G4Media.ro

Circa 150 de răniți palestinieni în confruntările cu soldați israelieni, în urma…

Circa 150 de răniți palestinieni în confruntările cu soldați israelieni, în urma manifestațiilor din Cisiordania

Confruntări violente între palestinieni și forțele israeliene, vineri, în Cisiordania. Sute de palestinienii au manifestat împotriva colonizării israeliene, iar peste 150 de persoane au fost rănite, relatează Agerpres, conform AFP. Cei mai mulţi răniți au fost afectați de gaze lacrimogene, au indicat echipele de intervenţie.

Sute de palestinieni s-au adunat în cursul după-amiezii în localitatea Beita, zonă fierbinte în ultimele luni, pentru a protesta împotriva coloniei neautorizate Eviatar, situată în apropiere.

„În cursul ultimelor ore, proteste au fost declanşate în apropierea postului din Givat Eviatar, la sud de Nablus. Sute de palestinieni au aruncat cu pietre asupra soldaţilor israelieni, care au ripostat cu mijloace antirevoltă”, a indicat armata israeliană pentru AFP.

Semiluna Roşie palestiniană a informat despre existenţa a 146 de răniţi printre manifestanţi, inclusiv nouă atinşi de gloanţe reale, 34 loviţi de gloanţe de cauciuc şi peste 80 afectaţi de gaze lacrimogene.

Armata a confirmat doi răniţi uşor în rândurile sale, aceştia fiind spitalizaţi.

Colonişti israelieni s-au instalat la începutul lunii mai pe o colină în apropiere de Nablus cu scopul de a înfiinţa colonia Eviatar, fără să fi obţinut autorizaţia guvernului israelian.

După mai multe săptămâni de ciocniri şi tensiuni, un acord a intervenit cu coloniştii din Eviatar care au evacuat locurile, dar lăsându-şi în urmă case şi mobile, timp în care Ministerul israelian al Apărării a trecut în revistă drepturile de proprietate asupra terenurilor cu scopul de a decide dacă ele pot fi considerate ca israeliene.

Dacă ministerul ia o decizie în favoarea coloniştilor, aceştia vor fi autorizaţi să se implanteze în mod durabil. În aşteptarea hotărârii, armata israeliană îşi menţine prezenţa în zonă.

Acordul încheiat cu coloniştii a fost respins de primarul Beitei, care a afirmat că „confruntările şi manifestaţiile vor continua” atât timp cât israelienii „vor rămâne pe pământurile noastre”.

Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel şi toate coloniile israeliene care se află acolo sunt considerate ilegale din punct de vedere al dreptului internaţional. Peste 470.000 de persoane trăiesc în prezent în coloniile israeliene din Cisiordania, relatează Agerpres.

Sursa: Captura/Arhiva/Proteste Palestina

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. De pe ce planeta sunt veniti?

 2. sunteti un site antisemit si va voi raporta pentru continutul de stiri trunchiate si generatore de ura la adresa cetatenilor israelieni si a evreilor de pretutindeni

  prezentati un articol plin de falsitati care propaga ideea si subminarea existentei statului Israel si a dreptului cetatenilor de a se apara, vorbiti de colonisti in anul 2021 si este ridicol, nu ati spune la fel despre alti oameni, precum romanii in Spania sau jamaicanii in UK ca sunt colonisti, dar cand se muta un israelian, acesta este un colonist in ochii vostri, situatia este diferita fata de cum este prezentata, israelienii au cumparat dreptul de proprietate acolo si au dreptul sa locuiasca pe proprietatea lor, prezentati situatia de parca israelienii s-au mutat in casele si pamantul palestinielor si i-au dat afara, ceea ce este fals

  • Si criminalii aia in uniforme ce cauta acolo? I-au invitat palestinienii?

  • „Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel şi toate coloniile israeliene care se află acolo sunt considerate ilegale din punct de vedere al dreptului internaţional.”

   Dacă asta e situația, ce vreți să facă jurnaliștii, să modifice dreptul internațional pentru a nu fi acuzați de propagandă?

   Am remarcat că limbajul anti-semit a crescut în general în Europa și e grav, pentru că poporul Israel merită respectul cuvenit tuturor celorlalte popoare. Dar haideți să nu punem egal între statul Israel și politica populistă a lui Netanyahu care acum i se întoarce ca un bumerang.

   Au fost ocazii în care am văzut pe facebook opinii anti-semite, jigniri și vorbe de ocară la adresa israelienilor, atât din România cât și din altă parte. Le-am raportat de fiecare dată și am am cerut prietenilor să facă la fel.

   Dar în chestiunea palestiniană eu nu am cum să găsesc scuze unui prim-ministru care ordonă demolarea școlilor făcute de UE în Palestina. Ce spuneți despre mine, că sunt victima propagandei?

   Acei israelieni au voie să se stabilească pe un pământ care conform dreptului internațional nu este al lor? Lor le-ar conveni să vină cu forța cineva la ei acasă și să spună că l-au dobândit legal? Israelienii au ceva de câștigat dacă o nouă generație de copii palestinieni nu va avea acces la școală? E mai bine să rămână analfabeți și singura lor ieșire din sărăcie să fie violența? Vi se pare imposibil ca o persoană să fie pro-Israel, dar și pro-Palestina în același timp? Da sau nu? Răspundeți.

   „Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel şi toate coloniile israeliene care se află acolo sunt considerate ilegale din punct de vedere al dreptului internaţional.”

  • @Alina M: foarte corect ce spuneti

  • Raporteaza-i, speta se va transa la CNCD si/sau tribunal, care vor constata ca intre raportarea stirilor si antisemitismul pe care vrei sa il vezi nu e nici o legatura. Incercarea asta mizerabila de cenzura e inca un exemplu prin care pro-israelienii de extrema dreapta vor sa bage pumnul in gura oricaror critici ai politicilor colonialiste israeliene prin acuzatii nefondate de antisemitism, inclusiv presei libere.

   Iti place sau nu, prezenta Israelului in Cisiordania e nelegitima, ilegala si imorala, iar intre dreptul de a te apara si dreptul de a oprima alte popoare si a le fura pamanturile nu e nici o legatura. Aparati-va in Israel, nu in Palestina colonizata.

 3. Hristos spunea ca doar cei fără de păcat să arunce piatra.

 4. Prezenta soldatilor si colonistilor israelieni pe teritoriul Cisiordaniei este ilegala, imorala si nelegitima. In 2021 nu mai exista nici un alt stat colonialist in afara Israelului iar singurele state care mai anexeaza teritorii sau ameninta sa le anexeze sunt Rusia si China. Aceasta e compania selecta in care se afla statul israelian.

  Iar daca o critica legitima impotriva politicilor statului israelian este antisemitism, cel ce lanseaza aceasta acuzatie este un mincinos si un ipocrit, un fatarnic care foloseste gravele suferinte ale poporului evreu pentru a pune pumnul in gura oricarui critic. Ei bine, NU MAI ȚINE.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.