoastem este si meritul sau. Boc ar fi o optiune decenta. Perfecta in niciun caz, dar este clar ca este cu mult peste Ciuca si Ciolacu.

  6. @ Karmma699 vezi ca ai pus accent pe litera á 😄 Se va intelege ca il vrei pe Viktoras Orbán…desi de ma gandesc bine face cat toti mojicii nostri la un loc. 😃😃😃

  7. Trebuia sa fie: Oda lui Emil Boc:)) Ce metrou? Metroul e PAA,Spitalul Regional e PA, sOMES Navigabil PAAA,ZERO investitii serioase in infrastructura orasului de 20 de ani, si-a angajat toate neamurile pe la primarie, firmele de casa prospera,unele re-re-reasfalteaza PROST aceleasi drumuri din zona centrala,ca sa veniti voi astia din Bukale sa va minunati de ce e in stare omul.Dezamagire totala,sincer. E un obicei prostesc,perpetuat de ani si ani de zile: sa-ti dai cu tu cu parerea despre ce se intampla intr-un oras, doar asa,de la distanta sau ca ai trecut prin zona centrala al orasului si ai vazut asfalt vopsit sau mai stiu io ce minuni.Nu am cuvinte.

    • Mai degrabă Bolojan ar fi un candidat plauzibil, pentru care ar vota majoritatea oamenilor. Însă cred că PNListii se tem de el, că i-ar face să arate foarte rău prin comparație.

  8. Tare ma tem ca si mai multa lume se va cara din tara dupa alegerile din 2024.

  9. Dle tapalaga sa va raspund(pentru ca era o intrebare nu un articol cum ati vrut. Nu va chinuti cu articole ca nu ies cand maninci dintr-p mana). Ciolacu, generalull si Ula. Iese ciolacu detasat. ula cva ajunge sub 5%, daca va continua sa se pozitioneze in opozitie cu sosoanca (gura mare, nimic concret). Feneralul nu va avea suportul liberalilor, pentru ca va trimite pe altcineva sa ii copize semnatura pe candidatura si nu e in stre sa o citeasca pana ii expira timpul. Ciolacu va castiga pentru ca e un „revolutionar” de seama, om din patura de jos, id.di.o.t.. fara scoala, fara meserie, sar un vajnic urmas al lui iliescu. Sper sa ma insel. Sa castige iar iliescu si sa putem sa facem un „reset”

  10. Sosoaca si Simion se vor bate in turul doi.

  11. Nu l-ati luat in calcul pe Aurescu. Peneleii par ca incearca (mai mult sau mai putin subtil) sa ni-l bage pe gat. Pentru mine nu conteaza numele, dupa tzeapa cu mos Klaus n-as mai vota in vecii vecilor cu penele galbene. Cu riscul de a iesi Marcelica. Sau mai rau, chiar Georgica. Oricum, conteaza mai putin cine da presedintele, mai importante sunt parlamentarele.

    • Exact, de departe cele mai importante sunt parlamentarele, si localele, nu prezidentialele. Dar culmea la astea isi mișcă romanul fundul la vot cel mai mult :))

  12. cred ca boc e fumat,n are nici o sansa ,cred intr-o canditatura din zona societatii civile ,o personalitate gen Andei Plesu,cu citeva partide pe dreata…

  13. Ciolacu are toate calitatile pentru a ajunge presedinte. E frumos, e destept, mason de Buzau, vorbeste corect romaneste. Born to be a leader!

  14. intrebare fara raspuns .viitorul presedinte daca nu cumva se schimba constitutia si devenim republica parlamentara moment in care presedinte poate fi orisicine va fi decis de actualul

  15. Eu votez cu Biticul Borno Poc! 🥳🥸👻😱 Dacă tot ne fură şi nu vor face nimic, măcar să ne amuzăm! 😂😂😂😂

  16. Ilie Bolojan va fi președintele României pt. 2 mandate.

  17. Ciucă, Boc, Ciolacu, Geoană

    Careul de juveti !

  18. Dane, a plătit Drula-USR 1 MIlION de lei către Zenvertising SRL pentru campanii murdare împotriva unor oponenti politici si alti bani pentru răzbunări personale prin campanii de denigrare (mascate, nici macar sa se vadă ca ei sunt cri.minalii cibernetici) împotriva unor civili?

  19. Eu aș vedea că președinte de data aceasta o femeie bine pregătită, că oamenii nu m-au convins nici unul în cei 32 de ani de democrație.De la USR,sub nici o formă.Asa să ne ajute Dumnezeu,AMIN.

  20. Dar înainte să ne cheme la vot nu credeţi că ar fi bine să îşi rezolve problema cu starea lor bipolară?🙂

    Oricât am vrea să ne lăsăm prostiţi de propaganda lor măcar să se hotărască odată ca să ştim şi noi cum să le înţelegem propaganda şi să ne lăsăm prostiţi, ei singuri sunt vinovaţi că nu sunt destul de clari şi sunt atâta de dezorientaţi încât nu pot să se hotărască cum să ne lăsăm prostiţi, deci explicaţi-ne cum să ne hotărâm la astea:
    ——————————
    – Noi suntem continuatori ai comuniştilor, dar tot noi am făcut revoluţia şi am dat jos comunismul să ne luăm certificatul de revoluţionar.😏
    – Noi ne batem cu state paralele, dat tot noi am uitat că chiar primul nostru conducător care ne-a creat partidul i-au creat după ce i-au desfiinţat pe cei al lui împuşcatul şi cu care s-au bătut la revoluţie că ei erau ăia cu care se băteau dacă aţi uitat şi cum uitaţi des aţi uitat că tot primul lor conducător îşi lăuda primi fripturiştii creaţi la întâlnirile de partid.😏
    – Noi nu ne vindem ţara, fabrici şi uzine, dar numai în guvernările noastre s-a întâmplat şi încă continuăm tradiţia şi azi.😏
    – Noi nu ne vindem ţara, resursele şi plaiul, dar numai în guvernările noastre astfel de contracte semnăm şi continuăm tradiţia şi azi.😏
    – Noi nu ne vindem ţara la alţii, dar numai în guvernările noastre ChuckNorrişii superiori au primit ce şi-au dorit.😏
    – Noi continuatori a comunismului apărăm valorile naţionale de vestul decadent, dat tot noi v-am făcut colonie UE şi v-am băgat în UE, urmează şi în Schengen şi v-am dat şi pe mâna iancheilor şi v-am băgat în NATO.😏
    – Noi suntem de stânga continuatori a comunismului şi ne batem cu decadenţii vestiţi care ne vând copiii, dar tot noi ne înghesuim în orice guvernare cu cei care ne vând copii atuncea când faceţi greşeala să nu mai aveţi încredere să ne votaţi.😏
    – Noi vă mărim de toate, dar tot noi vă luăm înapoi prin inflaţie, taxe şi dobânzi de la împrumuturi care tot pe voi vă punem să le plătiţi ca să aveţi motive să ne cereţi la următoarele alegeri să vă mărim iarăşi.😏
    – Noi suntem ăia mai cinstii, dar tot noi de batem cu justiţia să ne asigurăm că înţelege cine sunt cei mai cinstiţi.😏
    – Noi suntem cel mai iubit votat şi de succes partid fără să ne facem griji, dar tot noi ne batem de moarte cu cel mai mic dintre partide fără nici un succes de care nu am avea motive să ne facem griji.😏
    – Noi vă vrem să ne votaţi, dar tot noi vă convingem să nu votaţi cu alţii şi să nu mergeţi la vot în cazul în care nu vreţi să votaţi cu noi.😏
    – Noi avem cea mai mare(toată) industrie media cu cel mai mare succes de convingere, dar tot noi ne isterizăm în ea când vreun postac ne dă peste cap toată logica (evident persoanele de faţă se exclud că noi nu vrem decât să ne lămuriţi ca să ştim cum să ne lăsăm prostiţi).🙂
    ——————————
    Dacă vă hotărâţi măcar cu astea cum staţi celelalte vor veni de la sine şi vom şti şi noi prostimea cum să ne lăsăm prostiţi şi cred că nu mai e nevoie să vă spunem despre cine e vorba (aceeaşi păţanie e şi cu balamalele lor că dacă nu reuşesc să o facă separat cu ajutor din umbră şi cu avânt dat de la spate cum le place să o facă pe la ei şi să se împartă la toţi egal se tot învârt şi fac ce fac şi împreună se adună iar şi unde unul nu are putere se adună doi-trei-toţi şi puterea creşte până reuşeşte şi pe ăla miCul îl be-bip-bip-bip-te).

    Dacă am avea o preferinţă la ce să ne lămuriţi este cei cu atâta vânzoleală din partea voastră în legătură cu partidul ăla miCul fără de succes şi care nu ar fi nici un pericol pentru voi după cum suntem informaţi în toată industria voastră media(inclusiv pe aicea) cu care se bate toate armiile voastre şi mai puneţi la bătaie şi resursele statului?🙂

    Mai avem mai mult o curiozitate deşi tot la fel de nelămuriţi suntem ca şi cu celelalte de dinainte: „pe Badea de ce l-aţi bătut de două ori înainte de a-l da spre înfiere tătucului cu cele 6 case, a fost cumva vechea metodă cu bătaia e ruptă din rai ca să poată accepta realitatea şi să nu mai umble cu steguleţe colorate şi să se tot rotească prin jurul Cotrocenului şi să se poată integra mai uşor în noua lui familie. De ce l-aţi abuzat aşa că acuma îi e şi frică să îşi mai critice tătucul şi face numai aluzii finuţe ca nu cumva să fie certat, şi ce războinic cu puşca şi cureaua lată şi crăcănat ca VanDamme era o dată, iar acuma stă doar crăcănat şi se uită la filmuleţe cu pisicuţe si iepuroaice tânjind după alte vremuri cum la gaură dădea şi lăsa el pe alţii crăcănaţi. Ce aţi făcut din el măi că nici măcar Cucuveaua Mov nu a reuşit să bage aşa instructaj cum aţi băgat voi în el, l-aţi stricat de tot, mai nou a început să creadă că se are şi cu logica.😀😀😀😀😀😀”

  21. Indiferent ce candidat va da PSD şi PNL tot notar va fi aşa cum ştim că nu îşi aleg niciodată vreunul în altfel de funcţii care să nu aibă vreun schelet prin vreun dulap ca să poată sa fie controlaţi la nevoie(aviz celor care acceptă că nu vă aleg întâmplător).

  22. Jos cenzura g4media.

  23. Din comerciant ambulant de BT cartonat, ca să nu zic altcumva, in candidat la cea mai inaltă funcție în Stat…!
    Așa ceva…!

  24. Iar a trantit Tapalaga o balega cat Copsa Mica de mare!
    Ce nu face omul la disperare, pt cateva comentarii in plus

  25. Numai petarde. Deh, e firesc, vine sezonul lor indata. In politica este mereu sezonul lor.

  26. Boc președinte. 😂😂😂 Asta înseamnă că Ioan Rus își pune președinte. Curioasă susținere din partea lui Tapalaga.

  27. Sper sa fie Geoana… Sau Bolojan…

  28. Am votat cu T. Paleologu. Daca ar fi iesit presedinte acum PSD era pe curba descendenta a istoriei a acestui partid. Lumea l-a asociat cu Basescu de aceea nu a avut mari sanse. Azi vedem ca nu mai face parte din lumea politica. Cu el presedinte nu cred ca se mai faceau jocurile intre PSD si PNL.
    Ar fi fost singurul om care nu ar fi atarnat politic de nici un partid mai ales ca PMP-ul nu intrase in parlament.

  29. Cei mai buni prezidentiabili, azi:
    1. Aurescu. E primul pe lista
    2. Geoana. As trece peste greselile trecutului politic romanesc, sa zic asa.
    3. Ciolos
    4. Drula
    5. Orban
    Primii 2 sunt cei mai buni pe politica externa, indubitabil.
    Ciolacu si Ciuca sunt niste glume proaste.

  30. Geoană președinte!!

  31. Penele trebuie sa o propuna pe Catinca maria Nistor, doamna de la ICR Londra care a mintit ca a studiat la london school of economics, o valoare, o tanara speranta. O votez ca sa stim si noi o treaba.

  32. Si nu am timp sa citesc articolul, dar Ciuca nu va candida niciodata pt nimica! Va fi inlaturat in ultima clipa, din pricina sondajelor de opinie, si inlocuit cu un adevarat liberal: Gorghiu,, Busoi ,Turcan, etc.

  33. Nu stiu ce e cu lista asta; nu vibreaza cu electoratul.
    Becali, Sosoaca, Tzanca Uraganu, Vali Vijelie, Cumpanasu.
    Cu astia esti in in top 10 pe Trending fara nici o problema.

  34. & „Guguștiuci la brânză ,!” , ?

  35. & ,,Extracte” din „discursuri politice” anterioare , ale lui Boc și Geoană , ?

  36. & Ș’-alții , ?

  37. & Poate că Ion Cristoiu ar fi ca Zelensky, că l-ați pus și pe Helvig la SRI , ? Știe și cu găini, ?

  38. @ Are dreptul Ion Cristoiu să candideze, i s-a interzis, ? Mădălin Hodor mai e cenzurat, ?

  39. Oricare din ei e vai de noi, un fel de continuitate Joanis

  40. Același putregai plin de calități pentru încă 8 ani. Alegem un nou ghiocel

  41. Cel mai potrivit pentru funtia de presedinte este Dragos Tudorache de la REPER. Bineinteles, nu are nicio sansa.

  42. Pentru COLONIA ROMANIA, presedintele „vine la plic”, in rest comentam pentru a avea ce face.

  43. Pentru COLONIA ROMANIA, presedintele „vine la plic”, in rest comentam pentru a avea ce face. Parca Tapalga nu stie…

  44. Firea, bolojan, Frigușor Ban

  45. Ne-a blestemat rău Moș Nicolae că i-am luat gâtul în ’89.
    Ștacheta calității umane s-a frânt.
    România este pornită spre dezintegrare. 😱

  46. Michi = Mihaela dragostea mea?

  47. Ce zice dl analist daca prin RA ar fi convins dl purtator de cuvant, dl Banescu, sa candideze la presedintie. Se strica socotelile? Cred ca ar replica ca nu exista un partid din partea caruia sa candideze. Eu pe dumnealui l-as vota. Valori, tinuta, cultura, dedicare, intelepciunea sa inteleaga si sa lucreze cu prezentul.
    Asa, alegem ca la loto, probab. mica de castig.